W PRL-u zajadaliśmy aż miło. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu, a to tylko 3 składniki

Przygotowanie lanych klusek to o wiele szybsze i prostsze zadanie niż zrobienie domowego makaronu. Świetnie pasować będą do rosołu i zupy mlecznej.

Zupa z lanymi kluskamiZupa z lanymi kluskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja babcia wyciągała kubeczek, w którym zwykle robiła lane kluski, od razu wszyscy przebierali nogami w oczekiwaniu na swoją porcję. Trafiały najczęściej do rosołu i zupy pomidorowej, a w opcji śniadaniowej pojawiały się w gorącym, odrobinę posłodzonym mleku. Żaden makaron z paczki nie odda tego smaku. Na szczęście zrobienie domowych lanych klusek jest proste jak bułka z masłem. To tani przepis, który warto mieć pod ręką. Wystarczy chwila mieszania i dwie minuty gotowania, by odtworzyć smak dzeciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Lane kluski do rosołu

Kiedyś, w czasach, gdy o wyszukanych makaronach można było tylko pomarzyć, nasze babcie i prababcie radziły sobie doskonale, wykorzystując to, co miały pod ręką. Jajka i mąka – proste, tanie i zawsze dostępne składniki – pozwalały na wyczarowanie pysznego dodatku do zupy w zaledwie kilka chwil.

Kluski lane to znany polski dodatek do zup
Kluski lane to znany polski dodatek do zup © Adobe Stock

O ile zrobienie domowego makaronu zajmuje trochę czasu, o tyle lane kluski to zaledwie chwila mieszania. W PRL-u nasze mamy często dodawały je do zup. Dziś, gdy sklepowe półki uginają się pod wszelakiej maści makaronami, wiele osób sięga po gotowe rozwiązania. Warto jednak przypomnieć sobie prosty smak sprzed lat.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub trzepaczką wraz z solą, aby nabrały nieco powietrza.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Cały czas mieszaj, aby nie było grudek. Możesz pomóc sobie mikserem lub blenderem. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
  3. W garnku zagotuj ok. 750 ml rosołu lub mleka i powoli, cienkim strumieniem wlewaj przygotowaną masę. Nie lej cały czas w jedno miejsce.
  4. Gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 2 minuty.
  5. Na koniec zamieszaj.

Proste lane kluski są już gotowe. Świetnie zastąpią makaron i pozwolą wrócić wspomnieniami do czasów, gdy mama przez okno wołała na obiad. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇