Co roku teściowa piecze ambasadora. Wszystkie babki i mazurki mogą się schować

Są takie ciasta, które robi się raz – i od tej pory nie wyobrażasz sobie bez nich żadnego święta. Tak właśnie jest z ambasadorem. Elegancki, wielowarstwowy, z kremową masą i owocową galaretką, ciasto ambasador łączy w sobie klasykę i efektowny wygląd. Babki i mazurki mogą się schować – to ten deser robi największe wrażenie na gościach. A przepis? Wcale nie taki trudny, jak mogłoby się wydawać.

Ciasto ambasador to przysmak, który smakuje nawet teściowejCiasto ambasador to przysmak, który smakuje nawet teściowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są ciasta, które nie potrzebują zbędnej reklamy – wystarczy, że raz pojawią się na stole, a już wszyscy o nie pytają. Tak jest z ciastem ambasador, które od lat gości na świątecznym stole w mojej rodzinie. Jego przygotowanie to rytuał – warstwa po warstwie, z dbałością o każdy szczegół. Ale efekt? Po prostu nie do pobicia. Delikatny biszkopt, aksamitna masa, soczyste brzoskwinie i galaretka tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Jeśli szukasz deseru, który robi wrażenie i smakuje jak z najlepszej cukierni – trafiłeś idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hitowe ciacho w nowym wydaniu. W roli głównej pyszna brzoskwinia

Przepis na ciasto ambasador

Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć gości czymś więcej niż klasyczną babką, postaw na ciasto ambasador. To wypiek, który łączy pokolenia – tradycyjny, ale z nowoczesnym sznytem. A jeśli zapytają cię o przepis, nie zdziw się – to jedno z tych ciast, które szybko staje się legendą każdej rodziny.

Składniki:

Biszkopt:

Masa budyniowa (waniliowa):

  • 6 żółtek,
  • 750 ml mleka,
  • 220 g cukru,
  • 60 g skrobi ziemniaczanej (około 4 kopiate łyżki),
  • 400 g miękkiego masła,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 20 g wiórków kokosowych.

Poncz:

  • sok z 1/2 cytryny,
  • ok. 1/3 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 480 g brzoskwiń z puszki.

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, aż masa jest lśniąca i gęsta.
  2. Następnie dodaję żółtka i 2 łyżki wody – wszystko krótko miksuję. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiewam i delikatnie mieszam z masą jajeczną szpatułką.
  3. Ciasto przelewam do blaszki (ok. 25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez ok. 25 minut w 180 stopni Celsjusza.
  4. Po upieczeniu studzę i nasączam ponczem (sok z cytryny mieszam z wodą).

Galaretka:

  1. Rozpuszczam 2 galaretki brzoskwiniowe w 700 ml gorącej wody.
  2. Odstawiam do przestudzenia.
  3. Brzoskwinie z puszki kroję w kostkę i dorzucam do galaretki, kiedy ta zaczyna lekko tężeć.

Masa budyniowa:

  1. Do miski wrzucam żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną i szklankę mleka – wszystko dokładnie mieszam trzepaczką.
  2. Resztę mleka zagotowuję, po czym wlewam masę jajeczną i gotuję na małym ogniu, aż budyń będzie bardzo gęsty.
  3. Zostawiam do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie ucieram masło na puszystą masę, dodaję po łyżce zimnego budyniu, a na koniec sok z cytryny i wiórki kokosowe. Miksuję do gładkości.

Składanie:

  1. Na nasączony biszkopt wykładam całą masę budyniową i wyrównuję.
  2. Na wierzch wylewam galaretkę z brzoskwiniami i wstawiam ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc, żeby wszystko dobrze stężało.

Dlaczego warto upiec ambasadora?

Ambasador to ciasto, które wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Jest delikatne, ale treściwe, kremowe, owocowe i orzeźwiające dzięki cytrynowej nucie. Dzięki swojej formie nadaje się nie tylko na Wielkanoc, ale też na komunie, urodziny i rodzinne przyjęcia. I mimo że składa się z kilku warstw, jego wykonanie nie sprawi trudności nawet średnio zaawansowanym miłośnikom domowego pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką