Ścieram ziemniaki, dodaję dwa nietypowe dodatki i smażę placki. Wszyscy zachwalają

Co powiesz na podkręcenie smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych? Ze mną zrobisz to w mgnieniu oka. I to przy pomocy pysznych dodatków.

Placki ziemniaczane z dodatkamiPlacki ziemniaczane z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | freeskyline
Marzena Pęcak

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej kultowych dań rodzimej kuchni. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze można serwować je na wiele ciekawych sposobów. Moim faworytem są oczywiście placki ziemniaczane z dodatkiem gulaszu węgierskiego. Z kolei moje maluchy uwielbiają to danie z dodatkiem cukru i śmietany.

I choć mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane w podstawowej formie mają naprawdę sporo możliwości podania, zawsze można je jeszcze dodatkowo podkręcić. A, że należę do osób, które kochają eksperymentować w kuchni, dziś chcę podzielić się z tobą moim najnowszym odkryciem. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale baza na placki ziemniaczane to idealny "fundament" do "wybudowania" naprawdę genialnych przepisów. Do takiej mieszanki można dodać praktycznie wszystko, a efekty za każdym razem na pewno będą zadowalające.

Tym bardziej nie powinien dziwić cię fakt, że często testuje nowe kombinacje, aby w kuchni nigdy nie zrobiło się nudno. W końcu nie ma nic gorszego od robienia w kółko tego samego. Nie jest to przyjemne ani dla kucharza, ani dla osób, które muszą jeść to samo praktycznie każdego dnia. 

Genialne placki na bazie ziemniaków to klasyk polskiej kuchni
Genialne placki na bazie ziemniaków to klasyk polskiej kuchni © Adobe Stock | caftor

Kiedy więc robiłam placki ziemniaczane ostatnim razem, otworzyłam lodówkę i stwierdziłam, że czas na małe eksperymenty. Mój wybór padł na boczek oraz por. Dodałam oba składniki do ziemniaczanej masy i był to prawdziwy strzał w 10! Placki zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, tak bardzo wszystkim smakowały. Ty też możesz je zrobić!

Przepis na placki ziemniaczane z dodatkami

Skoro już wiesz, jakie dodatki mogą podkręcić smak twoich placków ziemniaczanych, czas przejść do szczegółowej instrukcji. 

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 300 g boczku,
  • 1 por,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem standardowo rozpocznij od obrania i przepłukania ziemniaków. 
  2. Następnie zetrzyj warzywa na tarce i odstaw je na chwilę. 
  3. Na desce do krojenia pokrój teraz białą część pora. Dzięki dodatkowi tego warzywa możesz pominąć cebulę w masie ziemniaczanej. A, że nie przepadam za jej krojeniem, to dodatkowy bonus dzisiejszego przepisu. 
  4. W drobną kostkę pokrój też boczek. 
  5. Oba składniki przerzuć do miski z ziemniakami. Następnie dodaj do miski jajka oraz mąkę.
  6. Nie zapomnij oczywiście o przyprawach. Koniecznie do masy dodaj majeranek, który jeszcze bardziej podkręci smak całego dania. 
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby zebrane smaki stworzyły idealną kombinację smakową.
  8. Rozgrzej i natłuść patelnię, po czym formuj na niej małe placki
  9. Smażenie placków to bardzo ważny etap. Pamiętaj, nie możesz ich przypalić. Mają nabrać pięknych złocistych rumieńców, dlatego dobrze kontrolować cały proces. I to wszystko, smacznego!

Oczywiście, zanim podasz smażone placki swoim bliskim, polecam odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Nie dość, że będą dużo lżejsze, to jeszcze dużo bardziej będą wyczuwalne wszystkie dodatki, a oto właśnie w tym wszystkim chodzi. 

Wiesz już, jaka nowa kombinacja na placki ziemniaczane stała się hitem w moim domu. Koniecznie napisz mi, jak ty robisz placki ziemniaczane. Czy dodajesz do nich coś ekstra? A może serwujesz je z jakimś ciekawym dodatkiem?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej