Zamiast z makaronem, podaję rosół z innym dodatkiem. Każdy się zajada

Rosołu z takim dodatkiem na pewno jeszcze nie próbowałeś. Coś oryginalnego, ciekawego i pysznego jednocześnie. To świetna alternatywa dla makaronu i ziemniaków.

Rosół z knedlami z macyRosół z knedlami z macy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Marzena Pęcak

Żyję już na tym świecie ponad 30 lat i myślałam, że o gotowaniu rosołu wiem już wszystko. Sama pochodzę z rodziny, gdzie w każdą niedzielę na rodzinnym obiedzie nie mogło zabraknąć pysznej zupy z makaronem. Kiedy poznałam mojego męża, po raz pierwszy spróbowałam też rosołu z ziemniakami

I muszę przyznać, że obie wersje do mnie przemawiają, dlatego robię je zamiennie we własnym domu, aby pyszna zupa szybko się nie znudziła. Na szczęście moje dzieci też lubią rosół i zawsze zajadają się nim z ogromną ochotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Co do rosołu zamiast makaronu i ziemniaków? Istnieje jeszcze inna alternatywa

Niedawno poznałam zupełnie nową formę podania rosołu, która skradła moje serce. Na talerzu nie było ani makaronu, ani ziemniaków. Dodatkiem do bulionu okazały się bowiem knedle z macy. I muszę przyznać, że danie było wyborne. Poniżej przedstawiam ci przepis na takie połączenie smaków. Wypróbuj, a na pewno będziesz zachwycony!

Rosół z takim dodatkiem to prawdziwy sztos!
Rosół z takim dodatkiem to prawdziwy sztos © Adobe Stock | Elzbieta Sekowska

Jak zrobić rosół z knedlami z macy?

Z racji na fakt, że na naszej stronie nie brakuje sprawdzonych przepisów na pyszny domowy rosołek, dziś skupię się na przygotowaniu genialnych knedli z macy.

Składniki:

  • 8 płatków macy,
  • 1,5 łyżki smalcu,
  • 3 jajka,
  • 200 ml wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir.  

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad knedlami rozpocznij od rozkruszenia mac.
  2. Następnie w osobnej misce połącz ze sobą jajka oraz wodę. Uzyskaną mieszankę przelej do wcześniej przygotowanych mac.
  3. Nie zapomnij dodać do miski ze składnikami również roztopionego smalcu. Możesz użyć tutaj zamiennie masła. 
  4. Na koniec dodaj przyprawy według uznania. 
  5. Tak przygotowane składniki odstaw na 45 minut. W tym czasie powstała mieszanka na pewno stężeje. 
  6. Po tym czasie zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, z powstałej mieszanki formuj małe kulki, po czym gotuj je we wrzątku. 
  7. Po kilku minutach gotowania wyjmij je przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Przygotowane w ten sposób knedle z macy serwuj z domowym rosołemświeżą natką pietruszki. Pamiętaj, aby nie robić zbyt dużych kulek, ponieważ w mniejszej formie nie tylko lepiej się prezentują, ale i łatwiej je zjeść. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥