PrzepisDania mięsneSchab nacieram i piekę w całości. Jest soczysty i ma przyjemny aromat

Schab nacieram i piekę w całości. Jest soczysty i ma przyjemny aromat

Taka prosta pieczeń często ratuje sytuację. Robię ją zawsze, kiedy brakuje pomysłu na obiad. Pasują do niej wszystkie dodatki. A druga sytuacja? Gdy potrzebuję czegoś ekstra na kanapki czy przystawkę. Na zimno smakuje również znakomicie.

Pieczony schab smakuje na ciepło i na zimno
Pieczony schab smakuje na ciepło i na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bozena Pisarska

Pieczenie schabu w całości wydaje się niezwykle łatwym zadaniem. Często się mówi, że nie ma łatwiejszej pieczeni. Jednak zawsze towarzyszy nam obawa, by mięso nie wyszło zbyt suche. Schab, któremu brakuje soczystości, smakuje znacznie gorzej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Schab najlepszy do pieczenia

Co zrobić, by uniknąć wysuszonego na wiór schabu? Bardzo ważny jest już pierwszy krok, czyli wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzi się schab środkowy, który powinien mieć kolor jasnoróżowy. Kiedy jest zbyt ciemny, może być po prostu twardy.

Dobrze jest też unikać chudego mięsa. Tłuszcz bowiem sprawi, że pieczeni nie zabraknie soczystości. Idealnie byłoby znaleźć kawałek schabu, który jest równomiernie przerośnięty delikatną warstwą tłuszczu. Kawałek schabu do pieczenia musi mieć ponad kilogram, bo mniejszy na pewno się przesuszy. Powinien być też jak najświeższy. Najlepiej piec go w dniu zakupu.

Schab nie będzie suchy

Jest jeszcze kilka trików, które sprawią, że schab się nie przesuszy. Kiedy masz więcej czasu, warto go zamarynować. Najlepiej na całą noc natrzeć go mieszanką oleju z musztardą i przyprawami, można też dodać piwa.

Gdy chcesz upiec schab szybciej, postaw na warzywa, takie jak cebula czy marchewka oraz świeże zioła, które także mają wpływ na jego soczystość. Przed pieczeniem dobrze jest wybrany kawałek mięsa obsmażyć, a gdy już wyląduje w piekarniku — regularnie podlewać go wodą.

Najprostszy przepis na schab pieczony w całości

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie),
  • 1 łyżka soli,
  • majeranek, papryka, kolendra do smaku,
  • kilka ziaren jałowca,
  • pieprz wedle uznania,
  • 1 szklanka śmietany (opcjonalnie),
  • olej do obsmażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz.
  2. Wymieszaj wszystkie przyprawy, a ziarna jałowca przygotuj w moździerzu.
  3. Mieszanką ziołową natrzyj schab i odstaw go do lodówki na godzinę.
  4. Następnie odsmaż mięso z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  5. Cebule obierz, pokrój w plastry i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż pokrojone ząbki czosnku.
  6. Wyłóż na nie schab, dodaj masło.
  7. Przykryj całość folią aluminiową, po czym włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 1,5 godziny.
  8. Po tym czasie zdejmij folię, dołóż rozmaryn i piecz schab bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.
  9. Tłuszcz z naczynia możesz wymieszać ze śmietaną, lekko podgrzać i podawać plastry schaby z takim sosem.
schabpieczeńpieczeń wieprzowa

Wybrane dla Ciebie