Wieprzowina z suszonymi śliwkami. Słodkie marchewki i chrupiąca skórka z rozmarynem

Piękna grecka wyspa Skopelos szczyci się suszonymi śliwkami. Ten ceniony składnik można wyko­rzys­tać na mnóstwo pysznych sposobów – jak w tym gulaszu, któremu nadaje słodkowytrawną nutę.

Wieprzowina z suszonymi śliwkami Wieprzowina z suszonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta

Wieprzowina z suszonymi śliwkami

6 porcji

Łącznie 2 godziny 15 minut

  • 1,5 kg surowego boczku wieprzowego, bez skóry i żeberek (zachowaj je),
  • ½ pęczka rozmarynu (10 g),
  • 1 czubata łyżka mielonej kolendry,
  • 800 g marchewek w różnych kolorach,
  • 200 g suszonych śliwek (bez pestek).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Rozwiń skórę, ostrym nożem pokrój na paski szerokości 1 cm i połóż je na blasze do pieczenia. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i piecz jakieś 20 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące – 5 minut przed końcem dodaj połowę igiełek rozmarynu.
  2. Przełóż chrupiącą skórkę na ręcznik papierowy i odłóż na później. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
  3. W czasie pieczenia skórki pokrój boczek na kawałki o boku 2½ cm i razem z żeberkami przemieszaj ze szczyptą soli, 1 łyżeczką pieprzu i mieloną kolendrą. Postaw duży garnek żaroodporny z grubym dnem na dużym ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy i obsmaż boczek i żeberka ze wszystkich stron, często je przewracając.
  4. W tym czasie pokrój marchewki na kawałki długości 3 cm i grubo posiekaj śliwki. Dodaj do mięsa marchewkę i śliwki. Posiekaj pozostałe igiełki rozmarynu i dorzuć do garnka. Mieszaj wszystko jakieś 5 minut, żeby marchewka zmieniła kolor, po czym wlej trochę czerwonego octu winnego oraz 600 ml wrzątku i dobrze wymieszaj.
  5. Przykryj garnek i piecz mięso mniej więcej 1 godzinę 30 minut, aż wspaniale zmięknie – w połowie tego czasu przemieszaj gulasz i jeśli trzeba, wlej trochę wody. Podawaj posypany chrupiącą skórką. Świetnie smakuje z dodatkiem chleba, ryżu lub ziemniaków.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

TŁUSZCZ

BŁONNIK

671 kcal

44,8 g

15,6 g

42,2 g

26,8 g

19,2 g

1,3 g

5,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

 składników po śródziemnomorsku
składników po śródziemnomorsku © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇