W Egipcie zajadają się tym całe rodziny. Sekret dania tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw

Kuchnia egipska pozostaje dla wielu osób nieodkrytą tajemnicą, bo na wczasach all inclusive wcale nie tak łatwo ją znaleźć. Jednym z charakterystycznych dla niej potraw jest koshari, czyli mieszanka strączków z przyprawami i pomidorami. To świetny dodatek do mięs lub samodzielnie wegańskie danie, które wprowadzi powiew świeżości w codziennej kuchni.

Koshari - PysznościKoshari - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Koshari to jedno z dań, które niespecjalnie prezentuje się na talerzu, ale smakuje naprawdę dobrze. To popularna potrawa kuchni ulicznej, pochodząca z Egiptu, którą często określa się narodowym daniem tego kraju. W niepozornej misce dzieje się dużo, bo jest tutaj makaron, ryż, soczewica i ciecierzyca. Całość zwieńcza obowiązkowo mieszanka przypraw zwana baharat oraz sos pomidorowy. W całej kuchni pachnie tak, że poczuć się można jak na jednym z egipskich targowisk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Koshari - egipski przysmak

Koshari jest niezwykle popularne w Egipcie, gdzie można je znaleźć na każdym rogu ulicy. W Polsce również zyskuje coraz większą popularność i można je znaleźć w niektórych restauracjach serwujących kuchnię bliskowschodnią.

Koshari - Pyszności
Koshari - Pyszności © Adobe Stock

Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu wydają się być dość kontrowersyjnym pomysłem, ale nie bez powodu zajadają się tym Egipcjanie. Połączenie różnych struktur, konsystencji i smaków, spojone aromatyczną mieszanką przypraw jest jednak naprawdę smaczne. Nie musisz zabierać się za poszukiwania baharatu - mieszankę przygotujesz w domu.

Składniki:

  • 1 szklanka brązowej soczewicy z puszki,
  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 1,5 szklanki makaronu kolanka,
  • 1 szklanka cieciorki z puszki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku.

Sos:

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw baharat,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.

Mieszanka przypraw baharat:

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę cebuli pokrój w kostkę, drugą połowę w cienkie półksiężyce.
  2. Zeszklij cebulkę w kostce na oliwie, dodaj czosnek i baharat. Smaż kilka minut.
  3. Dodaj pomidory, sok cytrynowy i chili. Duś około 20 minut.
  4. Pokrojoną w półksiężyce cebulę obtocz w mące i soli.
  5. Smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
  6. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Ryż ugotuj na bulionie.
  8. W dużym naczyniu połącz ugotowany makaron, ryż, soczewicę i cieciorkę.
  9. Podgrzej całość, dodając trochę sosu pomidorowego do smaku.
  10. Na talerzu ułóż porcję mieszanki makaronowej.
  11. Polej sosem pomidorowym i posyp chrupiącą cebulką.

Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości