W Egipcie jadłam ptasie języki. Wyprosiłam przepis i robię w domu
To jedna z najłatwiejszych zup, jaką można przygotować. Ptasie języczki to danie, które często gości w egipskich domach. Idealnie sprawdzi się na okres przejściowy między zimą a wiosną.
Kiedy po raz pierwszy usłyszałam, że na obiad jeść będą ptasie języki, byłam przerażona. Okazało się jednak, że z językami ta zupa nie ma nic wspólnego, a kontrowersyjna nazwa to jedynie odniesienie do makaronu, który nazywany jest tutaj ptasimi języczkami ze względu na swój drobny, podłużny kształt. U nas znany jest jako orzo i przypomina nam raczej ziarenka ryżu. Co kraj to obyczaj, a z regionalnych przepisów zdecydowanie warto korzystać nie tylko na wakacjach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje
Zupa ptasie języki
Głównym składnikiem jest makaron "ptasie języki", który nadaje zupie charakterystyczną, całkiem gęstą konsystencję. Zupa powstaje na bulionie, do którego później trafia podsmażony na maśle makaron. To egipski przepis dla niejadków, trochę jak nasz polski rosół. W przeciwieństwie do niedzielnego klasyku nie wykorzystuje się całej włoszczyzny do gotowania.
Każda gospodyni ptasie języki robi nieco inaczej. Czasem do wywaru trafia sok z cytryny, bywa również, że dodaje się soczewicę i pomidory. Szczególnie popularna w okresie Ramadanu, kiedy to jest spożywana po zachodzie słońca. Wiele osób to właśnie od niej zaczyna nocną ucztę.
Składniki:
- 1 cały kurczak,
- 2 cebule,
- 2-3 marchewki,
- sól i pieprz do smaku,
- laska cynamonu.
- 2 szklanki makaronu orzo,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki mleka (opcjonalnie),
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóż kurczaka, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrane marchewki, sól, pieprz oraz cynamon i zalej wodą tak, by przykryła mięso.
- Gotuj przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Na patelni rozgrzej masło wsyp surowy makaron i podsmaż, aż się zarumieni.
- Dodaj do wywaru i gotuj, aż napęcznieje.
- Opcjonalnie dodaj mleko, by nieco rozrzedzić zupę.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Gotową zupę nalej do talerzy. Możesz dorzucić kawałki pokrojonego kurczaka. Smacznego!