Z tym przepisem zrobisz placki ziemniaczane bez grama mąki. Prościej się nie da 

Czy wiesz, że placki ziemniaczane można przygotować bez mąki? Też początkowo byłam w szoku, ale kiedy ich skosztowałam, to od razu przepadłam. Teraz robię je tylko w ten sposób.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PhotoHunter

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. I nie chodzi tu tylko o próbowanie nowych kombinacji smakowych. Bardzo często testuje też szalone teorie, jak chociażby zrobienie ciasta naleśnikowego bez mąki. Na pozór mogłoby się wydawać, że to niemożliwe, a jednak się udało!

A skoro o mące już mowa, to okazuje się, że można ją pominąć również przy pracy nad plackami ziemniaczanymi. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Placki ziemniaczane bez mąki

Wiem, że wielu osobom nie mieści się w głowie, że kultowe placki można zrobić bez podstawowego produktu. Ale po to właśnie jest kuchnia, aby testować w niej nowe rozwiązania. I patent z pominięciem mąki sprawdza się w 100 proc.

Nie dość, że skracasz listę produktówzaoszczędzasz jednocześnie trochę czasu, to placki ziemniaczane nie tracą niczego ze swojego wyjątkowego smaku. Nadal wychodzą mega chrupiąceidealnie złociste. To jednak nie koniec. Bez mąki gotowe danie będzie również lżejszedelikatniejsze. Skoro więc coś działa, ma sporo zalet i w dodatku upraszcza pracę w kuchni, dlaczego tego nie wykorzystać?

Taki obiad cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju
Taki obiad cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju © Adobe Stock | Justyna

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej receptury. Zabieramy się więc do razu do pracy!

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • ¼ szkl. śmietany,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad plackami ziemniaczanymi standardowo rozpocznij od obraniastarcia na tarce ziemniaków. 
  2. Odstaw je na bok i po ok. 15 minutach dokładnie odsącz z nadmiaru wody. 
  3. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce cebulę. 
  4. Kiedy już to zrobisz, dodaj do miski z odciśniętymi ziemniakami pozostałe składniki, a mianowicie: cebulę, jajka, sól oraz pieprz.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  6. Następnie dobrze rozgrzej i natłuść patelnię. 
  7. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, przełóż na patelnię masę ziemniaczaną i smaż placki po kilka minut na każdej ze stron. I to wszystko!

Gotowe placki dobrze przed podaniem odsączyć na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z racji, że w przepisie nie użyłeś żadnych dodatków, które mogłyby wpłynąć jednoznacznie na smak placków, po usmażeniu możesz serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło