Obłędnie kremowa i maślana. Norwedzy wiedzą, jak zrobić deser
Czasem serwuje się ją jako deser lub podaje na śniadanie, zastępując owsiankę. Norweski przysmak rømmegrøt zachwyca słodko-kwaśnym, delikatnie maślanym smakiem. Takiego dania jeszcze nie jadłeś.
Rømmegrøt to norweski przysmak, który jest gęsty, słodki i zawsze podawany na ciepło. Jego nazwa pochodzi od norweskich słów "rømme", oznaczającego kwaśną śmietanę, oraz "grøt", czyli breja. Może i "breja z kwaśnej śmietany" nie brzmi zachęcająco, ale to deser, któremu zdecydowanie warto dać szansę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lepsze niż pierniczki. Ciasteczka Anielskie Oczy piekę przez cały rok
Norweski smak dzieciństwa
Rømmegrøt to tradycyjna norweska potrawa, która rozgrzewa serca i żołądki. Dla wielu mieszkańców Skandynawii jest przysmakiem, który kojarzy się z dzieciństwem. Szczególną popularnością cieszył się na obszarach wiejskich. I nic w tym dziwnego, bo podstawą są produkty, które wytwarzano w wielu gospodarstwach. Serwowano go często w czasie świąt i na specjalne okazje, a rolnicy raczyli się nim po pracy na polu.
Głównym składnikiem tego dania jest rømme, czyli bogata w tłuszcz kwaśna śmietana. W Polsce można użyć kwaśnej śmietany lub śmietany kremówki. W połączeniu z mąką, mlekiem, odrobiną soli i masłem powstaje aksamitna, kremowa masa, którą tradycyjnie podaje się z solidną porcją roztopionego masła, cynamonem oraz cukrem.
Deser ze śmietany i masła
Dla wielu Norwegów rømmegrøt przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, wizyty u dziadków czy rodzinne uroczystości. Prosta receptura tej potrawy i jej charakterystyczny, lekko kwaśny aromat śmietany sprawiają, że jest to danie wyjątkowo sycące i otulające, idealne na chwile, gdy potrzebujemy poczuć się komfortowo i bezpiecznie.
To pyszna alternatywa dla owsianki na słodko, budyniu czy panna cotty. Kuchnia norweska to nie tylko śledzie i kardamonki. Ten deser sprawi, że będziesz chciał bliżej ją poznać.
Składniki:
- 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany (lub śmietany kremówki),
- 100 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
- cuukier i cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj przez chwilę, mieszając.
- Wlej kwaśną śmietanę i mleko, dodaj sól i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż breja zgęstnieje.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż rømmegrøt będzie gładki i kremowy.
- Podawaj na ciepło, posypany cukrem i cynamonem, z łyżką roztopionego masła na wierzchu.
Norweski deser jest już gotowy do jedzenia. Zaskocz swoich bliskich i zabierz ich w smaczną podróż na północ Europy. Smacznego!