W PRL-u zajadaliśmy aż miło. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu, a to tylko 3 składniki

Przygotowanie lanych klusek to o wiele szybsze i prostsze zadanie niż zrobienie domowego makaronu. Świetnie pasować będą do rosołu i zupy mlecznej.

Zupa z lanymi kluskamiZupa z lanymi kluskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja babcia wyciągała kubeczek, w którym zwykle robiła lane kluski, od razu wszyscy przebierali nogami w oczekiwaniu na swoją porcję. Trafiały najczęściej do rosołu i zupy pomidorowej, a w opcji śniadaniowej pojawiały się w gorącym, odrobinę posłodzonym mleku. Żaden makaron z paczki nie odda tego smaku. Na szczęście zrobienie domowych lanych klusek jest proste jak bułka z masłem. To tani przepis, który warto mieć pod ręką. Wystarczy chwila mieszania i dwie minuty gotowania, by odtworzyć smak dzeciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Lane kluski do rosołu

Kiedyś, w czasach, gdy o wyszukanych makaronach można było tylko pomarzyć, nasze babcie i prababcie radziły sobie doskonale, wykorzystując to, co miały pod ręką. Jajka i mąka – proste, tanie i zawsze dostępne składniki – pozwalały na wyczarowanie pysznego dodatku do zupy w zaledwie kilka chwil.

Kluski lane to znany polski dodatek do zup
Kluski lane to znany polski dodatek do zup © Adobe Stock

O ile zrobienie domowego makaronu zajmuje trochę czasu, o tyle lane kluski to zaledwie chwila mieszania. W PRL-u nasze mamy często dodawały je do zup. Dziś, gdy sklepowe półki uginają się pod wszelakiej maści makaronami, wiele osób sięga po gotowe rozwiązania. Warto jednak przypomnieć sobie prosty smak sprzed lat.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub trzepaczką wraz z solą, aby nabrały nieco powietrza.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Cały czas mieszaj, aby nie było grudek. Możesz pomóc sobie mikserem lub blenderem. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
  3. W garnku zagotuj ok. 750 ml rosołu lub mleka i powoli, cienkim strumieniem wlewaj przygotowaną masę. Nie lej cały czas w jedno miejsce.
  4. Gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 2 minuty.
  5. Na koniec zamieszaj.

Proste lane kluski są już gotowe. Świetnie zastąpią makaron i pozwolą wrócić wspomnieniami do czasów, gdy mama przez okno wołała na obiad. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości