Gdy zabraknie chleba, piekę szybkie bułki. Bez wyrastania i czekania

Z pieczywem trudno utrafić. Gdy kupimy zbyt dużo, to na pewno zostanie. Kiedy ograniczymy jego ilość, rodzina ma większy apetyt niż zwykle, albo zapowiedzą się goście... W takich przypadkach sięgam po przepis na szybkie bułki. Nikt nawet nie myśli o sklepowym pieczywie.

Domowe bułki są przepyszneDomowe bułki są przepyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Domowe bułki to nie tylko mak, ale i zdrowie. Świeżo upieczone pieczywo jest znacznie lepsze od tego, które można kupić w sklepie. Od początku procesu mamy kontrolę nad składnikami. Nie masz drożdży? Najprostsze bułki upieczesz z dodatkiem proszku do pieczenia, a ten na pewno masz w kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Bułki nie muszą wyrastać

Nigdy sam nie piekłeś pieczywa? Ten przepis jest idealny nawet dla początkujących. To jedne z najłatwiejszych bułek, które można przygotować w domu. Mają chrupiąca skórkę i miękki środek. Idealnie sprawdza się na śniadanie, warto podać je do wędlin, pasztetu, sałatek. Co najważniejsze, nie trzeba do nich przygotowywać zaczynu. Tego właśnie najbardziej obawiają się domowi piekarze. Ciasto na nie nie musi wyrastać. Dlatego można je potraktować jako "awaryjne". Wystarczy połączyć składniki, uformować i upiec bułki. Będą gotowe w pół godziny.

To ważne!

  • Do ciasta można dodać ulubione zioła, takie jak bazylia czy tymianek, aby nadać bułkom wyjątkowy smak.
  • Bułki najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podgrzać w piekarniku lub na patelni.
  • Jako posypkę warto wykorzystać ziarna, sprawdzi się czarnuszka, sezam czy słonecznik.

Proste bułki na proszku do pieczenia

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 jajko.

Dodatkowo:

  • ulubione ziarna do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dwóch miskach wymieszaj składniki. W jednej jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i cukier.
  2. Następnie połączyć składniki i dokładnie wyrób ciasto na jednolitą konsystencję. Najlepiej użyć miksera.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Z ciasta formuj bułki, powinno być ich 6-8 sztuk i ułóż je na przygotowanej blasze.
  5. Posmaruj je olejem i posyp ulubionymi ziarnami.
  6. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne