W PRL na deser jadano słodkie ziemniaczki. Koło warzyw nawet nie stały

Są słodkie, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że pora przywrócić im dawny blask. Zapomniany deser z PRL wyczarujesz z kilku prostych składników. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy cukierniczych sprzętów.

Słodkie ziemniaczki z PRLSłodkie ziemniaczki z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o takim wyborze ciasteczek i ciast można było tylko pomarzyć, gospodynie odpalały pokłady kreatywności i z kilku dostępnych składników wymyślały pyszne i proste desery. W PRL dużą popularnością cieszyły się słodkie ziemniaczaki, które tak naprawdę z ziemniakami nie miały nic wspólnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki

Słodkie ziemniaczki z PRL

Można pomyśleć - skoro słodkie ziemniaczki, to pewnie powstają z batatów. W PRL-u jednak nikt o nich nawet nie myślał. Ten deser to nic innego jak bajaderka, czyli ciasto z resztek. Podstawą są tutaj herbatniki lub biszkopty. Wykorzystać można te, które nieco już podeschły i nie cieszą podniebienia jak wcześniej.

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności © Licencjodawca

Do tego dorzucić można wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy nawet nieco ulubionego dżemu. Czasem dodawano do nich także łyżkę wódki. Słodkie ziemniaczki to pyszny dowód kreatywności kuchni PRL-owskiej.

Składniki:

  • 500 g herbatników lub biszkoptów,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • aromat rumowy,
  • ulubiony dżem,
  • wiórki kokosowe i orzechy do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka rozgnieć na drobną masę. Nie musi być to pył, a po prostu okruszki.
  2. W garnku rozpuść masło, dodaj kakao, mleko, cukier oraz aromat. Przestudź.
  3. Maślanką mieszankę dolej do pokruszonych ciastek, dodaj dżem i wstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Masa jest gotowa, gdy jest wystarczająco gęsta, aby dało się ją formować bez problemu. Gdy jest zbyt zbita, rozrzedź ją mlekiem. Jeśli jest za rzadka, zagęść ją herbatnikami lub biszkoptami.
  5. Uformuj kulki i obtocz je w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  6. Wstaw do lodówki.

Słodkie ziemniaczki najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy masa się dobrze schłodzi i przejdzie smakiem. To przepis, który pozwala na wiele interpretacji, bo do masy dorzucić możesz też posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową czy czekoladę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟