Zawsze w chlebaku trzymam "wczorajszą" bułkę. Koleżanki się śmiały, teraz robią to samo

Czerstwa bułka może się okazać doskonałą inspiracją dla kuchennych eksperymentów. Nie wierzysz? Cóż, dużo osób dziwiło się, że nigdy nie wyrzucam z chlebaka takich "okazów". Założę się, że po przeczytaniu tego artykułu, ty również zaczniesz sobie cenić ten pozorny odpad!

Co można zrobić z czerstwej bułki?Co można zrobić z czerstwej bułki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JumsiCat

Stawiam dolary przeciw orzechom, że żadne z nas nie lubi wyrzucać jedzenia. Kwestie etyczne to jedno, kwestie finansowe – coś równie ważnego. Cóż, nikt nie wie lepiej od ciebie, ile przychodzi ci płacić za nawet proste, podstawowe zakupy spożywcze. Płacimy i płaczemy, a potem mamy wyrzucać to w błoto? Nie na mojej zmianie, o nie.

Z tego też powodu nauczyłem się wykorzystywać jedzenie, które na pierwszy rzut oka może się nadawać już tylko do pozbycia się. Zbyt dużą ilość ugotowanego makaronu przeznaczam na sałatkę, a nadmiar ryżu służy mi do przyrządzenia puddingu albo placków. Do tego zacnego grona produktów, których często mam w kuchni za dużo, dołączyłem jakiś czas temu czerstwe bułki. Tworzę z nich proste, ale jednocześnie przepyszne zapiekanki, które pokochała moja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Czerstwa bułka? Zrób z niej zapiekankę!

Do stworzenia pysznych zapiekanek z czerstwych bułek potrzeba nam tylko trochę sera, boczku i szczypiorku. Bułki nacinam w kratkę; staram się, by "szczeliny" były głębokie, ale nie przecinały bułki zupełnie. Następnie upycham w nie starty ser żółty i pokrojony w kostkę boczek, a potem zapiekam to przez chwilę w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Na koniec posypuję zapiekankę szczypiorkiem i podaję z ulubionymi sosami. Doskonale pasuje do niej zwykły ketchup albo domowy sos czosnkowy.

Czerstwa bułka – daj jej drugie życie

Co jeszcze można zrobić z czerstwej bułki? Poza stworzeniem z niej zapiekanki czy panierki do kotletów można też przemyśleć… odświeżenie jej w piekarniku. Jak się do tego zabrać? To na szczęście bardzo proste. Wystarczy delikatnie nawilżyć stare pieczywo wodą (ja używam do tego ręcznika papierowego), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 5-7 minut. Po tym czasie czerstwa bułka zyskuje drugie życie. Smakuje i wygląda zupełnie, jakby dopiero co wyszła z piekarni!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇