WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

W Egipcie jadłam ptasie języki. Wyprosiłam przepis i robię w domu

To jedna z najłatwiejszych zup, jaką można przygotować. Ptasie języczki to danie, które często gości w egipskich domach. Idealnie sprawdzi się na okres przejściowy między zimą a wiosną.

Zupa ptasie języczkiZupa ptasie języczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam, że na obiad jeść będą ptasie języki, byłam przerażona. Okazało się jednak, że z językami ta zupa nie ma nic wspólnego, a kontrowersyjna nazwa to jedynie odniesienie do makaronu, który nazywany jest tutaj ptasimi języczkami ze względu na swój drobny, podłużny kształt. U nas znany jest jako orzo i przypomina nam raczej ziarenka ryżu. Co kraj to obyczaj, a z regionalnych przepisów zdecydowanie warto korzystać nie tylko na wakacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Zupa ptasie języki

Głównym składnikiem jest makaron "ptasie języki", który nadaje zupie charakterystyczną, całkiem gęstą konsystencję. Zupa powstaje na bulionie, do którego później trafia podsmażony na maśle makaron. To egipski przepis dla niejadków, trochę jak nasz polski rosół. W przeciwieństwie do niedzielnego klasyku nie wykorzystuje się całej włoszczyzny do gotowania.

Egipska zupa ptasie języki
Egipska zupa ptasie języki © Adobe Stock

Każda gospodyni ptasie języki robi nieco inaczej. Czasem do wywaru trafia sok z cytryny, bywa również, że dodaje się soczewicę i pomidory. Szczególnie popularna w okresie Ramadanu, kiedy to jest spożywana po zachodzie słońca. Wiele osób to właśnie od niej zaczyna nocną ucztę.

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 2 cebule,
  • 2-3 marchewki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • laska cynamonu.
  • 2 szklanki makaronu orzo,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie),
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż kurczaka, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrane marchewki, sól, pieprz oraz cynamon i zalej wodą tak, by przykryła mięso.
  2. Gotuj przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej masło wsyp surowy makaron i podsmaż, aż się zarumieni.
  4. Dodaj do wywaru i gotuj, aż napęcznieje.
  5. Opcjonalnie dodaj mleko, by nieco rozrzedzić zupę.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Gotową zupę nalej do talerzy. Możesz dorzucić kawałki pokrojonego kurczaka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę