Ścieram ziemniaki, dodaję dwa nietypowe dodatki i smażę placki. Wszyscy zachwalają
Co powiesz na podkręcenie smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych? Ze mną zrobisz to w mgnieniu oka. I to przy pomocy pysznych dodatków.
09.09.2023 09:17
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej kultowych dań rodzimej kuchni. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze można serwować je na wiele ciekawych sposobów. Moim faworytem są oczywiście placki ziemniaczane z dodatkiem gulaszu węgierskiego. Z kolei moje maluchy uwielbiają to danie z dodatkiem cukru i śmietany.
I choć mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane w podstawowej formie mają naprawdę sporo możliwości podania, zawsze można je jeszcze dodatkowo podkręcić. A, że należę do osób, które kochają eksperymentować w kuchni, dziś chcę podzielić się z tobą moim najnowszym odkryciem. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane w nowej odsłonie
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale baza na placki ziemniaczane to idealny "fundament" do "wybudowania" naprawdę genialnych przepisów. Do takiej mieszanki można dodać praktycznie wszystko, a efekty za każdym razem na pewno będą zadowalające.
Tym bardziej nie powinien dziwić cię fakt, że często testuje nowe kombinacje, aby w kuchni nigdy nie zrobiło się nudno. W końcu nie ma nic gorszego od robienia w kółko tego samego. Nie jest to przyjemne ani dla kucharza, ani dla osób, które muszą jeść to samo praktycznie każdego dnia.
Kiedy więc robiłam placki ziemniaczane ostatnim razem, otworzyłam lodówkę i stwierdziłam, że czas na małe eksperymenty. Mój wybór padł na boczek oraz por. Dodałam oba składniki do ziemniaczanej masy i był to prawdziwy strzał w 10! Placki zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, tak bardzo wszystkim smakowały. Ty też możesz je zrobić!
Przepis na placki ziemniaczane z dodatkami
Skoro już wiesz, jakie dodatki mogą podkręcić smak twoich placków ziemniaczanych, czas przejść do szczegółowej instrukcji.
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków,
- 200 g mąki,
- 3 jajka,
- 300 g boczku,
- 1 por,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem standardowo rozpocznij od obrania i przepłukania ziemniaków.
- Następnie zetrzyj warzywa na tarce i odstaw je na chwilę.
- Na desce do krojenia pokrój teraz białą część pora. Dzięki dodatkowi tego warzywa możesz pominąć cebulę w masie ziemniaczanej. A, że nie przepadam za jej krojeniem, to dodatkowy bonus dzisiejszego przepisu.
- W drobną kostkę pokrój też boczek.
- Oba składniki przerzuć do miski z ziemniakami. Następnie dodaj do miski jajka oraz mąkę.
- Nie zapomnij oczywiście o przyprawach. Koniecznie do masy dodaj majeranek, który jeszcze bardziej podkręci smak całego dania.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby zebrane smaki stworzyły idealną kombinację smakową.
- Rozgrzej i natłuść patelnię, po czym formuj na niej małe placki.
- Smażenie placków to bardzo ważny etap. Pamiętaj, nie możesz ich przypalić. Mają nabrać pięknych złocistych rumieńców, dlatego dobrze kontrolować cały proces. I to wszystko, smacznego!
Oczywiście, zanim podasz smażone placki swoim bliskim, polecam odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Nie dość, że będą dużo lżejsze, to jeszcze dużo bardziej będą wyczuwalne wszystkie dodatki, a oto właśnie w tym wszystkim chodzi.
Wiesz już, jaka nowa kombinacja na placki ziemniaczane stała się hitem w moim domu. Koniecznie napisz mi, jak ty robisz placki ziemniaczane. Czy dodajesz do nich coś ekstra? A może serwujesz je z jakimś ciekawym dodatkiem?