Włoch zrobił placki ziemniaczane. Składniki i sposób podania totalnie cię zaskoczą

Placki ziemniaczane to jedno z popisowych dań Polaków. Ostatnio zmierzył się z nim Włoch, dodając ciekawe dodatki. Koniecznie sprawdź, co z tego wyszło.

Mattia Centini podzielił się przepisem na placki ziemniaczaneMattia Centini podzielił się przepisem na placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Instagram | throwback_pasta
Marzena Pęcak

Uwielbiam włoską kuchnię, dlatego też na moim stole często goszczą makarony w przeróżnej wersji, chrupiące pizze czy słodkie tiramisu. Jak się okazuje, również nasza rodzima kuchnia stanowi wyzwanie i ciekawe pole do popisu dla obcokrajowców. 

Ostatnio pewien Włoch podzielił się w mediach społecznościowych swoim przepisem na placki ziemniaczane. Co zmienił w tradycyjnej recepturze? I jaki efekt końcowy otrzymał? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Placki ziemniaczane we włoskim wydaniu

Mattia Centini to Włoch, który mieszka na co dzień w Krakowie. Prowadzi lekcje gotowania, specjalizując się w kuchni włoskiej. Jednocześnie działa w internecie. Ma ciekawy profil na Instagramie o nazwie @throwback_pasta, gdzie dzieli się kulinarnymi projektami.

Nie stroni też od kuchni polskiej, o czym najlepiej świadczy jego film, w którym dzieli się przepisem na placki ziemniaczane we włoskim stylu. Jako miłośniczka kuchni polskiej, nie mogłam przegapić takiej perełki. Ciebie również zachęcam do poznania szczegółowej receptury kucharza, bo różni się ona nieco od tej, którą znamy i wykorzystujemy na co dzień. 

Ciekawe dodatki i zaskakujący sposób podania

W przepisie kreatywnego Włocha na placki ziemniaczane urzekły mnie aż trzy rzeczy. Oczywiście zacznę od nietypowych dodatków. Otóż mężczyzna wzbogacił smak tradycyjnych placków nie tylko szynką. Do swoich placków dodał również świeżą i posiekaną natkę pietruszki oraz wędzony ser. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi się spodobała. Nie dość, że placki nabrały nowych walorów smakowych, to jeszcze kremowa konsystencja uzyskana przy pomocy sera, od razu skradła moje serce. 

W przepisie Włocha znalazły się ciekawe dodatki
W przepisie Włocha na placki ziemniaczane znalazły się ciekawe dodatki © Instagram | throwback_pasta

Druga sprawa to sposób smażenia placków ziemniaczanych. Mattia przygotował i połączył ze sobą dwie warstwy ziemniaczanej mieszanki, pomiędzy które włożył wędzony ser

No i na koniec trzecia kwestia, która moim zdaniem może wywoływać najwięcej kontrowersji. Otóż Włoch poleca podawanie gotowych placków ziemniaczanych z majonezem. W życiu nie wpadłabym na takie połączenie, a ty? 

Koniecznie daj mi znać, co w ogóle sądzisz o całym przepisie. Jesteś na tak, czy jednak wolisz tradycyjną wersję placków ziemniaczanych? Ja na pewno przetestuję włoską recepturę na placki ziemniaczane.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯