Wrzucam kurczaka, kilka składników i zapiekam. W mig mam obiad, który zachwycił nawet moją teściową

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i pożywny obiad? Mamy dla Ciebie idealną propozycję! Wypróbuj zapiekankę z kurczaka i warzyw - aromatyczne danie, które zachwyci całą rodzinę, a nawet wybredną teściową. Prosta receptura, krótki czas przygotowania i minimalny wysiłek - brzmi jak z kulinarnej bajki? I tak właśnie jest!

Domowa zapiekankaDomowa zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu, który podbije serca domowników, to zapiekanka z kurczaka i warzyw jest idealnym rozwiązaniem. To danie, które przygotujesz szybko, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z soczystymi warzywami i kremowym sosem tworzy kompozycję smaków, która z pewnością zagości na stałe w twoim domowym menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Szybka i prosta zapiekanka z kurczakiem

Przygotowanie tej zapiekanki jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić kurczaka i warzywa, wymieszać je z sosem śmietanowym i zapiec w piekarniku. Cały proces zajmuje około 30 minut, a efekt końcowy jest rewelacyjny! Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 nieduże cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g małych pomidorków,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w paski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zrumień na patelni z 2 łyżkami oleju. Przełóż zrumienione mięso na talerz.
  2. Cukinie umyj, wytrzyj i pokrój wzdłuż na połowę, a następnie w grubsze plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i osusz.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wymieszaj pokrojonego kurczaka z warzywami, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. W misce rozkłóć jajka ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw powstałą mieszankę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Zalej zapiekankę przygotowanym sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zapiekanki możesz dodać inne ulubione warzywa, np. paprykę, brokuły, pieczarki.
  • Zamiast śmietanki możesz użyć mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.
  • Zapiekankę możesz posypać startym serem przed włożeniem do piekarnika.
  • Gotową zapiekankę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Gotową zapiekankę podawaj z posypką z świeżej natki pietruszki lub koperku. Doskonale smakuje również z dodatkiem pieczywa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby