PrzepisDania mięsneGdy mąż postawił na stole, wybuchłam śmiechem. Smak okazał się lepszy niż wygląd

Gdy mąż postawił na stole, wybuchłam śmiechem. Smak okazał się lepszy niż wygląd

Kiedyś wszyscy śpiewali "mięsny jeż, ty go zjesz", teraz na czasie w moim domu są mięsne świnki. Chociaż mojego męża poniosła fantazja przy dekoracji, to sama pieczeń okazała się zaskakująco smaczna.

Ta potrawa zaskakuje wyglądem i smakiem
Ta potrawa zaskakuje wyglądem i smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso mielone sprawdzi się nie tylko do kotletów czy sosu bolońskiego. To także baza do pysznej pieczeni, która urozmaici obiadowe menu w twoim domu. Przygotowanie jest proste i szybkie, a smak zachwyca już od pierwszego kęsa. Nie musisz szaleć jednak z dekoracją, wystarczy podać je w foremce. Chyba że chcesz wywołać na twarzach swoich gości pobłażliwy uśmiech.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Pieczeń z mięsa mielonego

Po co kulać stertę kotletów, skoro można oszczędzić czas i zrobić jedną, dużą pieczeń? To danie idealne nie tylko na codzienny obiad, ale i specjalne okazje. Soczyste mięso mielone w połączeniu z prostymi przyprawami zamieni się w danie, po którym nie brakuje próśb o dokładkę.

Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny© Canva | bhofack2

Świetnie smakuje na ciepło, ale możesz serwować ją również na zimno, zamiast wędliny na kanapkę. Najczęściej wykorzystuję mięso mielone z łopatki, ale można także użyć różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina, drób lub ich mieszanki. Do środka warto dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Polewa:

  • 1/4 szklanki ketchupu,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj posiekaną drobną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułę tartą, mleko, jajko, ketchup, musztardę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą masę przełóż do żaroodpornej, prostokątnej formy.
  3. W miseczce połącz ketchup, brązowy cukier oraz ocet.
  4. Powstałym sosem posmaruj górę pieczeni.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę.

Gotową pieczeń serwuj na ciepło, krojąc ją w plastry. Podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Smacznego!

przepispieczeń wieprzowamięso mielone

Wybrane dla Ciebie