Malinianki nie potrzebują reklamy. Smakują tak samo obłędnie, jak wyglądają
O maliniankach można powiedzieć wiele, ale po co? Te pyszne bułeczki lepiej jeść, niż o nich rozmawiać. Czy zdetronizują jagodzianki? Tego nie wiadomo. Pewne jest jednak, że kiedy je zaserwujesz, "ochy i achy" nie zejdą z ust.
17.07.2024 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosty przepis na malinianki powinien mieć specjalne miejsce w twoim notesie. W sezonie na te pyszne owoce nie sposób nie wykorzystać ich potencjału. Ciasta, ciastka, sałatki, soki i syropy to nie wszystko. Przygotuj drożdżowe bułeczki z malinowym nadzieniem. Zaskoczysz nimi każdego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealne malinianki?
Jeśli masz doświadczenie w pieczeniu jagodzianek, malinianki niczym cię nie zaskoczą. Drożdżowe bułeczki powstają według klasycznego przepisu. Możesz użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych (zamiast 10 g drożdży instant użyj 30 g świeżych). Z kolei jeśli chodzi o mąkę, najlepiej jest postawić na typ 650, który umożliwia ciastu prawidłowe wyrośnięcie i zadba puszystą teksturę naszych bułeczek.
Nadzienie to wyłącznie maliny, niemniej warto pamiętać o jednej ważnej kwestii. Dobrze oczyszczone i osuszone owoce należy oprószyć mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Mąka, zagęszczając wypływający z malin podczas pieczenia sok, stworzy żel. Owoce więc nie będą wypływały z bułek.
Drożdżówki malinianki. Przepis
Składniki:
- 1 kg malin,
- 630 g mąki pszennej,
- 10 g drożdży instant,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 8 żółtek,
- 150 g masła,
- 150 ml mleka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 białko + łyżka mleka,
- kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 70 g mąki pszennej, cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko i masło razem tak, by masło się rozpuściło. Następnie odstaw mieszaninę do ostygnięcia (najlepiej by pozostała ciepła, ale nie gorąca).
- Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, cukier i sól. Zamieszaj. Dodaj żółtka oraz odrobinę ciepłego mleka z masłem. Zacznij zagniatać całość i stopniowo dolewaj mieszaninę.
- Ciasto powinno być zagniatanie ok. 10 minut w mikserze na niskich obrotach lub 20 minut ręcznie. Gotowe będzie elastyczne i zwarte.
- Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
- Przygotuj kruszonkę. Rozpuszczone ciepłe masło wymieszaj z cukrem i mąką. Zamieszaj całość i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie umyj i osusz maliny, a następnie oprósz mąką.
- Ciasto podziel na mniejsze części, ok. 12. Każdą część uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj. Na środek każdego placka wyłóż maliny, a następnie zawiń brzegi ciasta, tworząc bułeczkę.
- Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (pieczenie 12 malinianek możesz rozłożyć na dwie tury).
- Tak przygotowane malinianki posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem i posyp kruszonką.
- Bułeczki piecz w 200 st. C (góra-dół) przez około 22 minuty.