Pyszne pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką

Ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Mają wiele witamin i cennych składników odżywczych oraz są niskokaloryczne. Można przyrządzać je na wiele sposobów.

Obrazek
Pyszności

Dzisiaj chciałabym pokazać ci bardzo ciekawy przepis - pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i jestem pewna, że ucieszą twoje kubki smakowe.

Składniki:

  1. 3 szt. ziemniaki duze
  2. 60 ml oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  4. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  5. pieprz
  6. sól
  7. 115 g parmezan starty
  8. pietruszka posiekana
  9. sos cezar
Sposób przygotowania:
1. Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na kliny i rozsyp je na blaszce do pieczenia.
2. Polej kawałki ziemniaków oliwą z oliwek oraz posyp czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dokładnie rozmieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły ziemniaki.
3. Ułóż kliny ziemniaków jeden przy drugim, a następnie posyp ich wierzch startym parmezanem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 25 minut. W połowie pieczenia, każdy kawałek ziemniaka przewróć na drugą stronę. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je dodatkowym parmezanem.
4. Po 25 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przesyp je na talerz. Posyp je z wierzchu posiekaną pietruszką i podawaj z sosem cezar.
5. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟