Dorsza zamykam w papilotach i piekę. Wychodzi soczysty jak marzenie
Wystarczy kawałek papieru do pieczenia, żeby odkryć smak ryby na nowo. Dorsz w papilotach to lekki przepis na obiad lub kolację, który zaskakuje delikatnością i smakiem.
Ryby zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na naszych stołach. Zamiast jednak po raz kolejny raz smażyć dorsza w panierce, postaw na lekką rybę pieczoną w papilotach. Jest soczysta, zdrowa i tak smaczna, że nikt nie zatęskni za fish and chips.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad
Dorsz w papilotach to genialny pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Całe danie przygotowujesz w jednym papierku, łącznie z dodatkiem w postaci słodkich batatów. Ten sposób przygotowania sprawdzi się również z innymi rybami! Możesz śmiało użyć łososia, pstrąga, a nawet mintaja.
Dorsz w papilotach
Pieczenie w papilotach pozwala rybie zachować swoją naturalną wilgotność i soczystość. Para wodna, która powstaje wewnątrz papierka, nawilża rybę, sprawiając, że jest delikatna i miękka. Dzięki szczelnemu zamknięciu w papierze ryba wręcz nasiąka smakiem oraz aromatem dodanych przypraw, ziół i warzyw.
Składniki:
- 1 duży batat,
- 1 czerwona papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki półwytrawnego białego wina.
Sos:
- sok z połowy pomarańczy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Reszta składników:
- 600 g filetów z białej ryby,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 gałązki rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Bataty obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmaż. Po chwili dorzuć pokrojoną paprykę oraz plasterki czosnku. Dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą. Zalej białym winem i duś, aż warzywa zmiękną.
Krok 2. Do miski wyciśnij sok z pomarańczy i połącz go z miodem, musztardą, solą oraz pieprzem. Cały czas mieszając, dolewaj oliwę z oliwek.
Krok 3. Z kawałka papieru do pieczenia zrób papiloty. Zagnij brzegi w harmonijkę, zabezpiecz końce i rozwiń środek, tworząc kieszonkę.
Krok 4. Papiloty umieść w żaroodpornym naczyniu. Dodaj do środka podsmażone warzywa oraz kawałki ryby. Posmaruj je przygotowanym sosem, ułóż gałązki rozmarynu i oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut. W międzyczasie podlewaj rybę sosem.
Krok 5. Po upieczeniu wystarczy ostrożnie przełożyć papilotkę z rybą na talerz. Smacznego!