Ten farsz do świątecznych pierogów jest najlepszy. Używa go sam Makłowicz
Wigilia to ten moment w całym roku, w którym na stole królują różnorodne pyszności. Jedną z nich są pierogi. Najczęściej podajemy je z kapustą i grzybami, ale można i na słodko. Poznaj przepis na świąteczne pierogi ze śliwkami według Roberta Makłowicza.
14.12.2022 16:34
Świąteczne pierogi ze śliwkami według Roberta Makłowicza - słodki akcent na wigilijnym stole
Oprócz wytrawnych dań, na świątecznym stole nie powinno zabraknąć odrobiny słodyczy. Możemy urozmaicić nasze potrawy, nadając im nieco innego akcentu. Świetnym przykładem będą tu świąteczne pierogi ze śliwkami według Roberta Makłowicza. Ciasto pierogowe z farszem z suszonych śliwek smakuje obłędnie. Takie pierogi polubią dzieci, ale nie tylko. Taką recepturę warto przetestować w swoim domu. Gwarantujemy, że efekt zaskoczy wszystkich Twoich domowników i gości, którzy zgromadzą się przy wigilijnym stole.
Jak przygotować świąteczne pierogi ze śliwkami według Roberta Makłowicza?
To bardzo proste. Podstawą jest tu przede wszystkim farsz z suszonych śliwek oraz oczywiście - idealne ciasto na pierogi. Swoją recepturą podzielił się z nami Robert Makłowicz - jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- masło
- jajko
- sól
- 400 g suszonych śliwek
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
Świąteczne pierogi według receptury Roberta Makłowicza to pomysł na urozmaicenie pierogów, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Rozpoczynamy od opłukania i namoczenia suszonych śliwek(najlepiej będzie zostawić je na noc). Następnego dnia należy je ugotować i odcedzić. Wywar idealnie sprawdzi się na przygotowanie kompotu z suszu. Do śliwek, z których należy pozbyć się pestek, dodajemy cukier i rozcieramy dokładnie w naczyniu. Teraz czas na przygotowanie ciasta na pierogi.
Zagniatamy je, wałkujemy i wycinamy krążki, przy pomocy szklanki. Kółka wypełniamy porcją farszu i zalepiamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy nasze pierogi i gotujemy przez około 3 minuty, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Świąteczne pierogi ze śliwkami są już gotowe. Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem lub z masłem i bułką tartą. Smacznego!
Przygotowania do Wigilii czas zacząć. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym: