Wymieszaj z serem i nałóż na chleb. Takie tosty to mistrzostwo świata

Tosty z serem to prosty, ale niezwykle smaczny przysmak. Dodanie jednego składnika, sprawi, że to zwyczajne i proste danie może zamienić się w kulinarną ucztę.

Tosty z żółtym seremTosty z żółtym serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: George Dolgikh
Katarzyna Gileta

Tosty z ciągnącym się serem to jedno z najprostszych dań, które można przygotować w kilka chwil. Choć nie jest to przykład wykwintnej kuchni, to jednak połączenie chrupiącego pieczywa i roztopionego sera ma w sobie coś nieodparcie kuszącego. Eksperci kulinarni podkreślają, że dodanie jednego składnika może znacząco podnieść walory smakowe tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Worcestershire sauce - sekret smaku

Dodanie sosu Worcestershire do sera na toście to sposób na wzbogacenie jego smaku. Sos ten, bazujący na occie i wzbogacony o anchois, melasę, pastę z tamaryndowca, czosnek, cebulę, cukier, sól oraz przyprawy, nadaje potrawie lekko słodki i kwaskowaty posmak, który doskonale komponuje się z serem.

Eksperci z "The Kitchn" zalecają, aby ser na toście był starty, a nie w plastrach, co zapobiegnie spływaniu sosu. Tara Holland, testerka przepisów z "The Kitchn", zauważa:

Tosty z żółtym serem to popularna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To szybka i łatwa do przygotowania alternatywa dla zwykłych kanapek, która jest jednocześnie kremowa, aromatyczna i kojąca.

Jak najlepiej używać sosu Worcestershire?

Holland sugeruje, że można wymieszać starty ser z sosem Worcestershire przed nałożeniem na chleb, co pozwala uniknąć dodatkowego mycia miski.

Niektórzy nie dodają sosu przed zapiekaniem, ale ja zawsze dodaję go przed i po. Jeśli używasz plastrów sera, sos może się zbierać lub spływać, dlatego lepiej dodać go po zapieczeniu - mówi Tara Holland.

Strona kulinarna "Tasting Table" dodaje, że sos Worcestershire najlepiej komponuje się z różnymi kremowymi serami, a także dobrze współgra z ostrym cheddarem czy bogatym w smaku serem gruyere. Grubsze, chrupiące pieczywo lepiej zniesie ciężar roztopionego sera i skuteczniej wchłonie sos.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem