Pij ten napar, a nie będziesz mieć problemu z infekcjami. Jest idealny na jesień

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a z nią liczne przeziębienia i grypy. Chociaż ta pora roku jest piękna, to zmaganie się z efektami infekcji nie należy do rzeczy przyjemnych. Na szczęście możemy się ochronić już na początku września. Wystarczy, że będziemy pić herbatę z pewnym składnikiem.

Napar z imbiruNapar z imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Naturalne herbaty cieszą się ogromną popularnością od wieków. Nasze babcie i prababcie raczyły nimi swoje dzieci. Nie zawsze smakowały dobrze, toteż często kręciliśmy na nie nosem. Na szczęście są też napary, które smakują obłędnie. Taki jest właśnie ten, o którym teraz napiszę. Jeśli lubisz imbir, przepis cię zachwyci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Herbata z imbirem nie tylko chroni przed przeziębieniem

Sama jestem ogromną fanką imbiru, nigdy go w moim domu nie brakuje. Świetnie sprawdza mi się jako składnik potraw oraz najróżniejszych naparów. Jego właściwości są nieocenione. Zawsze ratuje mi życie, gdy zmagam się z nudnościami i wymiotami, a wypicie naparu z nim w roli głównej przed jazdą łagodzi objawy choroby lokomocyjnej.

Korzeń imbiru możemy też dodać do naparu zwiększającego odporność. Przyprawa nadaje płynowi pikantny smak, a pozostałe składniki dopełniają całości. Taki napój wspiera organizm w trudnym czasie infekcji, a także niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Oprócz tego świetnie wpływa na układ pokarmowy i wspiera odchudzanie, więc pijcie go na zdrowie.

Jak zrobić napar z imbiru?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zalać imbir wrzątkiem, odczekać chwilę, dolać sok z cytryny i posłodzić wszystko miodem. Możemy też wnieść przepis na wyższy poziom. Potrzebujemy:

  • 20 ml wrzątku,
  • 4-5 cm korzenia imbiru,
  • pół cytryny,
  • 1-2 plastry pomarańczy,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2-3 goździki,
  • szczyptę kardamonu,
  • chłodną wodę.
Herbata z imbiru
Herbata z imbiru © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Włóżcie go do sitka do herbaty wraz z goździkami i kardamonem.
  2. Zalejcie przyprawy wrzącą wodą i odczekajcie 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie sitko z imbirem i dolejcie trochę zimnej wody.
  3. Dodajcie sok z cytryny oraz miód.
  4. Na sam koniec włóżcie plastry pomarańczy.

Herbatkę pijcie od razu, gdy będzie jeszcze ciepła. W ten sposób szybko ugasisz swoje pragnienie.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło