Kurczak pieczony w sosie chlebowym wg Jamiego Olivera. Aż trudno uwierzyć, że jest tak dobry

Cóż może być lepszego od sosu chlebowego? Zapiekany w sosie chlebowym kurczak z boczkiem.

Kurczak pieczony w sosie chlebowymKurczak pieczony w sosie chlebowym
Źródło zdjęć: © "Po prostu Jamie" | © 2024 Jamie Oliver Enterprises Ltd, photography David Loftus
Katarzyna Gileta

Kurczak pieczony w sosie chlebowym

  • 4 porcje
  • przygotowanie 10 minut
  • pieczenie 50 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 600 ml mleka 3,2 proc
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej
  • 4 małe listki laurowe
  • 2 duże jajka
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 300 g białego chleba
  • 4 duże uda z kurczaka, ze skórą i kością
  • oliwa
  • 2 plasterki wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Umieść je na blaszce do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, wlej mleko, dodaj musztardę i listki laurowe. Wbij jajka i wsyp drobno startą gałką muszkatołową, goździki oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  2. Okrój i zachowaj skórki od chleba, a miąższ porwij i dołóż na blaszkę. Wymieszaj i dobrze ugnieć razem wszystkie składniki. Zanurz skórki od chleba w uzyskanej masie, po czym ułóż je przy brzegach blaszki.
  3. Natrzyj udka odrobiną soli, pieprzu i oliwy. Umieść je na blaszce skórą do góry i dodaj przekrojone na pół plasterki boczku. Piecz jakieś 50 minut, aż wszystko ładnie się przyrumieni. Podawaj z sezonowymi zielonymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Dla wegetarian

Podziel 1 mały kalafior (400 g) na spore różyczki, pozostawiając przy nich ładne liście. Przemieszaj kalafior z odrobiną oliwy, soli i pieprzu i zastąp nim kurczaka i boczek. Posyp całość 80 g cheddara, przykryj blaszkę folią aluminiową i piecz całość jak wyżej – w połowie pieczenia zdejmij folię.

W jednej porcji:

  • Kalorie 691 kcal
  • tłuszcze 32,7 g
  • tł. nas. 10,9 g
  • białka 40,6 g
  • węglow. 59,1 g
  • cukier 14,4 g
  • sól 2,5 g
  • błonnik 4,1 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.

"Po prostu Jamie"
"Po prostu Jamie" © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥