Z tym przepisem zrobisz placki ziemniaczane bez grama mąki. Prościej się nie da
Czy wiesz, że placki ziemniaczane można przygotować bez mąki? Też początkowo byłam w szoku, ale kiedy ich skosztowałam, to od razu przepadłam. Teraz robię je tylko w ten sposób.
06.09.2023 19:51
Uwielbiam eksperymentować w kuchni. I nie chodzi tu tylko o próbowanie nowych kombinacji smakowych. Bardzo często testuje też szalone teorie, jak chociażby zrobienie ciasta naleśnikowego bez mąki. Na pozór mogłoby się wydawać, że to niemożliwe, a jednak się udało!
A skoro o mące już mowa, to okazuje się, że można ją pominąć również przy pracy nad plackami ziemniaczanymi. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane bez mąki
Wiem, że wielu osobom nie mieści się w głowie, że kultowe placki można zrobić bez podstawowego produktu. Ale po to właśnie jest kuchnia, aby testować w niej nowe rozwiązania. I patent z pominięciem mąki sprawdza się w 100 proc.
Nie dość, że skracasz listę produktów i zaoszczędzasz jednocześnie trochę czasu, to placki ziemniaczane nie tracą niczego ze swojego wyjątkowego smaku. Nadal wychodzą mega chrupiące i idealnie złociste. To jednak nie koniec. Bez mąki gotowe danie będzie również lżejsze i delikatniejsze. Skoro więc coś działa, ma sporo zalet i w dodatku upraszcza pracę w kuchni, dlaczego tego nie wykorzystać?
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?
Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej receptury. Zabieramy się więc do razu do pracy!
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- ¼ szkl. śmietany,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad plackami ziemniaczanymi standardowo rozpocznij od obrania i starcia na tarce ziemniaków.
- Odstaw je na bok i po ok. 15 minutach dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
- Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce cebulę.
- Kiedy już to zrobisz, dodaj do miski z odciśniętymi ziemniakami pozostałe składniki, a mianowicie: cebulę, jajka, sól oraz pieprz.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Następnie dobrze rozgrzej i natłuść patelnię.
- Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, przełóż na patelnię masę ziemniaczaną i smaż placki po kilka minut na każdej ze stron. I to wszystko!
Gotowe placki dobrze przed podaniem odsączyć na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z racji, że w przepisie nie użyłeś żadnych dodatków, które mogłyby wpłynąć jednoznacznie na smak placków, po usmażeniu możesz serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko!