Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Na wigilijnym stole ryba po prostu musi być. Obok smażonego karpia czy śledzia w zalewie, warto postawić pyszną rybę po japońsku. Smakuje jeszcze lepiej niż dorsz po grecku.

Ryba po japońsku świetnie sprawdzi się na WigilięRyba po japońsku świetnie sprawdzi się na Wigilię
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ryba po japońsku to danie, które zaskoczy smakoszy swoim pełnym smakiem oraz prostotą przygotowania. Szybko stanie się gwiazdą na stole i przekona do siebie nawet tych, którzy na nowości kręcą nieco nosem. Miłośnicy ryby po grecku pokochają to danie od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Ryba po japońsku - prosty przepis na Wigilię

Ryba w delikatnie chrupkim, cieniutkim cieście naleśnikowym, słodko-kwaśna zalewa i warzywny akcent w postaci papryki oraz ogórków to pyszny sekret tego dania. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się na rodzinne posiedzenie przy wigilijnym stole.

To danie nie ma wiele wspólnego z tradycyjną japońską kuchnią, a jest raczej wynikiem kulinarnej kreatywności Polaków. Smakuje jednak tak dobrze, że niejednego Japończyka

Składniki:

Ryba:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 600 g filetów białej ryby.

Zalewa:

  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¼ szklanki octu spirytusowego,
  • pół szklanki wody.

Reszta składników:

  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 140 g ogórków konserwowych,
  • 200 g papryki konserwowej,
  • 2 cebule.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz mąkę, mleko, jajko oraz sól. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe, przypominające śmietanę.

Ciasto do ryby
Ciasto do ryby © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż przecier pomidorowy, dodaj cukier, słodką paprykę, sól, ocet oraz wodę i dokładnie wymieszaj.

Marynata do ryby po japońsku
Marynata do ryby po japońsku © Pyszności

Krok 3. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i zanurz w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kawałki ryby z obu stron, aż się zarumienią.

Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym © Pyszności

Krok 4. Paprykę oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na patelni. Dorzuć paprykę i ogórki i przesmaż całość. Wlej marynatę, wymieszaj i podsmaż.

Warzywa i marynata słodko-kwaśna
Warzywa i marynata słodko-kwaśna © Pyszności

Krok 5. Na duży półmisek wyłóż część warzyw z marynatą. Ułóż na nich kawałki podsmażonej ryby i pozostałe warzywa. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀