PrzepisWegańskaW Egipcie zajadają się tym całe rodziny. Sekret dania tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw

W Egipcie zajadają się tym całe rodziny. Sekret dania tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw

Kuchnia egipska pozostaje dla wielu osób nieodkrytą tajemnicą, bo na wczasach all inclusive wcale nie tak łatwo ją znaleźć. Jednym z charakterystycznych dla niej potraw jest koshari, czyli mieszanka strączków z przyprawami i pomidorami. To świetny dodatek do mięs lub samodzielnie wegańskie danie, które wprowadzi powiew świeżości w codziennej kuchni.

Koshari - Pyszności
Koshari - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.09.2024 10:58

Koshari to jedno z dań, które niespecjalnie prezentuje się na talerzu, ale smakuje naprawdę dobrze. To popularna potrawa kuchni ulicznej, pochodząca z Egiptu, którą często określa się narodowym daniem tego kraju. W niepozornej misce dzieje się dużo, bo jest tutaj makaron, ryż, soczewica i ciecierzyca. Całość zwieńcza obowiązkowo mieszanka przypraw zwana baharat oraz sos pomidorowy. W całej kuchni pachnie tak, że poczuć się można jak na jednym z egipskich targowisk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koshari - egipski przysmak

Koshari jest niezwykle popularne w Egipcie, gdzie można je znaleźć na każdym rogu ulicy. W Polsce również zyskuje coraz większą popularność i można je znaleźć w niektórych restauracjach serwujących kuchnię bliskowschodnią.

Koshari - Pyszności
Koshari - Pyszności© Adobe Stock

Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu wydają się być dość kontrowersyjnym pomysłem, ale nie bez powodu zajadają się tym Egipcjanie. Połączenie różnych struktur, konsystencji i smaków, spojone aromatyczną mieszanką przypraw jest jednak naprawdę smaczne. Nie musisz zabierać się za poszukiwania baharatu - mieszankę przygotujesz w domu.

Składniki:

  • 1 szklanka brązowej soczewicy z puszki,
  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 1,5 szklanki makaronu kolanka,
  • 1 szklanka cieciorki z puszki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku.

Sos:

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw baharat,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.

Mieszanka przypraw baharat:

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę cebuli pokrój w kostkę, drugą połowę w cienkie półksiężyce.
  2. Zeszklij cebulkę w kostce na oliwie, dodaj czosnek i baharat. Smaż kilka minut.
  3. Dodaj pomidory, sok cytrynowy i chili. Duś około 20 minut.
  4. Pokrojoną w półksiężyce cebulę obtocz w mące i soli.
  5. Smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
  6. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Ryż ugotuj na bulionie.
  8. W dużym naczyniu połącz ugotowany makaron, ryż, soczewicę i cieciorkę.
  9. Podgrzej całość, dodając trochę sosu pomidorowego do smaku.
  10. Na talerzu ułóż porcję mieszanki makaronowej.
  11. Polej sosem pomidorowym i posyp chrupiącą cebulką.

Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie