PrzepisObiadTa ryba jest delikatna i nie ma wielu ości. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad

Ta ryba jest delikatna i nie ma wielu ości. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad

Nie kosztuje fortuny, ale w sklepie rybnym leży w cieniu dorsza i łososia. To pyszna, biała ryba, która wspaniale sprawdzi się na piątkowy obiad. Można ją piec, smażyć i zachwycać się smakiem.

To idealna ryba na piątkowy obiad
To idealna ryba na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miruna to ryba, której zdecydowanie warto dać szansę. Do gustu przypadnie nawet osobom, które ryby jadają raz w roku podczas urlopu nad Bałtykiem. Jej delikatne mięso, bogactwo składników odżywczych oraz łatwość przygotowania sprawiają, że warto wprowadzić ją do codziennego menu. To prawdziwy skarb z morza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Miruna - właściwości odżywcze

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie każdy jednak stosuje się do tej zasady. Miruna może sprawić, że po morskie skarby będziemy sięgać częściej. To niskokaloryczna, niespecjalnie tłusta ryba, która urozmaici zdrową i zbilansowaną dietę.

Miruna - Pyszności
Miruna - Pyszności© Licencjodawca | terrasprite

Miruna jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu nerwowego. W mirunie znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę D, selen, żelazo i potas – minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak przygotować mirunę?

Miruna ma delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina dorsza. Jej mięso jest białe, chude i soczyste, a przy zawiera mało ości, przez co jedzenie jej jest czystą przyjemnością.

Składniki:

  • 600 g filetów z miruny ze skórą,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z miruny podziel na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmroź ją wcześniej.
  2. Dopraw solą, białym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące z obu stron, a następnie tylko stronę bez skóry w roztrzepanym jajku i ponownie w mące.
  4. Tak przygotowane filety od razu układaj na rozgrzanym oleju, stroną panierowaną w jajku i mące do dna patelni, skórą do góry.
  5. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 4 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę, zwiększ ogień i smaż kolejne 4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca.

Usmażoną rybę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!

przepisrybyzdrowe diety

Wybrane dla Ciebie