Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść truskawki
03.05.2023 17:33, aktual.: 03.05.2023 18:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Truskawki to samo zdrowie? Owszem, ale niektóre osoby powinny mieć się na baczności. Mimo wielu pozytywnych skutków, jakie niesie za sobą ich regularne spożywanie, w kilku przypadkach może wywołać niepożądane reakcje lub po prostu pogorszyć stan zdrowia. Sprawdź, kto powinien ograniczyć lub unikać spożywania truskawek.
Truskawki są powszechnie uznawane za zdrowe owoce, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, błonnik, antyoksydanty i flawonoidy. Należy jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą odczuwać negatywne skutki po spożyciu truskawek. Ponadto, owoce te należą do czołówki produktów o największej zawartości pestycydów.
Truskawki - kto nie powinien ich jeść?
Truskawek przede wszystkim nie powinny spożywać osoby, które są na nie uczulone. Objawy uczulenia na truskawki mogą obejmować m.in. biegunkę, bóle brzucha, wysypkę i swędzenie skóry na całym ciele, obrzęk języka lub gardła, duszność, problemy z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Truskawki nie są również wskazane dla osób mających alergię na salicylany. Ograniczyć spożycie tych owoców powinny także osoby stosujące beta-blokery. Truskawki zawierają potas, a leki te podnoszą poziom tego pierwiastka we krwi.
Również cierpiący na choroby układu pokarmowego (chorobę wrzodową lub chorobę refluksową przełyku) mogą mieć problemy z trawieniem tych owoców i powinny ograniczać ich spożywanie. Podobnie osoby z kamieniami nerkowymi lub problemami związanymi z nadmiarem kwasu szczawiowego. To głównie ze względu na obecność tego kwasu w truskawkach. Ponadto, owoce te mogą być skażone szkodliwymi substancjami chemicznymi lub pestycydami.
Truskawki należą do czołówki produktów o największej zawartości pestycydów. Te zaś stanowią realne zagrożenie dla naszego zdrowia - mogą doprowadzić do zatrucia, wywołującego wymioty, biegunki czy bóle głowy. Dlatego tak ważne jest więc, by dokładnie myć je przed spożyciem. Warto pamiętać też, że kumulowane przez lata w organizmie pestycydy działają jak bomba z opóźnionym zapłonem - mogą bowiem przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju nowotworów czy powodować problemy z płodnością.
Truskawka polskim superfoods
Poza grupą osób, których stan zdrowia nie pozwala na spożywanie truskawek, inni powinni włączyć je do diety, zwłaszcza kiedy trwa na nie sezon. Zacznijmy od tego, że mimo swojej słodyczy, dostarczają niewiele kalorii - w 100 gramach mają ok. 35 kcal, dla porównania taka sama porcja banana dostarcza ich blisko 100. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, więc mogą jeść je bez obaw diabetycy, ale także dla osoby chorujące na insulinooporność.
Jeśli mowa o wartościach odżywczych, to truskawki są doskonale znanym wszystkim źródłem witaminy C oraz K, folianów, potasu i magnezu. Ponadto, są bogate w błonnik oraz antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników tlenowych. To cząsteczki przyspieszające procesy starzenia i zwiększające ryzyko powstawania chorób.
Wypróbuj również nasz przepis na grillowane banany z miodem, jogurtem i chrupiącymi orzechami: