Jamie Oliver robi obłędne pieczone ziemniaczki. Wszystko dzięki jednej sztuczce

Jamie Oliver podzielił się przepisem na idealne pieczone ziemniaki z frytkownicy, które są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.

Pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Frytkownica beztłuszczowa, znana także jako air fryer, to urządzenie kuchenne, które zyskało ogromną popularność w ostatnich latach. Teraz znany szef kuchni Jamie Oliver dzieli się przepisem na pyszne i proste dania z jej użyciem. Na swoim kanale Channel 4, Jamie Oliver zaprezentował przepis na idealne pieczone ziemniaki z frytkownicy, które są "super chrupiące na zewnątrz" i "przepysznie puszyste w środku". Co więcej, do przygotowania tego dania nie potrzeba wyszukanych składników, a przepis można dostosować do diety bezglutenowej i wegańskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

- Pozwólcie, że pokażę wam, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki w waszej frytkownicy. To bardzo proste - zapewnia Jamie Oliver.

Pieczone ziemniaczki Jamiego Olivera

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 główka czosnku,
  • odrobina oleju roślinnego,
  • 1-2 łyżki musztardy,
  • sekretny składnik: płynny miód.

Proces przygotowania

  1. Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę o boku 2 cm na 2 cm i umieścić w misce.
  2. Skrop je olejem roślinnym i posypać solą.
  3. Główkę czosnku przetnij na pół, skrop olejem i oprósz solą, a następnie zawiń w folię aluminiową.
  4. Czosnek w folii i ziemniaki umieść we frytkownicy na 20 minut w temperaturze 180°C.
  5. Po tym czasie wyjmij czosnek, zwiększ temperaturę do 190°C i piecz ziemniaki przez kolejne 10 minut.

Sekretna mieszanka

W misce wymieszaj dwie łyżki miodu z dwiema łyżkami musztardy i szczyptą soli. Rozwiń czosnek i wyciśnij ząbki do miski, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Po upływie 10 minut wyjmij ziemniaki i obtocz je w przygotowanej paście przed podaniem.

Jeśli chcesz dodać coś ekstra, Jamie sugeruje: - Spróbuj wymieszać chrupiące kostki ziemniaków z garścią posiekanej pietruszki, gałązką drobno posiekanego rozmarynu, garścią drobno startego parmezanu i drobno startym ząbkiem czosnku.

Przepis Jamiego Olivera to doskonały sposób na wykorzystanie frytkownicy do przygotowania pysznych i chrupiących ziemniaków, które z pewnością zachwycą twoich gości.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje