Zamiast z makaronem, podaję rosół z innym dodatkiem. Każdy się zajada
Rosołu z takim dodatkiem na pewno jeszcze nie próbowałeś. Coś oryginalnego, ciekawego i pysznego jednocześnie. To świetna alternatywa dla makaronu i ziemniaków.
10.09.2023 12:41
Żyję już na tym świecie ponad 30 lat i myślałam, że o gotowaniu rosołu wiem już wszystko. Sama pochodzę z rodziny, gdzie w każdą niedzielę na rodzinnym obiedzie nie mogło zabraknąć pysznej zupy z makaronem. Kiedy poznałam mojego męża, po raz pierwszy spróbowałam też rosołu z ziemniakami.
I muszę przyznać, że obie wersje do mnie przemawiają, dlatego robię je zamiennie we własnym domu, aby pyszna zupa szybko się nie znudziła. Na szczęście moje dzieci też lubią rosół i zawsze zajadają się nim z ogromną ochotą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co do rosołu zamiast makaronu i ziemniaków? Istnieje jeszcze inna alternatywa
Niedawno poznałam zupełnie nową formę podania rosołu, która skradła moje serce. Na talerzu nie było ani makaronu, ani ziemniaków. Dodatkiem do bulionu okazały się bowiem knedle z macy. I muszę przyznać, że danie było wyborne. Poniżej przedstawiam ci przepis na takie połączenie smaków. Wypróbuj, a na pewno będziesz zachwycony!
Jak zrobić rosół z knedlami z macy?
Z racji na fakt, że na naszej stronie nie brakuje sprawdzonych przepisów na pyszny domowy rosołek, dziś skupię się na przygotowaniu genialnych knedli z macy.
Składniki:
- 8 płatków macy,
- 1,5 łyżki smalcu,
- 3 jajka,
- 200 ml wody,
- przyprawy: sól, pieprz, imbir.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad knedlami rozpocznij od rozkruszenia mac.
- Następnie w osobnej misce połącz ze sobą jajka oraz wodę. Uzyskaną mieszankę przelej do wcześniej przygotowanych mac.
- Nie zapomnij dodać do miski ze składnikami również roztopionego smalcu. Możesz użyć tutaj zamiennie masła.
- Na koniec dodaj przyprawy według uznania.
- Tak przygotowane składniki odstaw na 45 minut. W tym czasie powstała mieszanka na pewno stężeje.
- Po tym czasie zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, z powstałej mieszanki formuj małe kulki, po czym gotuj je we wrzątku.
- Po kilku minutach gotowania wyjmij je przy pomocy łyżki z cedzakiem.
Przygotowane w ten sposób knedle z macy serwuj z domowym rosołem i świeżą natką pietruszki. Pamiętaj, aby nie robić zbyt dużych kulek, ponieważ w mniejszej formie nie tylko lepiej się prezentują, ale i łatwiej je zjeść.