Gdy zabraknie chleba, piekę szybkie bułki. Bez wyrastania i czekania

Z pieczywem trudno utrafić. Gdy kupimy zbyt dużo, to na pewno zostanie. Kiedy ograniczymy jego ilość, rodzina ma większy apetyt niż zwykle, albo zapowiedzą się goście... W takich przypadkach sięgam po przepis na szybkie bułki. Nikt nawet nie myśli o sklepowym pieczywie.

Domowe bułki są przepyszneDomowe bułki są przepyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Domowe bułki to nie tylko mak, ale i zdrowie. Świeżo upieczone pieczywo jest znacznie lepsze od tego, które można kupić w sklepie. Od początku procesu mamy kontrolę nad składnikami. Nie masz drożdży? Najprostsze bułki upieczesz z dodatkiem proszku do pieczenia, a ten na pewno masz w kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Bułki nie muszą wyrastać

Nigdy sam nie piekłeś pieczywa? Ten przepis jest idealny nawet dla początkujących. To jedne z najłatwiejszych bułek, które można przygotować w domu. Mają chrupiąca skórkę i miękki środek. Idealnie sprawdza się na śniadanie, warto podać je do wędlin, pasztetu, sałatek. Co najważniejsze, nie trzeba do nich przygotowywać zaczynu. Tego właśnie najbardziej obawiają się domowi piekarze. Ciasto na nie nie musi wyrastać. Dlatego można je potraktować jako "awaryjne". Wystarczy połączyć składniki, uformować i upiec bułki. Będą gotowe w pół godziny.

To ważne!

  • Do ciasta można dodać ulubione zioła, takie jak bazylia czy tymianek, aby nadać bułkom wyjątkowy smak.
  • Bułki najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podgrzać w piekarniku lub na patelni.
  • Jako posypkę warto wykorzystać ziarna, sprawdzi się czarnuszka, sezam czy słonecznik.

Proste bułki na proszku do pieczenia

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 jajko.

Dodatkowo:

  • ulubione ziarna do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dwóch miskach wymieszaj składniki. W jednej jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i cukier.
  2. Następnie połączyć składniki i dokładnie wyrób ciasto na jednolitą konsystencję. Najlepiej użyć miksera.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Z ciasta formuj bułki, powinno być ich 6-8 sztuk i ułóż je na przygotowanej blasze.
  5. Posmaruj je olejem i posyp ulubionymi ziarnami.
  6. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟