Po jakim czasie jajka psują się w lodówce? Nie wszyscy o tym wiedzą

Jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni, ale jak długo można je przechowywać w lodówce, zanim stracą świeżość? Niewłaściwe przechowywanie może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, a wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jajka mogą psuć się szybciej, niż się wydaje.

Jak długo można trzymać jajka w lodówce?Jak długo można trzymać jajka w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ekka
Karol Wiak

Jajka są nie tylko bogatym źródłem białka, ale także podstawowym składnikiem wielu diet. Wzrost cen jajek sprawia, że ich odpowiednie przechowywanie staje się kluczowe. O czym należy pamiętać i jak długo trzymać świeże jajka w lodówce?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry twarogowe z 5 składników. Nie sposób im się oprzeć

Świeże jajka - jak odpowiednio je przechowywać?

Zaleca się przechowywanie jajek w oryginalnym kartonie, z wypukłą częścią wytłaczanki skierowaną w dół. Takie ustawienie pomaga utrzymać świeżość, spowalniając utratę wilgoci i zapobiegając przesunięciu żółtka, które w tej pozycji pozostaje w centrum jajka. Jest to szczególnie ważne, ponieważ odpowiednia lokalizacja w lodówce wpływa na trwałość świeżych jajek.

Należy pamiętać, że jajka najlepiej przechowywać w najzimniejszej części lodówki, a nie na drzwiach, gdzie temperatura może się znacznie wahać, co skraca ich przydatność do spożycia. Właściwe przechowywanie zapewni dłuższą świeżość, a tym samym lepszy smak i bezpieczeństwo podczas spożywania.

Test świeżości jajek

Aby sprawdzić, czy jajka są nadal dobre, można wykonać prosty test z wodą. Wystarczy umieścić jajko w szklance zimnej wody. Jeśli jajko opadnie na dno i obróci się na bok, jest świeże. Jeśli opadnie, ale stoi pionowo, jest starsze, ale nadal zdatne do spożycia. Jajko, które unosi się na powierzchni, powinno zostać wyrzucone.

Świeżość jajka łatwo sprawdzisz przez test wody
Świeżość jajka łatwo sprawdzisz przez test wody © Adobe Stock | Stefan Kunert

Znaczenie daty przydatności jajek

Należy pamiętać, że data przydatności na opakowaniu to jedynie wskazówka. Jajka mogą być dobre do spożycia nawet tydzień lub dwa po tej dacie, o ile były przechowywane w lodówce. Jakość jajek z czasem się pogarsza, ale mogą one nadal być bezpieczne do jedzenia.

Pamiętaj, że jajka przechowywane w lodówce mogą zachować świeżość przez około 3-4 tygodnie od daty zakupu. Jeżeli kupiłeś jajka np. na targu, to dobrze jest odliczyć ten czas od samego momentu zakupu.

Czy można trzymać świeże jajka w zamrażarce?

Jajka można również zamrażać, ale nie w skorupkach. Najlepiej jest je rozbić i wymieszać przed zamrożeniem. Można także zamrażać osobno białka i żółtka. Białka lepiej znoszą zamrażanie, ale żółtka wymagają dodatku soli lub cukru, by zachować konsystencję. Jajka można przechowywać w zamrażarce nawet przez rok.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥