Wieprzowina z suszonymi śliwkami. Słodkie marchewki i chrupiąca skórka z rozmarynem

Piękna grecka wyspa Skopelos szczyci się suszonymi śliwkami. Ten ceniony składnik można wyko­rzys­tać na mnóstwo pysznych sposobów – jak w tym gulaszu, któremu nadaje słodkowytrawną nutę.

Wieprzowina z suszonymi śliwkami Wieprzowina z suszonymi śliwkami
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta

Wieprzowina z suszonymi śliwkami

6 porcji

Łącznie 2 godziny 15 minut

  • 1,5 kg surowego boczku wieprzowego, bez skóry i żeberek (zachowaj je),
  • ½ pęczka rozmarynu (10 g),
  • 1 czubata łyżka mielonej kolendry,
  • 800 g marchewek w różnych kolorach,
  • 200 g suszonych śliwek (bez pestek).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Rozwiń skórę, ostrym nożem pokrój na paski szerokości 1 cm i połóż je na blasze do pieczenia. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i piecz jakieś 20 minut, aż zrobią się złociste i chrupiące – 5 minut przed końcem dodaj połowę igiełek rozmarynu.
  2. Przełóż chrupiącą skórkę na ręcznik papierowy i odłóż na później. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
  3. W czasie pieczenia skórki pokrój boczek na kawałki o boku 2½ cm i razem z żeberkami przemieszaj ze szczyptą soli, 1 łyżeczką pieprzu i mieloną kolendrą. Postaw duży garnek żaroodporny z grubym dnem na dużym ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy i obsmaż boczek i żeberka ze wszystkich stron, często je przewracając.
  4. W tym czasie pokrój marchewki na kawałki długości 3 cm i grubo posiekaj śliwki. Dodaj do mięsa marchewkę i śliwki. Posiekaj pozostałe igiełki rozmarynu i dorzuć do garnka. Mieszaj wszystko jakieś 5 minut, żeby marchewka zmieniła kolor, po czym wlej trochę czerwonego octu winnego oraz 600 ml wrzątku i dobrze wymieszaj.
  5. Przykryj garnek i piecz mięso mniej więcej 1 godzinę 30 minut, aż wspaniale zmięknie – w połowie tego czasu przemieszaj gulasz i jeśli trzeba, wlej trochę wody. Podawaj posypany chrupiącą skórką. Świetnie smakuje z dodatkiem chleba, ryżu lub ziemniaków.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

TŁUSZCZ

BŁONNIK

671 kcal

44,8 g

15,6 g

42,2 g

26,8 g

19,2 g

1,3 g

5,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

 składników po śródziemnomorsku
składników po śródziemnomorsku © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo