Włoch zrobił placki ziemniaczane. Składniki i sposób podania totalnie cię zaskoczą

Włoch zrobił placki ziemniaczane. Składniki i sposób podania totalnie cię zaskoczą

Mattia Centini podzielił się przepisem na placki ziemniaczane
Mattia Centini podzielił się przepisem na placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Instagram | throwback_pasta
31.08.2023 10:58

Placki ziemniaczane to jedno z popisowych dań Polaków. Ostatnio zmierzył się z nim Włoch, dodając ciekawe dodatki. Koniecznie sprawdź, co z tego wyszło.

Uwielbiam włoską kuchnię, dlatego też na moim stole często goszczą makarony w przeróżnej wersji, chrupiące pizze czy słodkie tiramisu. Jak się okazuje, również nasza rodzima kuchnia stanowi wyzwanie i ciekawe pole do popisu dla obcokrajowców. 

Ostatnio pewien Włoch podzielił się w mediach społecznościowych swoim przepisem na placki ziemniaczane. Co zmienił w tradycyjnej recepturze? I jaki efekt końcowy otrzymał? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane we włoskim wydaniu

Mattia Centini to Włoch, który mieszka na co dzień w Krakowie. Prowadzi lekcje gotowania, specjalizując się w kuchni włoskiej. Jednocześnie działa w internecie. Ma ciekawy profil na Instagramie o nazwie @throwback_pasta, gdzie dzieli się kulinarnymi projektami.

Nie stroni też od kuchni polskiej, o czym najlepiej świadczy jego film, w którym dzieli się przepisem na placki ziemniaczane we włoskim stylu. Jako miłośniczka kuchni polskiej, nie mogłam przegapić takiej perełki. Ciebie również zachęcam do poznania szczegółowej receptury kucharza, bo różni się ona nieco od tej, którą znamy i wykorzystujemy na co dzień. 

Ciekawe dodatki i zaskakujący sposób podania

W przepisie kreatywnego Włocha na placki ziemniaczane urzekły mnie aż trzy rzeczy. Oczywiście zacznę od nietypowych dodatków. Otóż mężczyzna wzbogacił smak tradycyjnych placków nie tylko szynką. Do swoich placków dodał również świeżą i posiekaną natkę pietruszki oraz wędzony ser. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi się spodobała. Nie dość, że placki nabrały nowych walorów smakowych, to jeszcze kremowa konsystencja uzyskana przy pomocy sera, od razu skradła moje serce. 

W przepisie Włocha na placki ziemniaczane znalazły się ciekawe dodatki
W przepisie Włocha na placki ziemniaczane znalazły się ciekawe dodatki© Instagram | throwback_pasta

Druga sprawa to sposób smażenia placków ziemniaczanych. Mattia przygotował i połączył ze sobą dwie warstwy ziemniaczanej mieszanki, pomiędzy które włożył wędzony ser

No i na koniec trzecia kwestia, która moim zdaniem może wywoływać najwięcej kontrowersji. Otóż Włoch poleca podawanie gotowych placków ziemniaczanych z majonezem. W życiu nie wpadłabym na takie połączenie, a ty? 

Koniecznie daj mi znać, co w ogóle sądzisz o całym przepisie. Jesteś na tak, czy jednak wolisz tradycyjną wersję placków ziemniaczanych? Ja na pewno przetestuję włoską recepturę na placki ziemniaczane.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także