Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami
Desery w formie monoporcji od lat cieszą się ogromną popularnością. Nie musisz czekać jednak na zaproszenie na wesele czy też inną, większą okazję, bo z łatwością stworzysz przysmak ze słodkiego stołu w swoim domu.
Słodycze spod szyldu Kinder cieszą się ogromną popularnością, a jak stworzymy inspirowany nimi deser, to mamy gwarancję zachwyconych gości. Tak jest w przypadku tych słoiczków, wypełnionych warstwowym kremem orzechowym i śmietankowym. Ten prosty, ale efektowny warstwowy deser w słoiczku pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami
Mini deserek Kinder Bueno
Kiedy nie chcesz piec kolejnego ciasta lub po prostu masz ochotę na pyszną odmianę, postaw na deserki w słoiczkach. Wyglądają bardzo efektownie, a ich przygotowanie jest znacznie prostsze niż zrobienie klasycznego sernika.
Połączenie budyniu, serka homogenizowanego i masła orzechowego tworzy niezwykle aksamitny i słodki deser. Zamiast zwykłego masła orzechowego świetnie sprawdzi się to z orzechów laskowych, upodabniając cały deser jeszcze bardziej do kultowego batonika. To dowód na to, że nawet zwykły budyń można zamienić w pyszny i efektowny deser.
Składniki:
- 20 g budyniu śmietankowego,
- 50 ml mleka,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 150 g serka homogenizowanego,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżeczki kakao.
Polewa:
- 3 łyżeczki kakao,
- 4 łyżki wody.
Dodatkowo:
- orzechy laskowe do posypania,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesyp budyń śmietankowy, dodaj 50 ml mleka i dokładnie wymieszaj, by rozpuścić proszek. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i wlej tam budyń. Gotuj, aż zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. Aby nie powstał kożuch, możesz przykryć wierzch budyniu folią spożywczą.
Krok 2. Do wystudzonego budyniu dodaj serek homogenizowany oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao.
Krok 3. Masy budyniowe przełóż do rękawów cukierniczych. Do czystych słoiczków lub szklanek wykładaj po kolei krem kakaowy, śmietankowy i roztopioną czekoladę.
Krok 4. Na wierzch dodaj posiekane orzechy laskowe oraz listek mięty do dekoracji. Pyszne deserki Kinder Bueno bez pieczenia są już gotowe. Smacznego!