Pij ten napar, a nie będziesz mieć problemu z infekcjami. Jest idealny na jesień

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a z nią liczne przeziębienia i grypy. Chociaż ta pora roku jest piękna, to zmaganie się z efektami infekcji nie należy do rzeczy przyjemnych. Na szczęście możemy się ochronić już na początku września. Wystarczy, że będziemy pić herbatę z pewnym składnikiem.

Napar z imbiruNapar z imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Naturalne herbaty cieszą się ogromną popularnością od wieków. Nasze babcie i prababcie raczyły nimi swoje dzieci. Nie zawsze smakowały dobrze, toteż często kręciliśmy na nie nosem. Na szczęście są też napary, które smakują obłędnie. Taki jest właśnie ten, o którym teraz napiszę. Jeśli lubisz imbir, przepis cię zachwyci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Herbata z imbirem nie tylko chroni przed przeziębieniem

Sama jestem ogromną fanką imbiru, nigdy go w moim domu nie brakuje. Świetnie sprawdza mi się jako składnik potraw oraz najróżniejszych naparów. Jego właściwości są nieocenione. Zawsze ratuje mi życie, gdy zmagam się z nudnościami i wymiotami, a wypicie naparu z nim w roli głównej przed jazdą łagodzi objawy choroby lokomocyjnej.

Korzeń imbiru możemy też dodać do naparu zwiększającego odporność. Przyprawa nadaje płynowi pikantny smak, a pozostałe składniki dopełniają całości. Taki napój wspiera organizm w trudnym czasie infekcji, a także niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Oprócz tego świetnie wpływa na układ pokarmowy i wspiera odchudzanie, więc pijcie go na zdrowie.

Jak zrobić napar z imbiru?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zalać imbir wrzątkiem, odczekać chwilę, dolać sok z cytryny i posłodzić wszystko miodem. Możemy też wnieść przepis na wyższy poziom. Potrzebujemy:

  • 20 ml wrzątku,
  • 4-5 cm korzenia imbiru,
  • pół cytryny,
  • 1-2 plastry pomarańczy,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2-3 goździki,
  • szczyptę kardamonu,
  • chłodną wodę.
Herbata z imbiru
Herbata z imbiru © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Włóżcie go do sitka do herbaty wraz z goździkami i kardamonem.
  2. Zalejcie przyprawy wrzącą wodą i odczekajcie 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie sitko z imbirem i dolejcie trochę zimnej wody.
  3. Dodajcie sok z cytryny oraz miód.
  4. Na sam koniec włóżcie plastry pomarańczy.

Herbatkę pijcie od razu, gdy będzie jeszcze ciepła. W ten sposób szybko ugasisz swoje pragnienie.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇