Zapomnij o plackach ziemniaczanych ociekających tłuszczem. Takie są o wiele zdrowsze

Lubisz placki ziemniaczane, ale smażone i tłuste jedzenie niezbyt ci służy? Istnieje inna opcja ich przygotowania. Będzie lżej, szybciej i mega chrupiąco!

Placki ziemniaczane z piekarnika Placki ziemniaczane z piekarnika
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Chyba zgodzisz się ze mną, że placki ziemniaczane to jedno z popisowych dań naszej kuchni. Ja najbardziej kocham to danie za to, że można przygotować je na wiele ciekawych sposobów. Tradycyjnie z gulaszem, sosem grzybowym, a nawet na słodko z dodatkiem cukru i śmietany. Możliwości jest naprawdę cała masa.

Z kolei największym minusem placków ziemniaczanych jest fakt, że smażymy je na patelni z dużą ilością oleju. Ale wcale nie musi tak być. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Placki ziemniaczane w nowej wersji

Sama jestem ogromną miłośniczką placków ziemniaczanych, ale jednocześnie staram się ograniczać smażone potrawy. I w końcu udało mi się znaleźć idealne rozwiązanie, które pozwala mi zajadać się pysznymi placuszkami bez potrzeby smażenia.

Jak to jest w ogóle możliwe? Oczywiście kluczem do sukcesu w tym przypadku jest piekarnik. Tak, spokojnie przy pomocy tego urządzenia zrobisz mega chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy, że wykorzystasz mój przepis, a sukces masz gwarantowany!

Placki ziemniaczane cieszą się ogromną popularnością
Placki ziemniaczane cieszą się ogromną popularnością © Adobe Stock | robert6666

Jak zrobić placki ziemniaczane w lżejszej formie?

Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Wiesz, jaki jest kolejny bonus robienia placków ziemniaczanych przy pomocy piekarnika? Nie musisz stać przy rozgrzanej patelni. Placki wkładasz do urządzenia i to wszystko!

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki koperku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od starcia ziemniaków na tarce. 
  2. Następnie przełóż je do miski, po czym dodaj do nich jajka.
  3. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Cebulę posiekaj drobno lub zetrzyj ją na tarce.
  4. Warzywa dodaj do miski z ziemniakami.
  5. Nie zapomnij także o mące, posiekanym koperku oraz przyprawach.
  6. Składniki dokładnie wymieszaj, tak aby smaki dobrze się połączyły.
  7. Teraz ustaw na blacie kuchennym formę do pieczenia z papierem do pieczenia.
  8. Przy pomocy łyżki z powstałej mieszanki formuj placki ziemniaczane
  9. Kiedy już będą gotowe, wstaw je do piekarnika na 15-20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Gotowe placki ziemniaczane serwuj z ulubionymi dodatkami. Z racji, że zaoszczędzisz sporo czasu, bo nie musisz ich smażyć, możesz przygotować wiele smacznychciekawych dodatków. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło