W PRL-u zajadaliśmy aż miło. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu, a to tylko 3 składniki

Przygotowanie lanych klusek to o wiele szybsze i prostsze zadanie niż zrobienie domowego makaronu. Świetnie pasować będą do rosołu i zupy mlecznej.

Zupa z lanymi kluskamiZupa z lanymi kluskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja babcia wyciągała kubeczek, w którym zwykle robiła lane kluski, od razu wszyscy przebierali nogami w oczekiwaniu na swoją porcję. Trafiały najczęściej do rosołu i zupy pomidorowej, a w opcji śniadaniowej pojawiały się w gorącym, odrobinę posłodzonym mleku. Żaden makaron z paczki nie odda tego smaku. Na szczęście zrobienie domowych lanych klusek jest proste jak bułka z masłem. To tani przepis, który warto mieć pod ręką. Wystarczy chwila mieszania i dwie minuty gotowania, by odtworzyć smak dzeciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Lane kluski do rosołu

Kiedyś, w czasach, gdy o wyszukanych makaronach można było tylko pomarzyć, nasze babcie i prababcie radziły sobie doskonale, wykorzystując to, co miały pod ręką. Jajka i mąka – proste, tanie i zawsze dostępne składniki – pozwalały na wyczarowanie pysznego dodatku do zupy w zaledwie kilka chwil.

Kluski lane to znany polski dodatek do zup
Kluski lane to znany polski dodatek do zup © Adobe Stock

O ile zrobienie domowego makaronu zajmuje trochę czasu, o tyle lane kluski to zaledwie chwila mieszania. W PRL-u nasze mamy często dodawały je do zup. Dziś, gdy sklepowe półki uginają się pod wszelakiej maści makaronami, wiele osób sięga po gotowe rozwiązania. Warto jednak przypomnieć sobie prosty smak sprzed lat.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub trzepaczką wraz z solą, aby nabrały nieco powietrza.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Cały czas mieszaj, aby nie było grudek. Możesz pomóc sobie mikserem lub blenderem. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
  3. W garnku zagotuj ok. 750 ml rosołu lub mleka i powoli, cienkim strumieniem wlewaj przygotowaną masę. Nie lej cały czas w jedno miejsce.
  4. Gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 2 minuty.
  5. Na koniec zamieszaj.

Proste lane kluski są już gotowe. Świetnie zastąpią makaron i pozwolą wrócić wspomnieniami do czasów, gdy mama przez okno wołała na obiad. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki