Wieprzowina z suszonymi śliwkami. Słodkie marchewki i chrupiąca skórka z rozmarynem

Piękna grecka wyspa Skopelos szczyci się suszonymi śliwkami. Ten ceniony składnik można wyko­rzys­tać na mnóstwo pysznych sposobów – jak w tym gulaszu, któremu nadaje słodkowytrawną nutę.

Wieprzowina z suszonymi śliwkami Wieprzowina z suszonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta

Wieprzowina z suszonymi śliwkami

6 porcji

Łącznie 2 godziny 15 minut

  • 1,5 kg surowego boczku wieprzowego, bez skóry i żeberek (zachowaj je),
  • ½ pęczka rozmarynu (10 g),
  • 1 czubata łyżka mielonej kolendry,
  • 800 g marchewek w różnych kolorach,
  • 200 g suszonych śliwek (bez pestek).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Rozwiń skórę, ostrym nożem pokrój na paski szerokości 1 cm i połóż je na blasze do pieczenia. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i piecz jakieś 20 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące – 5 minut przed końcem dodaj połowę igiełek rozmarynu.
  2. Przełóż chrupiącą skórkę na ręcznik papierowy i odłóż na później. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
  3. W czasie pieczenia skórki pokrój boczek na kawałki o boku 2½ cm i razem z żeberkami przemieszaj ze szczyptą soli, 1 łyżeczką pieprzu i mieloną kolendrą. Postaw duży garnek żaroodporny z grubym dnem na dużym ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy i obsmaż boczek i żeberka ze wszystkich stron, często je przewracając.
  4. W tym czasie pokrój marchewki na kawałki długości 3 cm i grubo posiekaj śliwki. Dodaj do mięsa marchewkę i śliwki. Posiekaj pozostałe igiełki rozmarynu i dorzuć do garnka. Mieszaj wszystko jakieś 5 minut, żeby marchewka zmieniła kolor, po czym wlej trochę czerwonego octu winnego oraz 600 ml wrzątku i dobrze wymieszaj.
  5. Przykryj garnek i piecz mięso mniej więcej 1 godzinę 30 minut, aż wspaniale zmięknie – w połowie tego czasu przemieszaj gulasz i jeśli trzeba, wlej trochę wody. Podawaj posypany chrupiącą skórką. Świetnie smakuje z dodatkiem chleba, ryżu lub ziemniaków.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

TŁUSZCZ

BŁONNIK

671 kcal

44,8 g

15,6 g

42,2 g

26,8 g

19,2 g

1,3 g

5,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

 składników po śródziemnomorsku
składników po śródziemnomorsku © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości