Nie smażę już schabowych w niedzielę. Przekładam plastry mięsa warzywami i wstawiam do piekarnika

Zapomnij o tradycyjnych schabowych i odkryj nowy wymiar smaku, jaki oferuje pieczony schab z warzywami. To danie, które zachwyca prostotą przygotowania i bogactwem smaków. Idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Odkryj sekret schabu po cygańsku i przygotuj danie, które podbije serca twoich bliskich.

Przekładam plastry mięsa warzywami i wstawiam do piekarnikaPrzekładam plastry mięsa warzywami i wstawiam do piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tradycyjne schabowe są pyszne, ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Gdy nadchodzi niedziela, zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, wybieram lżejszą, ale równie smaczną wersję schabu. Schab po cygańsku to danie, które nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Mięso pieczone z warzywami i aromatycznym sosem to idealna opcja na rodzinny obiad, który można przygotować dzień wcześniej i jedynie podgrzać przed podaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Schab po cygańsku – przepis na obiad, który zachwyci każdego

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę nowym wydaniem schabu, ten przepis jest dla ciebie. Połączenie kruchego mięsa, pieczarek, papryki i cebuli sprawia, że danie jest kolorowe, soczyste i niezwykle aromatyczne. Co więcej, schab po cygańsku to opcja idealna na spotkania ze znajomymi – można go przygotować z wyprzedzeniem, a następnie jedynie podgrzać w piekarniku.

Składniki:

Na schab:

  • 2 kg schabu wieprzowego (plastry ok. 1-1,5 cm),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Dodatki:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 czerwone papryki (ok. 750 g),
  • 2 żółte papryki (ok. 400 g),
  • 3 duże cebule (ok. 400 g),
  • 2 czerwone cebule (ok. 160 g),
  • 5 ogórków kiszonych (ok. 300 g).

Na sos:

  • 250 ml wody,
  • 190 g koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 szklanki ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • ¼ łyżeczki chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować schab po cygańsku?

  1. Przygotowanie mięsa – Schab umyj i osusz. Każdy plaster lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Obtocz w mące pszennej i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  2. Warzywa – Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, cebule w piórka, a ogórki kiszone w drobną kostkę.
  3. Układanie w naczyniu – W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami: połowę mięsa, połowę warzyw, następnie ponownie schab i resztę warzyw.
  4. Sos – Wymieszaj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku. Polej nim ułożone w naczyniu mięso z warzywami.
  5. Pieczenie – Przykryj folią aluminiową i piecz w 200°C przez 2,5-3 godziny. Na 15 minut przed końcem odkryj danie, aby sos nieco zgęstniał.

Pieczony schab z warzywami to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Jest mniej tłusty, ale nadal soczysty i pełen smaku. Można go przygotować z wyprzedzeniem, co sprawia, że jest świetnym wyborem na uroczystości rodzinne. Spróbuj schabu po cygańsku i przekonaj się, jak wspaniale może smakować obiad bez smażenia!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne