Na imieninach zrobiła furorę. Karmelowa Kawa z pianką i kremem rozpływa się w ustach
Czekolada, kawa i masło orzechowe to trzy smaki, które znakomicie ze sobą współgrają. To ciasto jest na to najlepszym i najsmaczniejszym dowodem.
Kakaowy biszkopt, budyniowa masa i lekka pianka to sprawdzony przepis na ciasto na imieniny, urodziny i inne okazje. Pokochają je miłośnicy kawowych aromatów i karmelowych słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Karmelowa Kawa
Ciasto Karmelowa Kawa
W tym cieście wszystkie warstwy grają po prostu koncertowo. Słodki biszkopt pokryty jest masą budyniową. Najlepiej wykorzystać tutaj niecodzienny smak peanut butter caramel, czyli orzechowo-karmelowy. To właśnie on nada smaku całemu ciasto. Jeśli nie znajdziesz takiego połączenia, sięgnij po budyń karmelowy.
Całość zwieńczona jest puszystą pianką z kawy rozpuszczalnej. Świetnie równoważy słodycz budyniu. Całość posypana jest gorzką czekoladą, która dodaje ciastu eleganckiego wyglądu i przełamuje słodycz pozostałych warstw.
Ciasto Karmelowa Kawa to idealny deser dla miłośników kawowych i karmelowych smaków. Jego warstwowa konstrukcja i zróżnicowane tekstury sprawiają, że jest to deser, który zachwyci każdego gościa.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao.
Masa budyniowa:
- 2 budynie o smaku peanut butter karmel,
- 750 ml mleka,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 200 g masła.
Pianka kawowa:
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki żelatyny,
- pół szklanki cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 36 proc.
Pozostałe składniki:
- gorzka czekolada do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Biszkoptową masę przelej do formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm, wykładając wcześniej spód blaszki papierem do pieczenia. Piecz w 175 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Proszki budyniowe rozpuść w 250 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj rozpuszczone budynie i gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Kawę rozpuszczalną i żelatynę wsyp do miski, zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw. W misce rozetrzyj masło na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Powstały krem rozprowadź na biszkopcie.
Krok 4. Śmietankę przelej do miski i ubij wraz z cukrem. Wlej przestudzoną kawę z żelatyną i zmiksuj. Wyłóż na masę budyniową, równomiernie rozprowadzając. Na koniec posyp startą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 5. Po tym czasie wystarczy wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na kawałki. Karmelowa Kawa jest gotowa, by rozpieścić podniebienia twoich gości. Smacznego!