Gdy zabraknie chleba, piekę szybkie bułki. Bez wyrastania i czekania
Z pieczywem trudno utrafić. Gdy kupimy zbyt dużo, to na pewno zostanie. Kiedy ograniczymy jego ilość, rodzina ma większy apetyt niż zwykle, albo zapowiedzą się goście... W takich przypadkach sięgam po przepis na szybkie bułki. Nikt nawet nie myśli o sklepowym pieczywie.
Domowe bułki to nie tylko mak, ale i zdrowie. Świeżo upieczone pieczywo jest znacznie lepsze od tego, które można kupić w sklepie. Od początku procesu mamy kontrolę nad składnikami. Nie masz drożdży? Najprostsze bułki upieczesz z dodatkiem proszku do pieczenia, a ten na pewno masz w kuchennej szafce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Bułki nie muszą wyrastać
Nigdy sam nie piekłeś pieczywa? Ten przepis jest idealny nawet dla początkujących. To jedne z najłatwiejszych bułek, które można przygotować w domu. Mają chrupiąca skórkę i miękki środek. Idealnie sprawdza się na śniadanie, warto podać je do wędlin, pasztetu, sałatek. Co najważniejsze, nie trzeba do nich przygotowywać zaczynu. Tego właśnie najbardziej obawiają się domowi piekarze. Ciasto na nie nie musi wyrastać. Dlatego można je potraktować jako "awaryjne". Wystarczy połączyć składniki, uformować i upiec bułki. Będą gotowe w pół godziny.
To ważne!
- Do ciasta można dodać ulubione zioła, takie jak bazylia czy tymianek, aby nadać bułkom wyjątkowy smak.
- Bułki najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podgrzać w piekarniku lub na patelni.
- Jako posypkę warto wykorzystać ziarna, sprawdzi się czarnuszka, sezam czy słonecznik.
Proste bułki na proszku do pieczenia
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- 200 ml mleka,
- 50 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
- 1 jajko.
Dodatkowo:
- ulubione ziarna do posypania.
Sposób przygotowania:
- W dwóch miskach wymieszaj składniki. W jednej jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i cukier.
- Następnie połączyć składniki i dokładnie wyrób ciasto na jednolitą konsystencję. Najlepiej użyć miksera.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta formuj bułki, powinno być ich 6-8 sztuk i ułóż je na przygotowanej blasze.
- Posmaruj je olejem i posyp ulubionymi ziarnami.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 20 minut.