Możesz zapomnieć o tarciu ziemniaków. Rewolucyjny przepis na placki

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Co zrobić, żeby nie ciemniały? Jeśli zadajesz sobie takie pytania za każdym razem, kiedy próbujesz usmażyć placki ziemniaczane, koniecznie przeczytaj nasze porady, a już nigdy więcej nie zjesz gumowatych, przesiąkniętych tłuszczem placków.

placki ziemniaczaneplacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © getty images | IRINA KOZEL

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Złociste i chrupiące placki są bez wątpienia najsmaczniejsze. Co zrobić, żeby nasze placki chrupały pod zębami i nie były gumowate? Ważne, aby podczas nakładania ciasta na patelnię, dokładnie je rozprowadzić. Placki powinny być cienkie, bo dzięki temu dokładnie się wysmażą i będą chrupiące. Placki zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Co zrobić, żeby placki nie ciemniały?

Ziemniaki na placki powinno się obierać i ścierać tuż przed smażeniem, jeśli jednak robimy to wcześniej, obrane ziemniaki należy włożyć do wody. Jeżeli starliśmy już ziemniaki, a placki planujemy smażyć później, wystarczy, że do ciasta dodamy łyżkę śmietany lub kilka kropel soku z cytryny, a nasze placki nie ściemnieją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Big Mac Taco podbija internet. Mamy sprawdzony przepis na uwielbiane danie z Tik Toka

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek?

Jeśli jesteście weganami albo nie tolerujecie jajek, nadal możecie cieszyć się smakiem pysznych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że zamiast jajka użyjecie odpowiedniego substytutu. W tej roli doskonale sprawdza się siemię lniane. Dodajemy 1 łyżkę zmielonych ziaren siemienia na około 1,5 kg ziemniaków. Siemię lniane zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie możemy dodać je do naszego ciasta na placki. Dalej postępujemy już tak, jak podczas przygotowywania tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Co zrobić, żeby placki nie chłonęły tłuszczu?

Nikt chyba nie lubi przesiąkniętych tłuszczem placków. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, aby zawsze smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia nie możemy zmniejszać ognia ani dolewać zimnego oleju. Placki wsiąkną go od razu. Po usmażeniu placków możemy umieścić je na warstwie ręczników kuchennych, które wsiąkną dodatkowo trochę tłuszczu pozostałego na powierzchni placków.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?

Placki ziemniaczane są bardzo tłustą i ciężkostrawną potrawą. Jednak są tak pyszne, że nie sposób im się oprzeć. Jeśli więc starasz zdrowo się odżywiać albo dbasz o linię, możesz próbować zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu. Jak to zrobić? Są dwa sposoby.

Jeśli masz patelnię teflonową w domu, wystarczy, że przygotujesz placki, korzystając ze standardowego przepisu (opcjonalnie, możesz dodać do niego łyżeczkę tłuszczu) i usmażysz je na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Drugi sposób to upieczenie placków w piekarniku. Ciasto nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie placki obracamy i pieczemy jeszcze kolejne 10-15 minut.

Przepis na placki ziemniaczane bez obierania ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę warzywną przelewamy na sito i czekamy, aż większość płynu odcieknie.
  2. Masę przenosimy do miski i dodajemy do niej jajko i mąkę. Potem solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i partiami smażymy nasze placki. Ciasto należy dość cienko rozprowadzić łyżką.
  4. Po usmażeniu podajemy z kwaśną śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇