Zapomnij o garnku z wodą. Tak zrobisz najlepsze jajka w koszulce

Elise Brulotte, popularna twórczyni na TikToku, podzieliła się swoim niezawodnym sposobem na jajka w koszulkach bez użycia wody i garnka. Ten trik wydaje się sprytny i skuteczny, ale wzbudził mieszane uczucia wśród obserwatorów.

Jajka w koszulceJajka w koszulce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Linda Bestwick

Elise Brulotte, znana z TikToka, zdobyła serca internautów swoim prostym sposobem na przygotowanie jajek w koszulkach w mniej niż dwie minuty. Jej metoda nie wymaga gotowania, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla osób w pośpiechu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Szybki sposób na jajka w koszulkach

Elise, mająca 469 tys. obserwujących, podzieliła się swoim ulubionym przepisem na jajka w koszulkach, które można przygotować w mikrofalówce. - 

Losowy trik, którego się nauczyłam i nigdy nie przestałam stosować, to jajka w koszulkach z mikrofalówki. Zawsze się spieszę, a ten trik dosłownie mnie uratował - mówi Elise w swoim filmie.

Aby przygotować jajka w koszulkach według jej metody, wystarczy mikrofalówka i kilka prostych kroków:

  1. Podgrzej ćwierć szklanki wody w mikrofalówce przez minutę.
  2. Wbij jajko prosto z lodówki do kubka z wodą.
  3. Delikatnie nakłuj żółtko wykałaczką, uważając, by go nie przebić.
  4. Przykryj kubek i podgrzewaj w mikrofalówce przez kolejne 30 sekund.

Po zakończeniu gotowania Elise zaleca wyjęcie jajka na papierowy ręcznik.

Spójrzcie, jakie jest urocze - mówi, pokazując idealnie ugotowane jajko z płynnym żółtkiem.

Kontrowersje wokół metody

Choć metoda Elise zdobyła wielu zwolenników, niektórzy użytkownicy TikToka wyrazili swoje wątpliwości. Jeden z komentujących zapytał, dlaczego należy nakłuwać żółtko przed gotowaniem. Inny użytkownik odpowiedział: "Aby nie wybuchło". Kolejna osoba skomentowała: "Jajka w koszulkach w tradycyjny sposób zajmują niewiele czasu, o czym mówisz!". Inny użytkownik ostrzegł: "Działało dobrze, dopóki nie przestało. Nie rób tego, chyba że chcesz spędzić godzinę na czyszczeniu eksplodującego jajka z mikrofalówki".

Mimo podzielonych opinii metoda Elise Brulotte na jajka w koszulkach w mikrofalówce zyskała dużą popularność, a prostota i szybkość wykonania przyciągają coraz więcej osób.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej