Zamiast z makaronem, podaję rosół z innym dodatkiem. Każdy się zajada

Rosołu z takim dodatkiem na pewno jeszcze nie próbowałeś. Coś oryginalnego, ciekawego i pysznego jednocześnie. To świetna alternatywa dla makaronu i ziemniaków.

Rosół z knedlami z macyRosół z knedlami z macy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Marzena Pęcak

Żyję już na tym świecie ponad 30 lat i myślałam, że o gotowaniu rosołu wiem już wszystko. Sama pochodzę z rodziny, gdzie w każdą niedzielę na rodzinnym obiedzie nie mogło zabraknąć pysznej zupy z makaronem. Kiedy poznałam mojego męża, po raz pierwszy spróbowałam też rosołu z ziemniakami

I muszę przyznać, że obie wersje do mnie przemawiają, dlatego robię je zamiennie we własnym domu, aby pyszna zupa szybko się nie znudziła. Na szczęście moje dzieci też lubią rosół i zawsze zajadają się nim z ogromną ochotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Co do rosołu zamiast makaronu i ziemniaków? Istnieje jeszcze inna alternatywa

Niedawno poznałam zupełnie nową formę podania rosołu, która skradła moje serce. Na talerzu nie było ani makaronu, ani ziemniaków. Dodatkiem do bulionu okazały się bowiem knedle z macy. I muszę przyznać, że danie było wyborne. Poniżej przedstawiam ci przepis na takie połączenie smaków. Wypróbuj, a na pewno będziesz zachwycony!

Rosół z takim dodatkiem to prawdziwy sztos!
Rosół z takim dodatkiem to prawdziwy sztos © Adobe Stock | Elzbieta Sekowska

Jak zrobić rosół z knedlami z macy?

Z racji na fakt, że na naszej stronie nie brakuje sprawdzonych przepisów na pyszny domowy rosołek, dziś skupię się na przygotowaniu genialnych knedli z macy.

Składniki:

  • 8 płatków macy,
  • 1,5 łyżki smalcu,
  • 3 jajka,
  • 200 ml wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir.  

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad knedlami rozpocznij od rozkruszenia mac.
  2. Następnie w osobnej misce połącz ze sobą jajka oraz wodę. Uzyskaną mieszankę przelej do wcześniej przygotowanych mac.
  3. Nie zapomnij dodać do miski ze składnikami również roztopionego smalcu. Możesz użyć tutaj zamiennie masła. 
  4. Na koniec dodaj przyprawy według uznania. 
  5. Tak przygotowane składniki odstaw na 45 minut. W tym czasie powstała mieszanka na pewno stężeje. 
  6. Po tym czasie zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, z powstałej mieszanki formuj małe kulki, po czym gotuj je we wrzątku. 
  7. Po kilku minutach gotowania wyjmij je przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Przygotowane w ten sposób knedle z macy serwuj z domowym rosołemświeżą natką pietruszki. Pamiętaj, aby nie robić zbyt dużych kulek, ponieważ w mniejszej formie nie tylko lepiej się prezentują, ale i łatwiej je zjeść. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej