Najczystsza ryba. Dużo białka i wartości, a bez metali ciężkich i toksyn
Ryby stanowią wartościowe źródło dobrze przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy zwracają uwagę na to, że zbyt rzadko goszczą na polskich stołach. Tymczasem są one bardzo ważnym uzupełnieniem diety, zwłaszcza w przypadku seniorów. W okresie Wielkiego Postu ich spożycie wzrasta, co z kolei rodzi wiele pytań o wybór najzdrowszych gatunków.
Pomimo zaleceń dietetyków kultura spożywania ryb w Polsce nadal jest okazjonalna. Widać to po dostępności asortymentu. W marketach najczęściej dostępne są tylko ryby mrożone lub rozmrożone. W dużych miastach trudno o dobry sklep rybny. Jednak nawet z tej mocno okrojonej oferty można wybrać zdrową rybę, bez zawartości metali ciężkich. Jednym z polecanych gatunków jest pstrąg tęczowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Pstrąg tęczowy – co to za ryba?
Gatunek występuje naturalnie w wodach na wschodnim krańcu Ameryki Północnej. Do Polski został sprowadzony już w XIX wieku. Znany jest jako pstrąg tęczowy, tęczak kalifornijski lub pstrąg łososiowy. Charakteryzuje się tym, że upodobał sobie do życia tylko czyste zbiorniki wodne. To drapieżnik, który nie żeruje w mule. Żywi się przede wszystkim owadami i larwami, od czasu do czasu poluje na małe rybki, kijanki i żaby.
Mięso pstrąga tęczowego ma jasnoróżowy kolor, w związku z tym często jest mylony z łososiem. W rzeczywistości jest to o wiele mniejsza ryba i w odróżnieniu od morskiego drapieżnika, zamieszkująca wody słodkie.
Wartości odżywcze pstrąga łososiowego
Pstrąg tęczowy jest ceniony przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość białka i niewielką ilość kalorii. W 100 g mięsa znajduje się ponad 20 g białka, 4 g tłuszczu i tylko 160-170 kcal. Ryba stanowi bogate źródło potasu, magnezu i żelaza, a jej największym atutem jest ponadprzeciętna zawartość witaminy D, której brak tak dotkliwie odczuwamy w sezonie jesienno-zimowym.
Kupując pstrąga tęczowego w sklepie, zwróć uwagę na kolor mięsa i oczu – to po nich poznasz, czy ryba jest świeża. Oczy powinny być lśniące i wypukłe. Mięso świeżej ryby ma delikatny różowy odcień i neutralny zapach. W przypadku mrożonych filetów unikaj produktów z dużą ilością śniegu. Tworzy się on wtedy, gdy ryba nie jest przechowywana w odpowiednio niskiej temperaturze.
Przepis na pstrąga tęczowego z piekarnika
Rybę możesz przygotować w postaci filetów lub w całości. W tym drugim przypadku dokładnie oczyść ją w środku, osusz i natrzyj przyprawami. Możesz dodatkowo w kilku miejscach naciąć skórę – w powstałe szczeliny włóż połówki plasterków cytryny.
Składniki:
- 4 filety pstrąga tęczowego,
- sól morska,
- świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku.
Wykonanie:
- Filety umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Natrzyj z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, na wierzch połóż gałązki tymianku.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut – czas pieczenia jest zależny od wielkości filetów.
Dodatki do pieczonego pstrąga
Do pieczonego pstrąga tęczowego doskonale pasują subtelne dodatki, takie jak puree ziemniaczane czy sałata polana lekkim sosem winegret. Świetnym pomysłem na postny obiad jest wstawienie do piekarnika ryby razem z warzywami – w ten sposób od razu przygotujesz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli zależy ci na zdrowym daniu, unikaj smażenia ryby i dodatków przygotowywanych w głębokim tłuszczu, takich jak frytki czy warzywa w tempurze.