Ta ryba jest delikatna i nie ma wielu ości. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad
Nie kosztuje fortuny, ale w sklepie rybnym leży w cieniu dorsza i łososia. To pyszna, biała ryba, która wspaniale sprawdzi się na piątkowy obiad. Można ją piec, smażyć i zachwycać się smakiem.
Miruna to ryba, której zdecydowanie warto dać szansę. Do gustu przypadnie nawet osobom, które ryby jadają raz w roku podczas urlopu nad Bałtykiem. Jej delikatne mięso, bogactwo składników odżywczych oraz łatwość przygotowania sprawiają, że warto wprowadzić ją do codziennego menu. To prawdziwy skarb z morza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Miruna - właściwości odżywcze
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie każdy jednak stosuje się do tej zasady. Miruna może sprawić, że po morskie skarby będziemy sięgać częściej. To niskokaloryczna, niespecjalnie tłusta ryba, która urozmaici zdrową i zbilansowaną dietę.
Miruna jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu nerwowego. W mirunie znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę D, selen, żelazo i potas – minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak przygotować mirunę?
Miruna ma delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina dorsza. Jej mięso jest białe, chude i soczyste, a przy zawiera mało ości, przez co jedzenie jej jest czystą przyjemnością.
Składniki:
- 600 g filetów z miruny ze skórą,
- sok z połowy cytryny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i biały pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z miruny podziel na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmroź ją wcześniej.
- Dopraw solą, białym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące z obu stron, a następnie tylko stronę bez skóry w roztrzepanym jajku i ponownie w mące.
- Tak przygotowane filety od razu układaj na rozgrzanym oleju, stroną panierowaną w jajku i mące do dna patelni, skórą do góry.
- Smaż rybę na średnim ogniu przez około 4 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę, zwiększ ogień i smaż kolejne 4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca.
Usmażoną rybę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!