W Egipcie zajadają się tym całe rodziny. Sekret dania tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw
16.09.2024 10:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia egipska pozostaje dla wielu osób nieodkrytą tajemnicą, bo na wczasach all inclusive wcale nie tak łatwo ją znaleźć. Jednym z charakterystycznych dla niej potraw jest koshari, czyli mieszanka strączków z przyprawami i pomidorami. To świetny dodatek do mięs lub samodzielnie wegańskie danie, które wprowadzi powiew świeżości w codziennej kuchni.
Koshari to jedno z dań, które niespecjalnie prezentuje się na talerzu, ale smakuje naprawdę dobrze. To popularna potrawa kuchni ulicznej, pochodząca z Egiptu, którą często określa się narodowym daniem tego kraju. W niepozornej misce dzieje się dużo, bo jest tutaj makaron, ryż, soczewica i ciecierzyca. Całość zwieńcza obowiązkowo mieszanka przypraw zwana baharat oraz sos pomidorowy. W całej kuchni pachnie tak, że poczuć się można jak na jednym z egipskich targowisk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koshari - egipski przysmak
Koshari jest niezwykle popularne w Egipcie, gdzie można je znaleźć na każdym rogu ulicy. W Polsce również zyskuje coraz większą popularność i można je znaleźć w niektórych restauracjach serwujących kuchnię bliskowschodnią.
Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu wydają się być dość kontrowersyjnym pomysłem, ale nie bez powodu zajadają się tym Egipcjanie. Połączenie różnych struktur, konsystencji i smaków, spojone aromatyczną mieszanką przypraw jest jednak naprawdę smaczne. Nie musisz zabierać się za poszukiwania baharatu - mieszankę przygotujesz w domu.
Składniki:
- 1 szklanka brązowej soczewicy z puszki,
- 1 szklanka białego ryżu,
- 1,5 szklanki makaronu kolanka,
- 1 szklanka cieciorki z puszki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- sól do smaku.
Sos:
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw baharat,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.
Mieszanka przypraw baharat:
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Połowę cebuli pokrój w kostkę, drugą połowę w cienkie półksiężyce.
- Zeszklij cebulkę w kostce na oliwie, dodaj czosnek i baharat. Smaż kilka minut.
- Dodaj pomidory, sok cytrynowy i chili. Duś około 20 minut.
- Pokrojoną w półksiężyce cebulę obtocz w mące i soli.
- Smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Ryż ugotuj na bulionie.
- W dużym naczyniu połącz ugotowany makaron, ryż, soczewicę i cieciorkę.
- Podgrzej całość, dodając trochę sosu pomidorowego do smaku.
- Na talerzu ułóż porcję mieszanki makaronowej.
- Polej sosem pomidorowym i posyp chrupiącą cebulką.
Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego!