Gdy mąż postawił na stole, wybuchłam śmiechem. Smak okazał się lepszy niż wygląd

Kiedyś wszyscy śpiewali "mięsny jeż, ty go zjesz", teraz na czasie w moim domu są mięsne świnki. Chociaż mojego męża poniosła fantazja przy dekoracji, to sama pieczeń okazała się zaskakująco smaczna.

Ta potrawa zaskakuje wyglądem i smakiemTa potrawa zaskakuje wyglądem i smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mięso mielone sprawdzi się nie tylko do kotletów czy sosu bolońskiego. To także baza do pysznej pieczeni, która urozmaici obiadowe menu w twoim domu. Przygotowanie jest proste i szybkie, a smak zachwyca już od pierwszego kęsa. Nie musisz szaleć jednak z dekoracją, wystarczy podać je w foremce. Chyba że chcesz wywołać na twarzach swoich gości pobłażliwy uśmiech.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Pieczeń z mięsa mielonego

Po co kulać stertę kotletów, skoro można oszczędzić czas i zrobić jedną, dużą pieczeń? To danie idealne nie tylko na codzienny obiad, ale i specjalne okazje. Soczyste mięso mielone w połączeniu z prostymi przyprawami zamieni się w danie, po którym nie brakuje próśb o dokładkę.

Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny © Canva | bhofack2

Świetnie smakuje na ciepło, ale możesz serwować ją również na zimno, zamiast wędliny na kanapkę. Najczęściej wykorzystuję mięso mielone z łopatki, ale można także użyć różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina, drób lub ich mieszanki. Do środka warto dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Polewa:

  • 1/4 szklanki ketchupu,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj posiekaną drobną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułę tartą, mleko, jajko, ketchup, musztardę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą masę przełóż do żaroodpornej, prostokątnej formy.
  3. W miseczce połącz ketchup, brązowy cukier oraz ocet.
  4. Powstałym sosem posmaruj górę pieczeni.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę.

Gotową pieczeń serwuj na ciepło, krojąc ją w plastry. Podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę