Zawsze w chlebaku trzymam "wczorajszą" bułkę. Koleżanki się śmiały, teraz robią to samo
Czerstwa bułka może się okazać doskonałą inspiracją dla kuchennych eksperymentów. Nie wierzysz? Cóż, dużo osób dziwiło się, że nigdy nie wyrzucam z chlebaka takich "okazów". Założę się, że po przeczytaniu tego artykułu, ty również zaczniesz sobie cenić ten pozorny odpad!
06.10.2024 05:55
Stawiam dolary przeciw orzechom, że żadne z nas nie lubi wyrzucać jedzenia. Kwestie etyczne to jedno, kwestie finansowe – coś równie ważnego. Cóż, nikt nie wie lepiej od ciebie, ile przychodzi ci płacić za nawet proste, podstawowe zakupy spożywcze. Płacimy i płaczemy, a potem mamy wyrzucać to w błoto? Nie na mojej zmianie, o nie.
Z tego też powodu nauczyłem się wykorzystywać jedzenie, które na pierwszy rzut oka może się nadawać już tylko do pozbycia się. Zbyt dużą ilość ugotowanego makaronu przeznaczam na sałatkę, a nadmiar ryżu służy mi do przyrządzenia puddingu albo placków. Do tego zacnego grona produktów, których często mam w kuchni za dużo, dołączyłem jakiś czas temu czerstwe bułki. Tworzę z nich proste, ale jednocześnie przepyszne zapiekanki, które pokochała moja rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerstwa bułka? Zrób z niej zapiekankę!
Do stworzenia pysznych zapiekanek z czerstwych bułek potrzeba nam tylko trochę sera, boczku i szczypiorku. Bułki nacinam w kratkę; staram się, by "szczeliny" były głębokie, ale nie przecinały bułki zupełnie. Następnie upycham w nie starty ser żółty i pokrojony w kostkę boczek, a potem zapiekam to przez chwilę w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Na koniec posypuję zapiekankę szczypiorkiem i podaję z ulubionymi sosami. Doskonale pasuje do niej zwykły ketchup albo domowy sos czosnkowy.
Czerstwa bułka – daj jej drugie życie
Co jeszcze można zrobić z czerstwej bułki? Poza stworzeniem z niej zapiekanki czy panierki do kotletów można też przemyśleć… odświeżenie jej w piekarniku. Jak się do tego zabrać? To na szczęście bardzo proste. Wystarczy delikatnie nawilżyć stare pieczywo wodą (ja używam do tego ręcznika papierowego), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 5-7 minut. Po tym czasie czerstwa bułka zyskuje drugie życie. Smakuje i wygląda zupełnie, jakby dopiero co wyszła z piekarni!