Co zrobić, żeby barszcz był czerwony? W ten sposób uratujesz wigilijną zupę
O intensywnie głęboki czerwony kolor barszczu warto zawalczyć, nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a na pewno się uda. Jak w przypadku innych tradycyjnych potraw, także i tutaj pośpiech jest złym doradcą.
06.12.2024 08:51
Przepis na barszcz czerwony ma dwie szkoły. Pierwsza polega na gotowaniu zupy ze świeżych buraków. Druga wymaga dodania przygotowanego z nich wcześniej zakwasu. Obydwie mają swoich zwolenników. Barszcz z gotowanych buraków jest bardziej słodki i esencjonalny. Z kolei ten przygotowany na zakwasie ma wyrazisty, kwaśniejszy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego barszcz czerwony traci kolor?
Za intensywny kolor barszczu odpowiada zawarta w burakach betaina. Jest to związek chemiczny, który ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego, jeśli gotujesz zupę na pełnej mocy palnika przez długi czas, jest duża szansa na to, że zamiast ładnego czerwonego koloru będzie miała odcień rdzawy, brudnobrązowy.
Aby tego uniknąć, dobrze jest gotować barszcz w taki sam sposób jak tradycyjny rosół. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika. Zupa powinna "pyrkać" do momentu, aż warzywa w środku zrobią się miękkie. W ten sposób barszcz zachowa głęboki kolor i nie straci aromatu.
Jak podkręcić czerwony kolor barszczu? 3 praktyczne wskazówki
- Jeśli gotujesz barszcz na świeżych burakach, nie obieraj ich przed wrzuceniem do garnka. Wystarczy, że dokładnie umyjesz warzywa. W ten sposób zachowasz więcej barwnika.
- Aby podkręcić kolor barszczu na gotowanych burakach, dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny. W przypadku octu jabłkowego, potrzebna jest większa ilość – ok. 100 ml. Przed dodaniem kwasku sprawdź, czy warzywa są miękkie. Po dodaniu octu lub cytryny, możesz mieć problem z ich dogotowaniem.
- Jeśli planujesz wykorzystać zakwas z buraka, dodaj go już po zdjęciu zupy z palnika. Potem podgrzewaj tylko na małej mocy, nie doprowadzając do wrzenia.
Jak uratować barszcz, który stracił kolor?
Jeśli przegapisz moment wrzenia barszczu, nie zredukujesz w porę mocy palnika i zupa straci kolor, masz jeszcze szansę na jej uratowanie. Pod sam koniec gotowania dodaj małego, startego buraka, który wzmocni kolor barszczu czerwonego.
Jak to zrobić? Zetrzyj na tarce surowego buraka, skrop go sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do zupy na koniec gotowania. Jeśli chcesz, aby barszcz był klarowny, po ugotowaniu przecedź go przez sitko lub gazę.