PrzepisZupyZamiast gotować rosół i tłuc kotlety, robię zupę schabową. Na niedzielę jak znalazł

Zamiast gotować rosół i tłuc kotlety, robię zupę schabową. Na niedzielę jak znalazł

Niedzielny obiad to dla wielu osób synonim tradycyjnych, czasochłonnych dań – najpierw gotowanie rosołu, potem panierowanie oraz smażenie kotletów schabowych. A co jeśli można połączyć ich smaki i stworzyć jedno, proste danie? Zupa schabowa to sycąca, pełna aromatu alternatywa, która świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Zupa schabowa to hit na niedzielę
Zupa schabowa to hit na niedzielę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LimeSky

Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Jest bogaty w białko, a jednocześnie chudy, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. W przeciwieństwie do smażonych kotletów, mięso w zupie gotuje się powoli, dzięki czemu staje się miękkie i soczyste. Dodatkowo połączenie z warzywami i bulionem sprawia, że danie jest lekkostrawne, ale sycące. To doskonała opcja dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tradycji bez zbędnego tłuszczu i nadmiaru kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Przepis na zupę schabową

Zupa schabowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych niedzielnych obiadów. Jest mniej pracochłonna niż klasyczne menu, ale równie smaczna i sycąca jak smażone kotlety. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają nowoczesnych wersji znanych smaków.

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab kroję w cienkie paski (albo w kostkę), oprószam solą i pieprzem, smażę na oleju do zarumienienia.
  2. W garnku rozpuszczam masło, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę, chwilę podsmażam.
  3. Zalewam bulionem, dodaję podsmażony schab i gotuję na małym ogniu przez około 25 minut.
  4. Dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję kolejne 15 minut.
  5. Doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Na końcu wlewam zahartowaną śmietanę, mieszam i podaję na ciepło.
schabprzepis na schabzupa

Wybrane dla Ciebie