W PRL na deser jadano słodkie ziemniaczki. Koło warzyw nawet nie stały
Są słodkie, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że pora przywrócić im dawny blask. Zapomniany deser z PRL wyczarujesz z kilku prostych składników. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy cukierniczych sprzętów.
Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o takim wyborze ciasteczek i ciast można było tylko pomarzyć, gospodynie odpalały pokłady kreatywności i z kilku dostępnych składników wymyślały pyszne i proste desery. W PRL dużą popularnością cieszyły się słodkie ziemniaczaki, które tak naprawdę z ziemniakami nie miały nic wspólnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki
Słodkie ziemniaczki z PRL
Można pomyśleć - skoro słodkie ziemniaczki, to pewnie powstają z batatów. W PRL-u jednak nikt o nich nawet nie myślał. Ten deser to nic innego jak bajaderka, czyli ciasto z resztek. Podstawą są tutaj herbatniki lub biszkopty. Wykorzystać można te, które nieco już podeschły i nie cieszą podniebienia jak wcześniej.
Do tego dorzucić można wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy nawet nieco ulubionego dżemu. Czasem dodawano do nich także łyżkę wódki. Słodkie ziemniaczki to pyszny dowód kreatywności kuchni PRL-owskiej.
Składniki:
- 500 g herbatników lub biszkoptów,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- aromat rumowy,
- ulubiony dżem,
- wiórki kokosowe i orzechy do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Ciastka rozgnieć na drobną masę. Nie musi być to pył, a po prostu okruszki.
- W garnku rozpuść masło, dodaj kakao, mleko, cukier oraz aromat. Przestudź.
- Maślanką mieszankę dolej do pokruszonych ciastek, dodaj dżem i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Masa jest gotowa, gdy jest wystarczająco gęsta, aby dało się ją formować bez problemu. Gdy jest zbyt zbita, rozrzedź ją mlekiem. Jeśli jest za rzadka, zagęść ją herbatnikami lub biszkoptami.
- Uformuj kulki i obtocz je w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.
- Wstaw do lodówki.
Słodkie ziemniaczki najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy masa się dobrze schłodzi i przejdzie smakiem. To przepis, który pozwala na wiele interpretacji, bo do masy dorzucić możesz też posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową czy czekoladę. Smacznego!