PrzepisZupyZamiast z makaronem, podaję rosół z innym dodatkiem. Każdy się zajada

Zamiast z makaronem, podaję rosół z innym dodatkiem. Każdy się zajada

Rosół z knedlami z macy
Rosół z knedlami z macy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
10.09.2023 12:41

Rosołu z takim dodatkiem na pewno jeszcze nie próbowałeś. Coś oryginalnego, ciekawego i pysznego jednocześnie. To świetna alternatywa dla makaronu i ziemniaków.

Żyję już na tym świecie ponad 30 lat i myślałam, że o gotowaniu rosołu wiem już wszystko. Sama pochodzę z rodziny, gdzie w każdą niedzielę na rodzinnym obiedzie nie mogło zabraknąć pysznej zupy z makaronem. Kiedy poznałam mojego męża, po raz pierwszy spróbowałam też rosołu z ziemniakami

I muszę przyznać, że obie wersje do mnie przemawiają, dlatego robię je zamiennie we własnym domu, aby pyszna zupa szybko się nie znudziła. Na szczęście moje dzieci też lubią rosół i zawsze zajadają się nim z ogromną ochotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co do rosołu zamiast makaronu i ziemniaków? Istnieje jeszcze inna alternatywa

Niedawno poznałam zupełnie nową formę podania rosołu, która skradła moje serce. Na talerzu nie było ani makaronu, ani ziemniaków. Dodatkiem do bulionu okazały się bowiem knedle z macy. I muszę przyznać, że danie było wyborne. Poniżej przedstawiam ci przepis na takie połączenie smaków. Wypróbuj, a na pewno będziesz zachwycony!

Rosół z takim dodatkiem to prawdziwy sztos
Rosół z takim dodatkiem to prawdziwy sztos© Adobe Stock | Elzbieta Sekowska

Jak zrobić rosół z knedlami z macy?

Z racji na fakt, że na naszej stronie nie brakuje sprawdzonych przepisów na pyszny domowy rosołek, dziś skupię się na przygotowaniu genialnych knedli z macy.

Składniki:

  • 8 płatków macy,
  • 1,5 łyżki smalcu,
  • 3 jajka,
  • 200 ml wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir.  

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad knedlami rozpocznij od rozkruszenia mac.
  2. Następnie w osobnej misce połącz ze sobą jajka oraz wodę. Uzyskaną mieszankę przelej do wcześniej przygotowanych mac.
  3. Nie zapomnij dodać do miski ze składnikami również roztopionego smalcu. Możesz użyć tutaj zamiennie masła. 
  4. Na koniec dodaj przyprawy według uznania. 
  5. Tak przygotowane składniki odstaw na 45 minut. W tym czasie powstała mieszanka na pewno stężeje. 
  6. Po tym czasie zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, z powstałej mieszanki formuj małe kulki, po czym gotuj je we wrzątku. 
  7. Po kilku minutach gotowania wyjmij je przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Przygotowane w ten sposób knedle z macy serwuj z domowym rosołemświeżą natką pietruszki. Pamiętaj, aby nie robić zbyt dużych kulek, ponieważ w mniejszej formie nie tylko lepiej się prezentują, ale i łatwiej je zjeść. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także