Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść truskawki

Truskawki to samo zdrowie? Owszem, ale niektóre osoby powinny mieć się na baczności. Mimo wielu pozytywnych skutków, jakie niesie za sobą ich regularne spożywanie, w kilku przypadkach może wywołać niepożądane reakcje lub po prostu pogorszyć stan zdrowia. Sprawdź, kto powinien ograniczyć lub unikać spożywania truskawek.

ObrazekFreepik

Truskawki są powszechnie uznawane za zdrowe owoce, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, błonnik, antyoksydanty i flawonoidy. Należy jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą odczuwać negatywne skutki po spożyciu truskawek. Ponadto, owoce te należą do czołówki produktów o największej zawartości pestycydów.

Truskawki - kto nie powinien ich jeść?

Truskawek przede wszystkim nie powinny spożywać osoby, które są na nie uczulone. Objawy uczulenia na truskawki mogą obejmować m.in. biegunkę, bóle brzucha, wysypkę i swędzenie skóry na całym ciele, obrzęk języka lub gardła, duszność, problemy z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Truskawki nie są również wskazane dla osób mających alergię na salicylany. Ograniczyć spożycie tych owoców powinny także osoby stosujące beta-blokery. Truskawki zawierają potas, a leki te podnoszą poziom tego pierwiastka we krwi.

Również cierpiący na choroby układu pokarmowego (chorobę wrzodową lub chorobę refluksową przełyku) mogą mieć problemy z trawieniem tych owoców i powinny ograniczać ich spożywanie. Podobnie osoby z kamieniami nerkowymi lub problemami związanymi z nadmiarem kwasu szczawiowego. To głównie ze względu na obecność tego kwasu w truskawkach. Ponadto, owoce te mogą być skażone szkodliwymi substancjami chemicznymi lub pestycydami.

Truskawki należą do czołówki produktów o największej zawartości pestycydów. Te zaś stanowią realne zagrożenie dla naszego zdrowia - mogą doprowadzić do zatrucia, wywołującego wymioty, biegunki czy bóle głowy. Dlatego tak ważne jest więc, by dokładnie myć je przed spożyciem. Warto pamiętać też, że kumulowane przez lata w organizmie pestycydy działają jak bomba z opóźnionym zapłonem - mogą bowiem przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju nowotworów czy powodować problemy z płodnością.

Obrazek
Truskawki to samo zdrowie, jednakże są grupy osób, którym mogą zaszkodzić - Pyszności; Fot. Canva

Truskawka polskim superfoods

Poza grupą osób, których stan zdrowia nie pozwala na spożywanie truskawek, inni powinni włączyć je do diety, zwłaszcza kiedy trwa na nie sezon. Zacznijmy od tego, że mimo swojej słodyczy, dostarczają niewiele kalorii - w 100 gramach mają ok. 35 kcal, dla porównania taka sama porcja banana dostarcza ich blisko 100. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, więc mogą jeść je bez obaw diabetycy, ale także dla osoby chorujące na insulinooporność.

Jeśli mowa o wartościach odżywczych, to truskawki są doskonale znanym wszystkim źródłem witaminy C oraz K, folianów, potasu i magnezu. Ponadto, są bogate w błonnik oraz antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników tlenowych. To cząsteczki przyspieszające procesy starzenia i zwiększające ryzyko powstawania chorób.

Wypróbuj również nasz przepis na grillowane banany z miodem, jogurtem i chrupiącymi orzechami:

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia