Pij ten napar, a nie będziesz mieć problemu z infekcjami. Jest idealny na jesień

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a z nią liczne przeziębienia i grypy. Chociaż ta pora roku jest piękna, to zmaganie się z efektami infekcji nie należy do rzeczy przyjemnych. Na szczęście możemy się ochronić już na początku września. Wystarczy, że będziemy pić herbatę z pewnym składnikiem.

Napar z imbiruNapar z imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Naturalne herbaty cieszą się ogromną popularnością od wieków. Nasze babcie i prababcie raczyły nimi swoje dzieci. Nie zawsze smakowały dobrze, toteż często kręciliśmy na nie nosem. Na szczęście są też napary, które smakują obłędnie. Taki jest właśnie ten, o którym teraz napiszę. Jeśli lubisz imbir, przepis cię zachwyci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Herbata z imbirem nie tylko chroni przed przeziębieniem

Sama jestem ogromną fanką imbiru, nigdy go w moim domu nie brakuje. Świetnie sprawdza mi się jako składnik potraw oraz najróżniejszych naparów. Jego właściwości są nieocenione. Zawsze ratuje mi życie, gdy zmagam się z nudnościami i wymiotami, a wypicie naparu z nim w roli głównej przed jazdą łagodzi objawy choroby lokomocyjnej.

Korzeń imbiru możemy też dodać do naparu zwiększającego odporność. Przyprawa nadaje płynowi pikantny smak, a pozostałe składniki dopełniają całości. Taki napój wspiera organizm w trudnym czasie infekcji, a także niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Oprócz tego świetnie wpływa na układ pokarmowy i wspiera odchudzanie, więc pijcie go na zdrowie.

Jak zrobić napar z imbiru?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zalać imbir wrzątkiem, odczekać chwilę, dolać sok z cytryny i posłodzić wszystko miodem. Możemy też wnieść przepis na wyższy poziom. Potrzebujemy:

  • 20 ml wrzątku,
  • 4-5 cm korzenia imbiru,
  • pół cytryny,
  • 1-2 plastry pomarańczy,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2-3 goździki,
  • szczyptę kardamonu,
  • chłodną wodę.
Herbata z imbiru
Herbata z imbiru © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Włóżcie go do sitka do herbaty wraz z goździkami i kardamonem.
  2. Zalejcie przyprawy wrzącą wodą i odczekajcie 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie sitko z imbirem i dolejcie trochę zimnej wody.
  3. Dodajcie sok z cytryny oraz miód.
  4. Na sam koniec włóżcie plastry pomarańczy.

Herbatkę pijcie od razu, gdy będzie jeszcze ciepła. W ten sposób szybko ugasisz swoje pragnienie.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników