PrzepisDeseryNa andrzejki co roku robię czekoladową chmurkę. Jest delikatna jak obłoczek

Na andrzejki co roku robię czekoladową chmurkę. Jest delikatna jak obłoczek

Ciasto czekoladowa chmurka to deser, który znika od razu po podaniu. Puszysty biszkopt przykrywa pianka na bazie musu z 3 kolorów czekolady. Chociaż wygląda skomplikowanie, deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie smakuje posypany kakao lub wiórkami z tartej czekolady. Na wierzch możesz położyć także świeże owoce, na przykład borówki.

Ciasto czekoladowa chmurka z trzema warstwami pysznej pianki
Ciasto czekoladowa chmurka z trzema warstwami pysznej pianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.11.2024 16:47

W moim domu andrzejki są okazją do rodzinnego spotkania, które nie jest ograniczone limitem czasu. Długie godziny spędzone na rozmowach i żartach umilają nam fantazyjne przekąski i sałatki. Nie może również zabraknąć ciasta, które nie tylko będzie przyjemnym dodatkiem do kawy, ale także pomoże mi utrzymać wysoki poziom energii przez cały wieczór.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy

Osobiście nie przepadam za dużą warstwą biszkoptu w ciastach. Uważam, że to podstawa, której zadaniem jest podtrzymywać i uzupełniać deser. Spód powinien być lekki i puszysty, ale nie może odgrywać głównej roli w tym deserze.

Składniki na spód czekoladowy:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Z jajek oddziel białka i ubij je na pianę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru.
  2. Żółtka wymieszaj łyżką z proszkiem do pieczenia.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj z kakao.
  4. Wyrośnięte żółtka dodaj do piany z białek. Ostrożnie wymieszaj, a następnie dodaj także mąkę z kakao.
  5. Połącz składniki przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki do ciasta.
  6. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone przy pomocy drewnianego patyczka. Odstaw do ostygnięcia.

Jak najłatwiej zrobić czekoladową piankę?

Trójkolorowa pianka do czekoladowej chmurki to nic innego jak bita śmietana zmieszana z roztopioną czekoladą i odrobiną żelatyny. Żeby wszystko poszło sprawnie i zajęło jak najmniej czasu, zacznij od przygotowania żelatyny.

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 720 ml śmietany kremówki,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 tabliczki czekolady deserowej,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 2 tabliczki czekolady białej.

Przepis na czekoladową chmurę krok po kroku:

  1. W 3 łyżkach ciepłej wody rozmieszaj 3 małe łyżeczki żelatyny. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej w trzech osobnych metalowych miseczkach roztop po kolej deserową, mleczną i białą czekoladę. Do każdej dodaj po 40 ml śmietany kremówki. Podgrzewaj do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji.
  3. Jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, czekolady wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Do każdej miski dodaj po 3 łyżeczki mieszanki.
  4. W wysokim naczyniu ubij pozostałą śmietanę z cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie podziel na trzy równe porcje.
  5. Przestudzone, ale jeszcze płynne czekolady połącz z bitą śmietaną. Wyłóż po kolei na biszkopt kakaowy.
  6. Ciasto udekoruj według własnego pomysłu. Przed podaniem wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Nie zapomnij przykryć folią spożywczą, aby nie chłonęło innych zapachów.

A może zrobisz spód brownie?

Zamiast tradycyjnego biszkoptu z kakao możesz zrobić spód z brownie, który spotęguje doznania smakowe twoich gości. Do ciasta możesz wykorzystać banany i masło orzechowe, a w twoim deserze nie będzie ani grama mąki pszennej.

Wystarczy połączyć zblendowane banany, kakao, masło orzechowe i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Taki spód będzie kremowy i wilgotny.

Wybrane dla Ciebie