Ciasto marchewkowe w 2 minuty. Gdyby króliki potrafiły piec, ten przepis byłby ich numerem jeden
Marchew to nie zwykły składnik, który dodaje ciastu naturalną słodycz. Jest źródłem witaminy A w postaci beta-karotenu, który wspiera wzrok, skórę i odporność. Zawiera także witaminę C, E, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez i wapń, które są ważne dla prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Dzięki temu każdą porcję takiego ciasta można traktować jak zdrowy, energetyczny zastrzyk składników odżywczych.
Dodatek odżywki białkowej dosłownie doładowuje mocą ten deser. To świetny sposób na uzupełnienie białka w diecie, tym bardziej wtedy, gdy nie masz ochoty na jego standardowe źródła, takie jak mięso lub nabiał. W połączeniu z jogurtem skyr, który również dostarcza białko oraz mąką ryżową lub pszenną, powstaje sycący wypiek ze zbilansowanym składem. Cynamon nadaje mu aromat i wspiera równowagę cukrową, a słodzik powoduje, że ciasto jest niskokaloryczne i lekkie.
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Przepis na ciasto marchewkowe z białkową polewą
To przemyślany deser, który łączy przyjemność z wartością odżywczą. Wilgotne, miękkie i pachnące, może być nawet śniadaniem, przekąską po treningu albo zdrowym zamiennikiem tradycyjnych pyszności. Króliki może i nie jedzą ciasta, ale gdyby spróbowały tego, na pewno nie wróciłyby już do samej marchewki.
Składniki:
- 1 marchew (100 g),
- 1 porcja odżywki białkowej, np. czekoladowej, kokosowej, o smaku masła orzechowego lub innym (20 g),
- 1/2 szkl. mąki pszennej lub ryżowej (50 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (50 g),
- 3 łyżki słodzika (30 g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (1 g),
- cynamon,
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.
Krok 2. Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do miseczki. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.
Krok 3. Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj; ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).
Krok 4. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.
PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Krok 5. W małym naczyniu umieść smakową odżywkę białkową (np. czekoladową, kokosową, o smaku masła orzechowego lub inną). Dodaj odrobinę wody (około 2-3 łyżki) i dokładnie rozmieszaj oraz rozetrzyj łyżeczką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody. Polej ciasto białkową polewą. Zjedz na ciepło lub na zimno.