Wrzucam kurczaka, kilka składników i zapiekam. W mig mam obiad, który zachwycił nawet moją teściową

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i pożywny obiad? Mamy dla Ciebie idealną propozycję! Wypróbuj zapiekankę z kurczaka i warzyw - aromatyczne danie, które zachwyci całą rodzinę, a nawet wybredną teściową. Prosta receptura, krótki czas przygotowania i minimalny wysiłek - brzmi jak z kulinarnej bajki? I tak właśnie jest!

Domowa zapiekanka
Domowa zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

19.06.2024 16:32

Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu, który podbije serca domowników, to zapiekanka z kurczaka i warzyw jest idealnym rozwiązaniem. To danie, które przygotujesz szybko, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z soczystymi warzywami i kremowym sosem tworzy kompozycję smaków, która z pewnością zagości na stałe w twoim domowym menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka i prosta zapiekanka z kurczakiem

Przygotowanie tej zapiekanki jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić kurczaka i warzywa, wymieszać je z sosem śmietanowym i zapiec w piekarniku. Cały proces zajmuje około 30 minut, a efekt końcowy jest rewelacyjny! Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 nieduże cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g małych pomidorków,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w paski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zrumień na patelni z 2 łyżkami oleju. Przełóż zrumienione mięso na talerz.
  2. Cukinie umyj, wytrzyj i pokrój wzdłuż na połowę, a następnie w grubsze plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i osusz.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wymieszaj pokrojonego kurczaka z warzywami, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. W misce rozkłóć jajka ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw powstałą mieszankę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Zalej zapiekankę przygotowanym sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zapiekanki możesz dodać inne ulubione warzywa, np. paprykę, brokuły, pieczarki.
  • Zamiast śmietanki możesz użyć mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.
  • Zapiekankę możesz posypać startym serem przed włożeniem do piekarnika.
  • Gotową zapiekankę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Gotową zapiekankę podawaj z posypką z świeżej natki pietruszki lub koperku. Doskonale smakuje również z dodatkiem pieczywa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zapiekankaprzepisszybki obiad
Wybrane dla Ciebie