W Egipcie zajadają się tym całe rodziny. Sekret dania tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw
Kuchnia egipska pozostaje dla wielu osób nieodkrytą tajemnicą, bo na wczasach all inclusive wcale nie tak łatwo ją znaleźć. Jednym z charakterystycznych dla niej potraw jest koshari, czyli mieszanka strączków z przyprawami i pomidorami. To świetny dodatek do mięs lub samodzielnie wegańskie danie, które wprowadzi powiew świeżości w codziennej kuchni.
16.09.2024 10:58
Koshari to jedno z dań, które niespecjalnie prezentuje się na talerzu, ale smakuje naprawdę dobrze. To popularna potrawa kuchni ulicznej, pochodząca z Egiptu, którą często określa się narodowym daniem tego kraju. W niepozornej misce dzieje się dużo, bo jest tutaj makaron, ryż, soczewica i ciecierzyca. Całość zwieńcza obowiązkowo mieszanka przypraw zwana baharat oraz sos pomidorowy. W całej kuchni pachnie tak, że poczuć się można jak na jednym z egipskich targowisk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koshari - egipski przysmak
Koshari jest niezwykle popularne w Egipcie, gdzie można je znaleźć na każdym rogu ulicy. W Polsce również zyskuje coraz większą popularność i można je znaleźć w niektórych restauracjach serwujących kuchnię bliskowschodnią.
Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu wydają się być dość kontrowersyjnym pomysłem, ale nie bez powodu zajadają się tym Egipcjanie. Połączenie różnych struktur, konsystencji i smaków, spojone aromatyczną mieszanką przypraw jest jednak naprawdę smaczne. Nie musisz zabierać się za poszukiwania baharatu - mieszankę przygotujesz w domu.
Składniki:
- 1 szklanka brązowej soczewicy z puszki,
- 1 szklanka białego ryżu,
- 1,5 szklanki makaronu kolanka,
- 1 szklanka cieciorki z puszki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- sól do smaku.
Sos:
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw baharat,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.
Mieszanka przypraw baharat:
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Połowę cebuli pokrój w kostkę, drugą połowę w cienkie półksiężyce.
- Zeszklij cebulkę w kostce na oliwie, dodaj czosnek i baharat. Smaż kilka minut.
- Dodaj pomidory, sok cytrynowy i chili. Duś około 20 minut.
- Pokrojoną w półksiężyce cebulę obtocz w mące i soli.
- Smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Ryż ugotuj na bulionie.
- W dużym naczyniu połącz ugotowany makaron, ryż, soczewicę i cieciorkę.
- Podgrzej całość, dodając trochę sosu pomidorowego do smaku.
- Na talerzu ułóż porcję mieszanki makaronowej.
- Polej sosem pomidorowym i posyp chrupiącą cebulką.
Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego!