W Egipcie jadłam ptasie języki. Wyprosiłam przepis i robię w domu

To jedna z najłatwiejszych zup, jaką można przygotować. Ptasie języczki to danie, które często gości w egipskich domach. Idealnie sprawdzi się na okres przejściowy między zimą a wiosną.

Zupa ptasie języczkiZupa ptasie języczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam, że na obiad jeść będą ptasie języki, byłam przerażona. Okazało się jednak, że z językami ta zupa nie ma nic wspólnego, a kontrowersyjna nazwa to jedynie odniesienie do makaronu, który nazywany jest tutaj ptasimi języczkami ze względu na swój drobny, podłużny kształt. U nas znany jest jako orzo i przypomina nam raczej ziarenka ryżu. Co kraj to obyczaj, a z regionalnych przepisów zdecydowanie warto korzystać nie tylko na wakacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Zupa ptasie języki

Głównym składnikiem jest makaron "ptasie języki", który nadaje zupie charakterystyczną, całkiem gęstą konsystencję. Zupa powstaje na bulionie, do którego później trafia podsmażony na maśle makaron. To egipski przepis dla niejadków, trochę jak nasz polski rosół. W przeciwieństwie do niedzielnego klasyku nie wykorzystuje się całej włoszczyzny do gotowania.

Egipska zupa ptasie języki
Egipska zupa ptasie języki © Adobe Stock

Każda gospodyni ptasie języki robi nieco inaczej. Czasem do wywaru trafia sok z cytryny, bywa również, że dodaje się soczewicę i pomidory. Szczególnie popularna w okresie Ramadanu, kiedy to jest spożywana po zachodzie słońca. Wiele osób to właśnie od niej zaczyna nocną ucztę.

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 2 cebule,
  • 2-3 marchewki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • laska cynamonu.
  • 2 szklanki makaronu orzo,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie),
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż kurczaka, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrane marchewki, sól, pieprz oraz cynamon i zalej wodą tak, by przykryła mięso.
  2. Gotuj przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej masło wsyp surowy makaron i podsmaż, aż się zarumieni.
  4. Dodaj do wywaru i gotuj, aż napęcznieje.
  5. Opcjonalnie dodaj mleko, by nieco rozrzedzić zupę.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Gotową zupę nalej do talerzy. Możesz dorzucić kawałki pokrojonego kurczaka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione