PoradyW sklepie wybieraj te jajka. Są zdecydowanie najzdrowszą opcją

W sklepie wybieraj te jajka. Są zdecydowanie najzdrowszą opcją

Kiedy stoję przed półką z jajkami w markecie, w mojej głowie zawsze pojawia się szereg wątpliwości. Z jednej strony staram się wybierać jajka oznaczone cyfrą 0, z drugiej strony patrzę na cenę. Do tego wszystkiego dochodzi przeglądanie wielu różnych opakowań, aby nie kupić jajek z popękanymi skorupkami. Gdy zdecydujesz się na tę odmianę jajek, odchodzi większość dylematów.

Wybór tych jajek w sklepie rozwiewa wiele dylematów
Wybór tych jajek w sklepie rozwiewa wiele dylematów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy chcesz mieć pewność odnośnie warunków hodowli kur, od których pochodzą jajka, najlepszym wyborem są te od zielononóżki. Jest to rasa kur znana w Polsce już od XIX wieku. Po raz pierwszy została opisana przez lekarza Bronisława Obfidowicza w 1899 roku. Zielononóżka kuropatwiana jest najbardziej zbliżona do dzikiego przodka kury domowej, za którego uważana jest kura bankiwa – gatunek z terenów Indii i południowo-wschodniej Azji, udomowiony już 8000 lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź jajka i ugotuj je w foremkach na muffinki. Rodzina będzie zachwycona takim śniadaniem

Hodowle kur zielononóżek w Polsce

Zielononóżka kuropatwiana to specyficzna rasa udomowionych ptaków. Mówiąc w skrócie, źle znosi tłumne towarzystwo krewniaków. W przypadku dużych hodowli (powyżej 50 sztuk) i gęstego zagęszczenia w jednym miejscu dochodzi do aktów agresji pomiędzy ptakami. Dlatego hodowle zielononóżki muszą być małe i niezbędny jest dostęp do wolnego wybiegu.

Wzorzec kury zielononóżki w Polsce został ustalony w 1923 roku. Jej hodowle były popularne do lat 60. XX wieku, kiedy odsetek zielononóżek wśród innych gatunków kury domowej wynosił ok. 30 proc. Obecnie rasa ta nie są już tak popularna ze względu na problemy hodowlane i konkurencyjne ceny tańszych jajek.

Jajka od zielononóżki vs. klasyczne jajka

Tymczasem jajka od zielononóżki, chociaż są nieco mniejsze od standardowych, zawierają o wiele lepsze proporcje substancji odżywczych. Białka są mniejsze niż w komercyjnych jajkach, a żółtka większe. W jajkach od kur rasy Lohmann Brown żółtka stanowią 39 proc. wagi całego jajka, tymczasem w jajkach od zielononóżki proporcja żółtka do białka wynosi 50:50. Jajka te ważą średnio 50-60 g i kosztują ok. 2 zł za sztukę.

Ponadto, jajka od zielononóżki zawierają o 30 proc. mniej cholesterolu niż te z komercyjnych hodowli, w tym o ok. 14 proc. mniej cholesterolu LDL. Jak podają dietetycy, cholesterol zawarty w jajku nie jest tożsamy z tym, który przenika do krwi, niemniej osoby w grupie ryzyka powinny zachować ostrożność. Uwagę osób dbających o zdrową dietę przyciąga także lepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów omega-6 – w jajkach od zielononóżki znajduje się dwa razy mniej kwasów tłuszczowych omega-6 w porównaniu z jajkami z masowych produkcji.

Jak wyglądają jajka od zielononóżki?

Jak wspomniałam wyżej, są one nieco mniejsze od jaj z hodowli przemysłowych. Skorupki mają jasny, kremowy odcień delikatnie wpadający w zielony kolor. Podobnie jak inne jajka, również te od zielononóżki powinny być przechowywane w lodówce – wtedy zachowują świeżość nawet do 4-5 tygodni od zniesienia. W temperaturze pokojowej mogą być przechowywane przez maksymalnie 2 tygodnie.

Kupując jajka w sklepie, najlepiej wybierać te o jak najdłuższym terminie ważności, ponieważ im świeższe, tym smaczniejsze. Szczególnie, gdy masz w planach ugotować jajka w koszulkach – równa otoczka z białka nie wyjdzie w przypadku jajek przechowywanych już tydzień po zniesieniu przez kurę. Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wystarczy zanurzyć je w szklance z zimną wodą.

jajkakury zielononóżkizdrowa dieta

Wybrane dla Ciebie