Włoch zrobił placki ziemniaczane. Składniki i sposób podania totalnie cię zaskoczą

Placki ziemniaczane to jedno z popisowych dań Polaków. Ostatnio zmierzył się z nim Włoch, dodając ciekawe dodatki. Koniecznie sprawdź, co z tego wyszło.

Mattia Centini podzielił się przepisem na placki ziemniaczaneMattia Centini podzielił się przepisem na placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Instagram | throwback_pasta
Marzena Pęcak

Uwielbiam włoską kuchnię, dlatego też na moim stole często goszczą makarony w przeróżnej wersji, chrupiące pizze czy słodkie tiramisu. Jak się okazuje, również nasza rodzima kuchnia stanowi wyzwanie i ciekawe pole do popisu dla obcokrajowców. 

Ostatnio pewien Włoch podzielił się w mediach społecznościowych swoim przepisem na placki ziemniaczane. Co zmienił w tradycyjnej recepturze? I jaki efekt końcowy otrzymał? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Placki ziemniaczane we włoskim wydaniu

Mattia Centini to Włoch, który mieszka na co dzień w Krakowie. Prowadzi lekcje gotowania, specjalizując się w kuchni włoskiej. Jednocześnie działa w internecie. Ma ciekawy profil na Instagramie o nazwie @throwback_pasta, gdzie dzieli się kulinarnymi projektami.

Nie stroni też od kuchni polskiej, o czym najlepiej świadczy jego film, w którym dzieli się przepisem na placki ziemniaczane we włoskim stylu. Jako miłośniczka kuchni polskiej, nie mogłam przegapić takiej perełki. Ciebie również zachęcam do poznania szczegółowej receptury kucharza, bo różni się ona nieco od tej, którą znamy i wykorzystujemy na co dzień. 

Ciekawe dodatki i zaskakujący sposób podania

W przepisie kreatywnego Włocha na placki ziemniaczane urzekły mnie aż trzy rzeczy. Oczywiście zacznę od nietypowych dodatków. Otóż mężczyzna wzbogacił smak tradycyjnych placków nie tylko szynką. Do swoich placków dodał również świeżą i posiekaną natkę pietruszki oraz wędzony ser. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi się spodobała. Nie dość, że placki nabrały nowych walorów smakowych, to jeszcze kremowa konsystencja uzyskana przy pomocy sera, od razu skradła moje serce. 

W przepisie Włocha znalazły się ciekawe dodatki
W przepisie Włocha na placki ziemniaczane znalazły się ciekawe dodatki © Instagram | throwback_pasta

Druga sprawa to sposób smażenia placków ziemniaczanych. Mattia przygotował i połączył ze sobą dwie warstwy ziemniaczanej mieszanki, pomiędzy które włożył wędzony ser

No i na koniec trzecia kwestia, która moim zdaniem może wywoływać najwięcej kontrowersji. Otóż Włoch poleca podawanie gotowych placków ziemniaczanych z majonezem. W życiu nie wpadłabym na takie połączenie, a ty? 

Koniecznie daj mi znać, co w ogóle sądzisz o całym przepisie. Jesteś na tak, czy jednak wolisz tradycyjną wersję placków ziemniaczanych? Ja na pewno przetestuję włoską recepturę na placki ziemniaczane.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej