PrzepisCiastaGdy wpadają niezapowiedziani goście, łapię za 4 składniki. Po chwili ciasto jest już w piekarniku

Gdy wpadają niezapowiedziani goście, łapię za 4 składniki. Po chwili ciasto jest już w piekarniku

Brownie to jedno z ciast, które zdobyło rzeszę wiernych fanów. I nie ma w tym nic dziwnego, bo smak czekolady lubi niemal każdy. Jeśli do tego dorzucimy fakt, że przygotowuje się je ekspresowo i bez większych problemów, mamy deser idealny.

Ekspresowe brownie - Pyszności
Ekspresowe brownie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.10.2024 09:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy dostaję telefon, że za chwilę wpadną goście, zakasuję rękawy i zabieram się za pieczenie. Domowe brownie przygotowuję w kilka minut, a po pół godziny pieczenia jest już gotowe. To ekspresowy patent, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać w kuchni za dużo czasu. Zapach piekącego się ciasta wypełnia cały dom i sprawia, że wszystkim od razu cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie z 4 składników

Brownie to takie ciasto, którego nie muszą obawiać się nawet początkujący kucharze. Tutaj nic nie wyrasta, a nawet nie może wyrosnąć, bo jego ideą jest to, by było zbite i gliniaste. Szczególnie popularne jest za granicą, ale i w Polsce zbiera całe grono fanów.

Brownie z 4 składników
Brownie z 4 składników© Getty Images | The Washington Post

Wystarczą 4 składniki, chwila mieszania i 30 minut pieczenia, by na stole pojawił się deser, któremu nie oprze się żaden miłośnik słodkości. To świetny patent na to, by wykorzystać zalegające banany w inny sposób niż w chlebku bananowym. Masło orzechowe daje z kolei wyjątkowy, pyszny aromat.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 50 g kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę.
  2. Dodaj kakao, masło orzechowe, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wybierz keksówkę o wymiarach ok. 10 × 20 cm.
  4. Na wierzch ciasta możesz opcjonalnie dodać kawałki czekolady, maliny lub truskawki.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.


Możesz eksperymentować z innymi dodatkami, np. orzechami, jagodami czy wiórkami kokosowymi. Całość dodatkowo można udekorować polewą z roztopionej czekolady, by stworzyć jeszcze bardziej rozkoszny deser. Smacznego!

przepisbrownieciasto