Rodzina pokłóci się o ostatni kawałek. Kremowa rolada będzie gwiazdą świątecznego stołu

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć efektownych i smacznych wypieków, które nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem. Wśród mazurków, serników i babek warto znaleźć miejsce na coś lekkiego, kremowego i owocowego. Ta rolada biszkoptowa z truskawkami i delikatnym kremem śmietankowym z pewnością będzie kulinarnym przebojem.

Biszkoptowa rolada z truskawkami Biszkoptowa rolada z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Rolady biszkoptowe mają w sobie coś wyjątkowego – są delikatne, eleganckie i niezwykle efektowne. Choć mogą wydawać się skomplikowane, ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Sekret udanej rolady tkwi w dobrze wypieczonym, elastycznym biszkopcie oraz kremie, który nie wypływa i doskonale utrzymuje formę. W tej wersji klasyczny biszkopt łączy się z aksamitnym kremem śmietankowym i soczystymi truskawkami, tworząc idealną propozycję na rodzinne spotkania, święta czy letnie przyjęcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend

Rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami

Rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami to doskonały przykład na to, że prostota i klasyka nigdy nie wychodzą z mody. Jest lekka, słodka w sam raz i zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To ciasto, które możesz przygotować z wyprzedzeniem, a po schłodzeniu smakuje jeszcze lepiej

Składniki:

Na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • ok. 250 g świeżych truskawek,
  • cukier puder do oprószenia,
  • kilka truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaję po jednym żółtku, cały czas miksując.
  2. Delikatnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam szpatułką.
  3. Masę przelewam na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut – do lekkiego zarumienienia.
  4. Po upieczeniu wyjmuję biszkopt, przekładam na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zwijam jeszcze ciepły w rulon. Odstawiam do wystudzenia.
  5. W tym czasie ubijam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodaję mascarpone i ekstrakt waniliowy – delikatnie łączę. Truskawki kroję na plasterki.
  6. Rozwijam ostudzony biszkopt, smaruję go kremem i równomiernie układam truskawki. Całość ponownie zwijam w roladę i owijam folią spożywczą. Wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  7. Przed podaniem dekoruję świeżymi truskawkami i oprószam cukrem pudrem.

Dlaczego warto przygotować roladę biszkoptową?

Rolada biszkoptowa to klasyczne ciasto o wszechstronnym zastosowaniu – można ją przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Co ciekawe, biszkopt to jeden z najlżejszych wypieków, bo nie zawiera tłuszczu (masła czy oleju), a jego puszystość pochodzi z dobrze ubitych białek. Dzięki temu ciasto ma mniej kalorii niż tradycyjne wypieki, a jednocześnie świetnie komponuje się z kremami na bazie śmietanki, mascarpone czy jogurtu. Dodatek świeżych owoców – jak w tym przypadku truskawek – wzbogaca deser o witaminy, antyoksydanty i nadaje mu wyjątkową świeżość. To pyszna i nieco lżejsza alternatywa dla cięższych, wielkanocnych ciast.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu