Ten trik zdradziła mi babcia. Uszka nie będą się sklejać po ugotowaniu

Misternie lepienie uszek na Wigilię to w wielu domach część świątecznego rytuału. Nie tylko u mnie tę czynność specjalnie pozostawia się na ostatnią chwilę. Wszystkie potrawy są już gotowe. Barszcz nabiera smaku, podgrzewając się na wolnym ogniu. Goście dają znak, że są już w drodze. To czas na przygotowanie dodatku, który rozpoczyna wspólne świętowanie.

W wielu domach uszka są przygotowywane dopiero w WigilięW wielu domach uszka są przygotowywane dopiero w Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dwie rzeczy potrafią spędzać sen z powiek przed świętami – nietrafione prezenty i nieudane potrawy wigilijne. Pamiętam, jak na jedną Wigilię wieźliśmy mrożone pierogi ze śliwkami. Pomimo przewożenia w opakowaniu termicznym nie wytrzymały długiej podróży. Rozmroziły się i posklejały. Podobnym koszmarem są posklejane uszka w czerwonym barszczu. Jakoś przejdą poobrywane końcówki, ale farsz pływający w zupie to już totalna katastrofa. Aby tego uniknąć, wystarczy 1 prosta czynność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Czy uszka do barszczu trzeba przygotować w Wigilię?

Lepienie wigilijnych uszek nie musi odbywać się tuż przed wieczerzą. U mnie w domu tak jest, bo to element rodzinnej tradycji, ale pyszny dodatek do barszczu możesz przygotować nawet już 2 tygodnie przed świętami. Zlepione uszka będą jak świeże, gdy jeszcze nieugotowane wstawisz do zamrażalnika. Przygotowane surowe uszka rozłóż na tacy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na tacy wstaw do zamrażalnika i dopiero gdy zrobią się twarde, przełóż do szczelnego opakowania lub torebki strunowej.

Jak zabezpieczyć świeże uszka przed sklejaniem?

Jeśli lepisz uszka tuż przed Wigilią, po ugotowaniu i odcedzeniu rozłóż je na tacy w odstępach, na przykład na papierze do pieczenia . Używając pędzelka do wypieków posmaruj ich powierzchnię olejem lub roztopionym masłem. Osoby, które nie chcą używać dodatkowego tłuszczu, mogą po prostu porozkładać uszka na tacy. Jednak niewielki dodatek oleju zabezpieczy uszka przed wysychaniem. Do smarowania użyj zdrowego oleju nierafinowanego o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego.

Jak przewozić uszka i pierogi na Wigilię?

Przewożenie mrożonych pierogów to nie jest dobry pomysł, zwłaszcza na dalekie dystanse. Jeśli przygotowałeś pierogi lub uszka wcześniej, rozmroź je w domu. Ugotuj krótko we wrzątku, przestudź i rozłóż na tacy. W przypadku transportowania jedzenia na wieczerzę, pomysł z posmarowaniem ich tłuszczem przynosi najlepsze efekty. Takie pierogi lub uszka, nawet jeśli są ułożone jedno na drugim, nie powinny się posklejać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny