Wrzucam kurczaka, kilka składników i zapiekam. W mig mam obiad, który zachwycił nawet moją teściową
Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i pożywny obiad? Mamy dla Ciebie idealną propozycję! Wypróbuj zapiekankę z kurczaka i warzyw - aromatyczne danie, które zachwyci całą rodzinę, a nawet wybredną teściową. Prosta receptura, krótki czas przygotowania i minimalny wysiłek - brzmi jak z kulinarnej bajki? I tak właśnie jest!
19.06.2024 16:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu, który podbije serca domowników, to zapiekanka z kurczaka i warzyw jest idealnym rozwiązaniem. To danie, które przygotujesz szybko, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z soczystymi warzywami i kremowym sosem tworzy kompozycję smaków, która z pewnością zagości na stałe w twoim domowym menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka i prosta zapiekanka z kurczakiem
Przygotowanie tej zapiekanki jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić kurczaka i warzywa, wymieszać je z sosem śmietanowym i zapiec w piekarniku. Cały proces zajmuje około 30 minut, a efekt końcowy jest rewelacyjny! Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.
Składniki:
- 500 g fileta z piersi kurczaka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 nieduże cukinie,
- 1 duża cebula,
- 250 g małych pomidorków,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w paski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zrumień na patelni z 2 łyżkami oleju. Przełóż zrumienione mięso na talerz.
- Cukinie umyj, wytrzyj i pokrój wzdłuż na połowę, a następnie w grubsze plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i osusz.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wymieszaj pokrojonego kurczaka z warzywami, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W misce rozkłóć jajka ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw powstałą mieszankę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Zalej zapiekankę przygotowanym sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Dodatkowe wskazówki:
- Do zapiekanki możesz dodać inne ulubione warzywa, np. paprykę, brokuły, pieczarki.
- Zamiast śmietanki możesz użyć mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.
- Zapiekankę możesz posypać startym serem przed włożeniem do piekarnika.
- Gotową zapiekankę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
Gotową zapiekankę podawaj z posypką z świeżej natki pietruszki lub koperku. Doskonale smakuje również z dodatkiem pieczywa.