Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Na wigilijnym stole ryba po prostu musi być. Obok smażonego karpia czy śledzia w zalewie, warto postawić pyszną rybę po japońsku. Smakuje jeszcze lepiej niż dorsz po grecku.
04.12.2024 12:49
Ryba po japońsku to danie, które zaskoczy smakoszy swoim pełnym smakiem oraz prostotą przygotowania. Szybko stanie się gwiazdą na stole i przekona do siebie nawet tych, którzy na nowości kręcą nieco nosem. Miłośnicy ryby po grecku pokochają to danie od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba po japońsku - prosty przepis na Wigilię
Ryba w delikatnie chrupkim, cieniutkim cieście naleśnikowym, słodko-kwaśna zalewa i warzywny akcent w postaci papryki oraz ogórków to pyszny sekret tego dania. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się na rodzinne posiedzenie przy wigilijnym stole.
To danie nie ma wiele wspólnego z tradycyjną japońską kuchnią, a jest raczej wynikiem kulinarnej kreatywności Polaków. Smakuje jednak tak dobrze, że niejednego Japończyka
Składniki:
Ryba:
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 600 g filetów białej ryby.
Zalewa:
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 30 g cukru,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- ¼ szklanki octu spirytusowego,
- pół szklanki wody.
Reszta składników:
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 140 g ogórków konserwowych,
- 200 g papryki konserwowej,
- 2 cebule.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz mąkę, mleko, jajko oraz sól. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe, przypominające śmietanę.
Krok 2. Do miski przełóż przecier pomidorowy, dodaj cukier, słodką paprykę, sól, ocet oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i zanurz w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kawałki ryby z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 4. Paprykę oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na patelni. Dorzuć paprykę i ogórki i przesmaż całość. Wlej marynatę, wymieszaj i podsmaż.
Krok 5. Na duży półmisek wyłóż część warzyw z marynatą. Ułóż na nich kawałki podsmażonej ryby i pozostałe warzywa. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!