W PRL na deser jadano słodkie ziemniaczki. Koło warzyw nawet nie stały

Są słodkie, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że pora przywrócić im dawny blask. Zapomniany deser z PRL wyczarujesz z kilku prostych składników. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy cukierniczych sprzętów.

Słodkie ziemniaczki z PRLSłodkie ziemniaczki z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o takim wyborze ciasteczek i ciast można było tylko pomarzyć, gospodynie odpalały pokłady kreatywności i z kilku dostępnych składników wymyślały pyszne i proste desery. W PRL dużą popularnością cieszyły się słodkie ziemniaczaki, które tak naprawdę z ziemniakami nie miały nic wspólnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki

Słodkie ziemniaczki z PRL

Można pomyśleć - skoro słodkie ziemniaczki, to pewnie powstają z batatów. W PRL-u jednak nikt o nich nawet nie myślał. Ten deser to nic innego jak bajaderka, czyli ciasto z resztek. Podstawą są tutaj herbatniki lub biszkopty. Wykorzystać można te, które nieco już podeschły i nie cieszą podniebienia jak wcześniej.

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności © Licencjodawca

Do tego dorzucić można wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy nawet nieco ulubionego dżemu. Czasem dodawano do nich także łyżkę wódki. Słodkie ziemniaczki to pyszny dowód kreatywności kuchni PRL-owskiej.

Składniki:

  • 500 g herbatników lub biszkoptów,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • aromat rumowy,
  • ulubiony dżem,
  • wiórki kokosowe i orzechy do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka rozgnieć na drobną masę. Nie musi być to pył, a po prostu okruszki.
  2. W garnku rozpuść masło, dodaj kakao, mleko, cukier oraz aromat. Przestudź.
  3. Maślanką mieszankę dolej do pokruszonych ciastek, dodaj dżem i wstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Masa jest gotowa, gdy jest wystarczająco gęsta, aby dało się ją formować bez problemu. Gdy jest zbyt zbita, rozrzedź ją mlekiem. Jeśli jest za rzadka, zagęść ją herbatnikami lub biszkoptami.
  5. Uformuj kulki i obtocz je w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  6. Wstaw do lodówki.

Słodkie ziemniaczki najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy masa się dobrze schłodzi i przejdzie smakiem. To przepis, który pozwala na wiele interpretacji, bo do masy dorzucić możesz też posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową czy czekoladę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku