Wymieszaj z serem i nałóż na chleb. Takie tosty to mistrzostwo świata

Tosty z serem to prosty, ale niezwykle smaczny przysmak. Dodanie jednego składnika, sprawi, że to zwyczajne i proste danie może zamienić się w kulinarną ucztę.

Tosty z żółtym seremTosty z żółtym serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: George Dolgikh
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Tosty z ciągnącym się serem to jedno z najprostszych dań, które można przygotować w kilka chwil. Choć nie jest to przykład wykwintnej kuchni, to jednak połączenie chrupiącego pieczywa i roztopionego sera ma w sobie coś nieodparcie kuszącego. Eksperci kulinarni podkreślają, że dodanie jednego składnika może znacząco podnieść walory smakowe tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Worcestershire sauce - sekret smaku

Dodanie sosu Worcestershire do sera na toście to sposób na wzbogacenie jego smaku. Sos ten, bazujący na occie i wzbogacony o anchois, melasę, pastę z tamaryndowca, czosnek, cebulę, cukier, sól oraz przyprawy, nadaje potrawie lekko słodki i kwaskowaty posmak, który doskonale komponuje się z serem.

Eksperci z "The Kitchn" zalecają, aby ser na toście był starty, a nie w plastrach, co zapobiegnie spływaniu sosu. Tara Holland, testerka przepisów z "The Kitchn", zauważa:

Tosty z żółtym serem to popularna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To szybka i łatwa do przygotowania alternatywa dla zwykłych kanapek, która jest jednocześnie kremowa, aromatyczna i kojąca.

Jak najlepiej używać sosu Worcestershire?

Holland sugeruje, że można wymieszać starty ser z sosem Worcestershire przed nałożeniem na chleb, co pozwala uniknąć dodatkowego mycia miski.

Niektórzy nie dodają sosu przed zapiekaniem, ale ja zawsze dodaję go przed i po. Jeśli używasz plastrów sera, sos może się zbierać lub spływać, dlatego lepiej dodać go po zapieczeniu - mówi Tara Holland.

Strona kulinarna "Tasting Table" dodaje, że sos Worcestershire najlepiej komponuje się z różnymi kremowymi serami, a także dobrze współgra z ostrym cheddarem czy bogatym w smaku serem gruyere. Grubsze, chrupiące pieczywo lepiej zniesie ciężar roztopionego sera i skuteczniej wchłonie sos.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega