Ostatnio zrobiłam te przepyszne naleśniki. Smakują jak uwielbiane batoniki

Naleśniki na słodko to pomysł na obiad i podwieczorek, który kochają wszystkie pokolenia. Zamiast jednak po raz kolejny nadziewać je dżemem lub twarogiem, sięgam po inny farsz. Miłośnicy słodkości będą w siódmym niebie.

Naleśniki BuenoNaleśniki Bueno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki doskonale znają wszyscy, bo w polskich domach goszczą od wielu pokoleń. Jedni stawiają na dżem malinowy, inni ucierają twarożek z cukrem i żółtkami, są też fani połączenia czekolady z bananami. Moim odkryciem są jednak naleśniki inspirowane kultowym batonikiem Kinder Bueno. Żaden łasuch nie przejdzie obok nich obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Naleśniki Kinder Bueno

Bueno z języka hiszpańskiego oznacza "dobry" i doskonale oddaje to smak tego dania. To pomysł na deser, który przenosi smak popularnego batonika do uwielbianych przez wszystkich naleśników. Połączenie delikatnych placków z kremowym, orzechowym nadzieniem, które przypomina wnętrze batonika Kinder Bueno to słodki strzał w dziesiątę.

Naleśniki Kinder Bueno
Naleśniki Kinder Bueno © Adobe Stock | ([None] (Photographer) - [None]

Ciasto naleśnikowe i masę można dodatkowo wzbogacić o porcję likieru kawowego lub łyżkę mocnego espresso. Jeśli jednak chcesz serwować naleśniki Bueno dzieciom, wystarczy samo kakao. Największą robotę robi tutaj pyszne nadzienie śmietankowe z twarogiem, mlekiem w proszku, śmietanką i obowiązkowo mielonymi orzechami laskowymi. Warto je wcześniej podprażyć, by wydobyć z nich głębię smaku i aromatu. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem pasty z orzechów laskowych, dodaj ją do masy. Z pewnością tego nie pożałujesz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki ciemnego kakao.

Nadzienie:

  • 50 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżka pasty z orzechów laskowych (opcjonalnie),
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół szklanki mleka w proszku
  • opcjonalnie 50 ml likieru orzechowego lub kawowego,

Do dekoracji:

  • czekolada mleczna i biała,
  • batoniki Kinder Bueno.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajka, dodaj sól, kakao, olej i zmiksuj na gładką masę. Jeśli używasz espresso, przestudź je przed dodaniem do masy.
  2. Smaż naleśniki na patelni.
  3. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, a następnie drobno zmiel.
  4. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, dodając pod koniec stopniowo twaróg oraz mleko w proszku.
  5. Do masy dodaj zmielone orzechy oraz (opcjonalnie) likier i wymieszaj.
  6. Naleśniki smaruj przygotowaną masą i zawijaj w rulony lub składaj w trójkąty.
  7. Udekoruj roztopioną czekoladą białą oraz mleczną i kawałkami batoników.

Naleśniki Kinder Bueno są już gotowe do zjedzenia. Chętnych na taki przysmak zdecydowanie nie zabraknie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku