Najlepszy przepis na chleb dla tych, którzy nigdy go nie piekli. Chrupiąca skórka, miękki środek

Z kuchennych szafek wyciągnij trzy produkty i zaskocz się, że od domowego bochenka świeżego chlebka dzieli cię tylko czas wyrastania ciasta. To przepis idealny dla każdego, kto nigdy wcześniej nie próbował piec chleba - jest niezwykle prosty.

Jak upiec pierwszy chleb? Lista składników jest krótkaJak upiec pierwszy chleb? Lista składników jest krótka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angel Luis Simon Martin
Magdalena Pomorska

Pieczenie chleba w domowym zaciszu może wydawać się umiejętnością zarezerwowaną dla doświadczonych kucharzy czy profesjonalnych piekarzy. Jednak prawda jest taka, że z odpowiednim przepisem każdy może stworzyć domowy chleb, który dorównuje tym z piekarni rzemieślniczych, z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Dlaczego warto piec chleb w domu?

Oprócz wyjątkowego smaku, pieczenie chleba w domu może być zdrowsze i bardziej ekonomiczne. Bez konserwantów i dodatków, a z pełną kontrolą nad składnikami, domowy chleb staje się zdrową alternatywą dla chleba produkowanego przemysłowo. To także sposób na relaks i bardziej świadome podejście do jedzenia. To właśnie cel tego prostego przepisu – składa się on zaledwie z czterech składników i nie wymaga skomplikowanego sprzętu. Idealny dla każdego, kto nigdy wcześniej nie piekł chleba. Kluczem do uzyskania chrupiącej skórki jest para: na dnie piekarnika umieść blachę do pieczenia z gorącą wodą lub użyj spryskiwacza, aby wytworzyć wilgoć w pomieszczeniu zaraz po włożeniu chleba.

Przepis na łatwy i smaczny chleb

Składniki są proste, a pomysł polega na tym, by nie trzeba było wydawać dużo pieniędzy ani kupować trudno dostępnych produktów. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami krok po kroku.

Składniki:

  • 360 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 230 g (1 szklanka) wody
  • 4 g (½ saszetki) drożdży instant suszonych
  • 7 g (½ łyżki) soli

Sposób przygotowania:

  1. Na początek wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże i sól.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki równomiernie i stopniowo dodawaj wodę.
  3. Ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję.
  4. Po wyrobieniu odstaw ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po pierwszej fermentacji czas na formowanie. Nie ma potrzeby tworzenia skomplikowanych kształtów. Wystarczy uformować prostokąt, złożyć rogi do środka i zwinąć, aby utworzyć cylinder.
  6. Umieść ciasto w natłuszczonej blasze i pozwól mu wyrosnąć przez kolejne 30 minut przed pieczeniem.
  7. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 250°C – im cieplej, tym lepiej.
  8. Przed pieczeniem należy wykonać płytkie nacięcie w cieście. Dzięki temu chleb odpowiednio wyrośnie i zapobiegnie nierównomiernemu pękaniu.
  9. Czas pieczenia wynosi od 20 do 30 minut. W razie konieczności w ostatnich minutach dostosuj temperaturę, aby uzyskać idealne zrumienienie.

Widzisz, jakie to proste? Gdy chleb będzie gotowy, pozostaw go na kratce do ostygnięcia na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem — dzięki temu uzyskasz bardziej miękki miąższ i zapobiegniesz "zlepianiu się" kromki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki