Kurczak pieczony w sosie chlebowym wg Jamiego Olivera. Aż trudno uwierzyć, że jest tak dobry

Cóż może być lepszego od sosu chlebowego? Zapiekany w sosie chlebowym kurczak z boczkiem.

Kurczak pieczony w sosie chlebowymKurczak pieczony w sosie chlebowym
Źródło zdjęć: © "Po prostu Jamie" | © 2024 Jamie Oliver Enterprises Ltd, photography David Loftus
Katarzyna Gileta

Kurczak pieczony w sosie chlebowym

  • 4 porcje
  • przygotowanie 10 minut
  • pieczenie 50 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 600 ml mleka 3,2 proc
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej
  • 4 małe listki laurowe
  • 2 duże jajka
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 300 g białego chleba
  • 4 duże uda z kurczaka, ze skórą i kością
  • oliwa
  • 2 plasterki wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Umieść je na blaszce do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, wlej mleko, dodaj musztardę i listki laurowe. Wbij jajka i wsyp drobno startą gałką muszkatołową, goździki oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  2. Okrój i zachowaj skórki od chleba, a miąższ porwij i dołóż na blaszkę. Wymieszaj i dobrze ugnieć razem wszystkie składniki. Zanurz skórki od chleba w uzyskanej masie, po czym ułóż je przy brzegach blaszki.
  3. Natrzyj udka odrobiną soli, pieprzu i oliwy. Umieść je na blaszce skórą do góry i dodaj przekrojone na pół plasterki boczku. Piecz jakieś 50 minut, aż wszystko ładnie się przyrumieni. Podawaj z sezonowymi zielonymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Dla wegetarian

Podziel 1 mały kalafior (400 g) na spore różyczki, pozostawiając przy nich ładne liście. Przemieszaj kalafior z odrobiną oliwy, soli i pieprzu i zastąp nim kurczaka i boczek. Posyp całość 80 g cheddara, przykryj blaszkę folią aluminiową i piecz całość jak wyżej – w połowie pieczenia zdejmij folię.

W jednej porcji:

  • Kalorie 691 kcal
  • tłuszcze 32,7 g
  • tł. nas. 10,9 g
  • białka 40,6 g
  • węglow. 59,1 g
  • cukier 14,4 g
  • sól 2,5 g
  • błonnik 4,1 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.

"Po prostu Jamie"
"Po prostu Jamie" © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie