Najlepszy wybór do ryby po grecku. Nie rozpada się, jest chuda i bardzo tania
Ta wigilijna potrawa może niewiele ma wspólnego z Grecją, jednak nie zmienia to faktu, że od lat cieszy się ogromną popularnością. I nikt już nie maskuje intensywnym smakiem warzyw nieprzyjemnego zapachu karpia. Nie ma takiej potrzeby. Rybę po grecku możesz zrobić z dowolnymi filetami. Jednak warto wybrać takie, które nie mają nawet małych ości, a po usmażeniu są soczyste i delikatne w smaku.
06.12.2024 16:25
Moda na potrawy wigilijne się zmienia. Obok tradycyjnego barszczu z uszkami, na wielu stołach pojawia się także zupa grzybowa lub rybna. Smażonego karpia zastępuje pieczony halibut. Śledzie pojawiają się w wielu różnych odsłonach, nie tylko w oleju lub śmietanie. W wielu domach niezmiennie króluje ryba po grecku. Potrawa przygotowana zgodnie ze sztuką, przypadnie do gustu nawet wybrednym podniebieniom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co wybrać do ryby po grecku – dorsz, mintaj, a może miruna?
Częstym wyborem do ryby po grecku jest dorsz, którego łatwo dostać w sklepach przed świętami. To klasyczny gatunek o łagodnym smaku i dość zwartych włóknach. Taka struktura mięsa wymaga jednak odpowiedniej obróbki. Często po usmażeniu lub upieczeniu w piekarniku dorsz robi się suchy.
Mintaj to najbardziej budżetowa opcja. Jest tańszy od miruny i dorsza. Mięso po usmażeniu jest delikatne, ale też wyraziste w smaku. W rybie po grecku nie każdemu to odpowiada.
Miruna jest uznawana za najlepszy wybór ze względu na chude, delikatne mięso i małą ilość ości. W filetach trudno się na nie natknąć. Jest też niedroga, za porcję o wadze ok. 0,3 kg zapłacisz ok. 10 złotych.
Na co należy zwrócić uwagę kupując rybę na Wigilię?
Jeśli decydujesz się na zakup świeżych filetów, sprawdź, czy rzeczywiście są świeże, czy może zostały już rozmrożone. Jest to zaznaczone na etykiecie. Zwróć uwagę na kolor mięsa i nalot. Świeża ryba nie jest pokryta nieprzyjemnym śluzem, a jej zapach powinien być neutralny.
Czasem lepszą opcją jest zakup mrożonej ryby. Jednak i w tym przypadku warto zachować czujność. Zbyt duża ilość śniegu w opakowaniu może świadczyć o tym, że podczas transportu ryba się rozmroziła. Zwróć uwagę nie tylko na termin ważności, ale także szczelność opakowania i ewentualne przebarwienia na filetach.
Dlaczego warto wybrać mirunę do ryby po grecku?
W natłoku świątecznych wydatków, warto postawić na rybę, która ma pyszne i delikatne mięso, a przy tym jej zakup nie wyczyści twojego portfela. Miruna idealnie spełnia te założenia.
Ryba należąca do rodziny morszczukowatych najczęściej poławiana jest na Pacyfiku przez rybaków z Australii. Jest źródłem wysokiej jakości białka i witamin z grupy B. Zawiera zdrowe tłuszcze omega-3, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Nie tylko charakteryzuje się niewielką ilością ości, ale także małą liczbą kalorii. W 100 g surowej ryby jest zaledwie 70-80 kcalu. Oczywiście liczba ta zmienia się w zależności od sposobu obróbki mięsa.