Ta ryba jest delikatna i nie ma wielu ości. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad

Nie kosztuje fortuny, ale w sklepie rybnym leży w cieniu dorsza i łososia. To pyszna, biała ryba, która wspaniale sprawdzi się na piątkowy obiad. Można ją piec, smażyć i zachwycać się smakiem.

To idealna ryba na piątkowy obiadTo idealna ryba na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Miruna to ryba, której zdecydowanie warto dać szansę. Do gustu przypadnie nawet osobom, które ryby jadają raz w roku podczas urlopu nad Bałtykiem. Jej delikatne mięso, bogactwo składników odżywczych oraz łatwość przygotowania sprawiają, że warto wprowadzić ją do codziennego menu. To prawdziwy skarb z morza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Miruna - właściwości odżywcze

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie każdy jednak stosuje się do tej zasady. Miruna może sprawić, że po morskie skarby będziemy sięgać częściej. To niskokaloryczna, niespecjalnie tłusta ryba, która urozmaici zdrową i zbilansowaną dietę.

Miruna - Pyszności
Miruna - Pyszności © Licencjodawca | terrasprite

Miruna jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu nerwowego. W mirunie znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę D, selen, żelazo i potas – minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak przygotować mirunę?

Miruna ma delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina dorsza. Jej mięso jest białe, chude i soczyste, a przy zawiera mało ości, przez co jedzenie jej jest czystą przyjemnością.

Składniki:

  • 600 g filetów z miruny ze skórą,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z miruny podziel na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmroź ją wcześniej.
  2. Dopraw solą, białym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące z obu stron, a następnie tylko stronę bez skóry w roztrzepanym jajku i ponownie w mące.
  4. Tak przygotowane filety od razu układaj na rozgrzanym oleju, stroną panierowaną w jajku i mące do dna patelni, skórą do góry.
  5. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 4 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę, zwiększ ogień i smaż kolejne 4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca.

Usmażoną rybę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier