Biszkopt piecz tylko w takiej temperaturze. Pięknie wyrośnie i będzie puszysty jak chmurka

Biszkopt to baza do wielu ciast, więc warto zadbać o to, by był jak najlepszej jakości. Proste ciasto lubi płatać figle, ale z dobrym przepisem nie musisz obawiać się, że wyjmiesz płaskiego naleśnika.

Biszkopt wyjdzie idealnie puszystyBiszkopt wyjdzie idealnie puszysty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Biszkopt to absolutny klasyk wśród deserów. Potrzebny jest nie tylko do zrobienia urodzinowego tortu, ale również wielu warstwowych ciast z kremami, które zachwycają gości. Pojawia się na rodzinnych imprezach, specjalnych uroczystościach czy zwykłych spotkaniach przy kawie z przyjaciółmi. Aby wyszedł idealnie puszysty i mięciutki warto zadbać nie tylko o same proporcje składników, ale również ustawić odpowiednią temperaturę w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak zrobić biszkopt?

Biszkopt, choć wydaje się prosty, jest jednym z najbardziej kapryśnych ciast. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia technika przygotowania. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jajka należy wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. To pozwala na lepsze ubijanie piany, co jest kluczowe dla uzyskania puszystego ciasta.

Masa na biszkopt
Masa na biszkopt © Pyszności

Podczas ubijania białek, warto dodać szczyptę soli, co pomoże w uzyskaniu sztywnej piany. Stopniowe dodawanie cukru jest równie istotne – należy to robić łyżka po łyżce, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kiedy piana jest gotowa, można delikatnie wmieszać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne jest, aby robić to ostrożnie, by nie zniszczyć struktury piany.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

byt niska temperatura spowoduje, że biszkopt będzie płaski i zakalcowaty, a zbyt wysoka sprawi, że szybko się przypali, a w środku pozostanie surowy. Dlatego tak ważne jest to, by wybrać odpowiednią.

Tortownicę z masą wkłada się najczęściej do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu lub do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Średni czas pieczenia wynosi między 30 a 40 minut. Warto pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić.

Ten biszkopt zawsze się udaje
Ten biszkopt zawsze się udaje © Adobe Stock

Upewnij się, że piekarnik jest odpowiednio nagrzany przed włożeniem ciasta. Aby sprawdzić, czy biszkopt jest gotowy, wbij w niego drewniany patyczek, na przykład wykałaczkę. Jeśli patyczek jest suchy, biszkopt jest upieczony.

Przepis na puszysty biszkopt

Są dwie szkoły pieczenia biszkoptu. Jedna mówi, że wystarczy mąka, cukier i jaja. Druga z kolei zakłada dodanie proszku do pieczenia do masy, bo zapewni odpowiednie napowietrzenie i puszystość. Dla początkujących najlepiej sprawdzi się drugi patent.

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z solą. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier. Powinien dobrze rozpuścić się w pianie.
  2. Cały czas miksując, dodawaj po kolei żółtka.
  3. W oddzielnej misce przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  4. Stopniowo, na niskich obrotach miksera, dodawaj suche składniki do jajecznej masy. Mieszaj tylko do momentu, aż się połączą.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 35-40 minut.
  7. Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Zamiast opadniętego placka otrzymujesz wysokie, puszyste ciasto, które aż prosi się o przełożenie kremem i owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega