Gdy wpadają niezapowiedziani goście, łapię za 4 składniki. Po chwili ciasto jest już w piekarniku
Brownie to jedno z ciast, które zdobyło rzeszę wiernych fanów. I nie ma w tym nic dziwnego, bo smak czekolady lubi niemal każdy. Jeśli do tego dorzucimy fakt, że przygotowuje się je ekspresowo i bez większych problemów, mamy deser idealny.
28.10.2024 09:06
Kiedy dostaję telefon, że za chwilę wpadną goście, zakasuję rękawy i zabieram się za pieczenie. Domowe brownie przygotowuję w kilka minut, a po pół godziny pieczenia jest już gotowe. To ekspresowy patent, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać w kuchni za dużo czasu. Zapach piekącego się ciasta wypełnia cały dom i sprawia, że wszystkim od razu cieknie ślinka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie z 4 składników
Brownie to takie ciasto, którego nie muszą obawiać się nawet początkujący kucharze. Tutaj nic nie wyrasta, a nawet nie może wyrosnąć, bo jego ideą jest to, by było zbite i gliniaste. Szczególnie popularne jest za granicą, ale i w Polsce zbiera całe grono fanów.
Wystarczą 4 składniki, chwila mieszania i 30 minut pieczenia, by na stole pojawił się deser, któremu nie oprze się żaden miłośnik słodkości. To świetny patent na to, by wykorzystać zalegające banany w inny sposób niż w chlebku bananowym. Masło orzechowe daje z kolei wyjątkowy, pyszny aromat.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 150 g masła orzechowego,
- 50 g kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj kakao, masło orzechowe, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wybierz keksówkę o wymiarach ok. 10 × 20 cm.
- Na wierzch ciasta możesz opcjonalnie dodać kawałki czekolady, maliny lub truskawki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Możesz eksperymentować z innymi dodatkami, np. orzechami, jagodami czy wiórkami kokosowymi. Całość dodatkowo można udekorować polewą z roztopionej czekolady, by stworzyć jeszcze bardziej rozkoszny deser. Smacznego!