Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Na wigilijnym stole ryba po prostu musi być. Obok smażonego karpia czy śledzia w zalewie, warto postawić pyszną rybę po japońsku. Smakuje jeszcze lepiej niż dorsz po grecku.
Ryba po japońsku to danie, które zaskoczy smakoszy swoim pełnym smakiem oraz prostotą przygotowania. Szybko stanie się gwiazdą na stole i przekona do siebie nawet tych, którzy na nowości kręcą nieco nosem. Miłośnicy ryby po grecku pokochają to danie od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Ryba po japońsku - prosty przepis na Wigilię
Ryba w delikatnie chrupkim, cieniutkim cieście naleśnikowym, słodko-kwaśna zalewa i warzywny akcent w postaci papryki oraz ogórków to pyszny sekret tego dania. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się na rodzinne posiedzenie przy wigilijnym stole.
To danie nie ma wiele wspólnego z tradycyjną japońską kuchnią, a jest raczej wynikiem kulinarnej kreatywności Polaków. Smakuje jednak tak dobrze, że niejednego Japończyka
Składniki:
Ryba:
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 600 g filetów białej ryby.
Zalewa:
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 30 g cukru,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- ¼ szklanki octu spirytusowego,
- pół szklanki wody.
Reszta składników:
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 140 g ogórków konserwowych,
- 200 g papryki konserwowej,
- 2 cebule.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz mąkę, mleko, jajko oraz sól. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe, przypominające śmietanę.
Krok 2. Do miski przełóż przecier pomidorowy, dodaj cukier, słodką paprykę, sól, ocet oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i zanurz w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kawałki ryby z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 4. Paprykę oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na patelni. Dorzuć paprykę i ogórki i przesmaż całość. Wlej marynatę, wymieszaj i podsmaż.
Krok 5. Na duży półmisek wyłóż część warzyw z marynatą. Ułóż na nich kawałki podsmażonej ryby i pozostałe warzywa. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!