W Egipcie zajadają się tym całe rodziny. Sekret dania tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw

Kuchnia egipska pozostaje dla wielu osób nieodkrytą tajemnicą, bo na wczasach all inclusive wcale nie tak łatwo ją znaleźć. Jednym z charakterystycznych dla niej potraw jest koshari, czyli mieszanka strączków z przyprawami i pomidorami. To świetny dodatek do mięs lub samodzielnie wegańskie danie, które wprowadzi powiew świeżości w codziennej kuchni.

Koshari - PysznościKoshari - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Koshari to jedno z dań, które niespecjalnie prezentuje się na talerzu, ale smakuje naprawdę dobrze. To popularna potrawa kuchni ulicznej, pochodząca z Egiptu, którą często określa się narodowym daniem tego kraju. W niepozornej misce dzieje się dużo, bo jest tutaj makaron, ryż, soczewica i ciecierzyca. Całość zwieńcza obowiązkowo mieszanka przypraw zwana baharat oraz sos pomidorowy. W całej kuchni pachnie tak, że poczuć się można jak na jednym z egipskich targowisk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Koshari - egipski przysmak

Koshari jest niezwykle popularne w Egipcie, gdzie można je znaleźć na każdym rogu ulicy. W Polsce również zyskuje coraz większą popularność i można je znaleźć w niektórych restauracjach serwujących kuchnię bliskowschodnią.

Koshari - Pyszności
Koshari - Pyszności © Adobe Stock

Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu wydają się być dość kontrowersyjnym pomysłem, ale nie bez powodu zajadają się tym Egipcjanie. Połączenie różnych struktur, konsystencji i smaków, spojone aromatyczną mieszanką przypraw jest jednak naprawdę smaczne. Nie musisz zabierać się za poszukiwania baharatu - mieszankę przygotujesz w domu.

Składniki:

  • 1 szklanka brązowej soczewicy z puszki,
  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 1,5 szklanki makaronu kolanka,
  • 1 szklanka cieciorki z puszki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól do smaku.

Sos:

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw baharat,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.

Mieszanka przypraw baharat:

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę cebuli pokrój w kostkę, drugą połowę w cienkie półksiężyce.
  2. Zeszklij cebulkę w kostce na oliwie, dodaj czosnek i baharat. Smaż kilka minut.
  3. Dodaj pomidory, sok cytrynowy i chili. Duś około 20 minut.
  4. Pokrojoną w półksiężyce cebulę obtocz w mące i soli.
  5. Smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
  6. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Ryż ugotuj na bulionie.
  8. W dużym naczyniu połącz ugotowany makaron, ryż, soczewicę i cieciorkę.
  9. Podgrzej całość, dodając trochę sosu pomidorowego do smaku.
  10. Na talerzu ułóż porcję mieszanki makaronowej.
  11. Polej sosem pomidorowym i posyp chrupiącą cebulką.

Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką