W PRL na deser jadano słodkie ziemniaczki. Koło warzyw nawet nie stały

Są słodkie, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że pora przywrócić im dawny blask. Zapomniany deser z PRL wyczarujesz z kilku prostych składników. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy cukierniczych sprzętów.

Słodkie ziemniaczki z PRLSłodkie ziemniaczki z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o takim wyborze ciasteczek i ciast można było tylko pomarzyć, gospodynie odpalały pokłady kreatywności i z kilku dostępnych składników wymyślały pyszne i proste desery. W PRL dużą popularnością cieszyły się słodkie ziemniaczaki, które tak naprawdę z ziemniakami nie miały nic wspólnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki

Słodkie ziemniaczki z PRL

Można pomyśleć - skoro słodkie ziemniaczki, to pewnie powstają z batatów. W PRL-u jednak nikt o nich nawet nie myślał. Ten deser to nic innego jak bajaderka, czyli ciasto z resztek. Podstawą są tutaj herbatniki lub biszkopty. Wykorzystać można te, które nieco już podeschły i nie cieszą podniebienia jak wcześniej.

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności © Licencjodawca

Do tego dorzucić można wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy nawet nieco ulubionego dżemu. Czasem dodawano do nich także łyżkę wódki. Słodkie ziemniaczki to pyszny dowód kreatywności kuchni PRL-owskiej.

Składniki:

  • 500 g herbatników lub biszkoptów,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • aromat rumowy,
  • ulubiony dżem,
  • wiórki kokosowe i orzechy do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka rozgnieć na drobną masę. Nie musi być to pył, a po prostu okruszki.
  2. W garnku rozpuść masło, dodaj kakao, mleko, cukier oraz aromat. Przestudź.
  3. Maślanką mieszankę dolej do pokruszonych ciastek, dodaj dżem i wstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Masa jest gotowa, gdy jest wystarczająco gęsta, aby dało się ją formować bez problemu. Gdy jest zbyt zbita, rozrzedź ją mlekiem. Jeśli jest za rzadka, zagęść ją herbatnikami lub biszkoptami.
  5. Uformuj kulki i obtocz je w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  6. Wstaw do lodówki.

Słodkie ziemniaczki najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy masa się dobrze schłodzi i przejdzie smakiem. To przepis, który pozwala na wiele interpretacji, bo do masy dorzucić możesz też posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową czy czekoladę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀