Wydrążam czerstwe bułki i wbijam jajko. Śniadanie w 15 minut jak z restauracji
Poranki coraz chłodniejsze i zamarzyło mi się śniadanie na ciepło. Wróciłam do swojego sprawdzonego przepisu na szybkie zapiekanki, do których wykorzystuje wczorajsze bułki. Dodaje do nich jajko i szczypiorek. Z tym prostym i pysznym daniem lepiej zaczyna się nawet pochmurny dzień.
22.08.2024 06:01
Przygotowanie tego przysmaku zajmuje dosłownie kilka minut, wyrobisz się z nim nawet, gdy nie masz rano wcale dużo czasu. Kiedy zapiekanki będą w piekarniku, możesz pokroić jeszcze pomidora czy ogórka. Warzywa świetnie pasują do tej zapiekanki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka lubią towarzystwo
Zostały ci bułki z poprzedniego dnia? To dobra okazja, by wypróbować ten przepis. Sprawdzą się zwykłe bułki pszenne, ale możesz też wykorzystać inne pieczywo. Bułki wydrąż, aby powstało miejsce na jajko. Zrób to ostrożnie, aby nie przedziurawić bułek, bo wtedy jajko może wypłynąć. W środku posmaruj je masłem, możesz też do środka dać trochę startego na tarce żółtego sera. W lodówce masz kilka plasterków wędliny? Pokrój ją cienko i także włóż do bułek. Jajka świetnie smakują również w towarzystwie łososia, pomidora czy brokułów, dodatki możesz więc zmieniać.
Tak, jak lubisz
Do tak przygotowanych bułek, wbij jajka. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i zapiekaj tak długo, aż jajka będą miały najlepszą dla ciebie konsystencję. Żółtko może pozostać lekko płynne lub dobrze ścięte. Gotowe zapiekanki warto posypać zieleniną. Najlepiej pasuje szczypiorek lub koperek.
Dobry początek dnia
To śniadanie w stylu zero waste jest niezwykle pożywne. To dzięki jajkom, które często są polecane przez dietetyków właśnie na pierwszą część dnia. Gdy wybierzesz jajka na poranny posiłek, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień.