Ten trik zdradziła mi babcia. Uszka nie będą się sklejać po ugotowaniu

Misternie lepienie uszek na Wigilię to w wielu domach część świątecznego rytuału. Nie tylko u mnie tę czynność specjalnie pozostawia się na ostatnią chwilę. Wszystkie potrawy są już gotowe. Barszcz nabiera smaku, podgrzewając się na wolnym ogniu. Goście dają znak, że są już w drodze. To czas na przygotowanie dodatku, który rozpoczyna wspólne świętowanie.

W wielu domach uszka są przygotowywane dopiero w WigilięW wielu domach uszka są przygotowywane dopiero w Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dwie rzeczy potrafią spędzać sen z powiek przed świętami – nietrafione prezenty i nieudane potrawy wigilijne. Pamiętam, jak na jedną Wigilię wieźliśmy mrożone pierogi ze śliwkami. Pomimo przewożenia w opakowaniu termicznym nie wytrzymały długiej podróży. Rozmroziły się i posklejały. Podobnym koszmarem są posklejane uszka w czerwonym barszczu. Jakoś przejdą poobrywane końcówki, ale farsz pływający w zupie to już totalna katastrofa. Aby tego uniknąć, wystarczy 1 prosta czynność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Czy uszka do barszczu trzeba przygotować w Wigilię?

Lepienie wigilijnych uszek nie musi odbywać się tuż przed wieczerzą. U mnie w domu tak jest, bo to element rodzinnej tradycji, ale pyszny dodatek do barszczu możesz przygotować nawet już 2 tygodnie przed świętami. Zlepione uszka będą jak świeże, gdy jeszcze nieugotowane wstawisz do zamrażalnika. Przygotowane surowe uszka rozłóż na tacy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na tacy wstaw do zamrażalnika i dopiero gdy zrobią się twarde, przełóż do szczelnego opakowania lub torebki strunowej.

Jak zabezpieczyć świeże uszka przed sklejaniem?

Jeśli lepisz uszka tuż przed Wigilią, po ugotowaniu i odcedzeniu rozłóż je na tacy w odstępach, na przykład na papierze do pieczenia . Używając pędzelka do wypieków posmaruj ich powierzchnię olejem lub roztopionym masłem. Osoby, które nie chcą używać dodatkowego tłuszczu, mogą po prostu porozkładać uszka na tacy. Jednak niewielki dodatek oleju zabezpieczy uszka przed wysychaniem. Do smarowania użyj zdrowego oleju nierafinowanego o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego.

Jak przewozić uszka i pierogi na Wigilię?

Przewożenie mrożonych pierogów to nie jest dobry pomysł, zwłaszcza na dalekie dystanse. Jeśli przygotowałeś pierogi lub uszka wcześniej, rozmroź je w domu. Ugotuj krótko we wrzątku, przestudź i rozłóż na tacy. W przypadku transportowania jedzenia na wieczerzę, pomysł z posmarowaniem ich tłuszczem przynosi najlepsze efekty. Takie pierogi lub uszka, nawet jeśli są ułożone jedno na drugim, nie powinny się posklejać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar