PrzepisProste przepisyWieprzowina z suszonymi śliwkami. Słodkie marchewki i chrupiąca skórka z rozmarynem
Wieprzowina z suszonymi śliwkami. Słodkie marchewki i chrupiąca skórka z rozmarynem
Piękna grecka wyspa Skopelos szczyci się suszonymi śliwkami. Ten ceniony składnik można wykorzystać na mnóstwo pysznych sposobów – jak w tym gulaszu, któremu nadaje słodkowytrawną nutę.
Wieprzowina z suszonymi śliwkami
oprac. Katarzyna Gileta
02.11.2023 14:22
Wieprzowina z suszonymi śliwkami
6 porcji
Łącznie 2 godziny 15 minut
- 1,5 kg surowego boczku wieprzowego, bez skóry i żeberek (zachowaj je),
- ½ pęczka rozmarynu (10 g),
- 1 czubata łyżka mielonej kolendry,
- 800 g marchewek w różnych kolorach,
- 200 g suszonych śliwek (bez pestek).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Rozwiń skórę, ostrym nożem pokrój na paski szerokości 1 cm i połóż je na blasze do pieczenia. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i piecz jakieś 20 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące – 5 minut przed końcem dodaj połowę igiełek rozmarynu.
- Przełóż chrupiącą skórkę na ręcznik papierowy i odłóż na później. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
- W czasie pieczenia skórki pokrój boczek na kawałki o boku 2½ cm i razem z żeberkami przemieszaj ze szczyptą soli, 1 łyżeczką pieprzu i mieloną kolendrą. Postaw duży garnek żaroodporny z grubym dnem na dużym ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy i obsmaż boczek i żeberka ze wszystkich stron, często je przewracając.
- W tym czasie pokrój marchewki na kawałki długości 3 cm i grubo posiekaj śliwki. Dodaj do mięsa marchewkę i śliwki. Posiekaj pozostałe igiełki rozmarynu i dorzuć do garnka. Mieszaj wszystko jakieś 5 minut, żeby marchewka zmieniła kolor, po czym wlej trochę czerwonego octu winnego oraz 600 ml wrzątku i dobrze wymieszaj.
- Przykryj garnek i piecz mięso mniej więcej 1 godzinę 30 minut, aż wspaniale zmięknie – w połowie tego czasu przemieszaj gulasz i jeśli trzeba, wlej trochę wody. Podawaj posypany chrupiącą skórką. Świetnie smakuje z dodatkiem chleba, ryżu lub ziemniaków.
W jednej porcji
KALORIE | TŁUSZCZE | TŁ. NAS. | BIAŁKA | WĘGLOW. | CUKIER | TŁUSZCZ | BŁONNIK |
---|---|---|---|---|---|---|---|
671 kcal | 44,8 g | 15,6 g | 42,2 g | 26,8 g | 19,2 g | 1,3 g | 5,8 g |
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.