Babka na ostatnią chwilę jest banalna w przygotowaniu. Zrobisz w mig i na pewno się uda
Zapisz sobie ten przepis i trzymaj jako awaryjny, bo może ci się przydać nie tylko przed Wielkanocą. Jest banalnie prosty i bazuje tylko na podstawowych składnikach, które na pewno masz w kuchni. Polej babkę polewą czekoladową lub lukrem, a będzie wyglądać jak z cukierni.
Babkę wielkanocną możesz ozdobić polewą z roztopionej czekolady lub klasycznym lukrem cytrynowym. Do polewy wybierz gorzką, mleczną, biała lub karmelową czekoladę. Pokrusz ją i podgrzej z odrobiną śmietanki w kąpieli wodnej. Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne babeczki w ciekawym kolorze staną się hitem tej wiosny
Pyszne dodatki do babki wielkanocnej
Do ciasta możesz dodać ziarenka z laski wanilii lub rodzynki namoczone w rumie. Cudowny, naturalny aromat uzyskasz, dorzucając garść skórki z pomarańczy lub cytryny. Dopiero wtedy, gdy nie masz w szafce innych pachnących składników, sięgnij po gotowy aromat do ciasta.
Miękkie ciasto możesz także namoczyć w rumie lub soku pomarańczowym już po upieczeniu na wzór francuskiej babki Savarin. W Paryżu jest ona podawana z bitą śmietaną i owocami. Z kolei nasze babcie zajadały się babką posmarowaną prawdziwym masłem lub z dodatkiem domowej konfitury.
Najprostszy przepis na babkę na świecie
Miękkie i puszyste ciasto możesz zrobić klasycznie w formie na babkę lub w keksówce.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: aromat cytrynowy lub migdałowy.
Wykonanie:
- Jajka zmiksuj z cukrem, łyżka po łyżce dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlej olej i wybrany aromat do ciasta.
- Formę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i przełóż do niej masę na babkę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.