Ta ryba jest delikatna i nie ma wielu ości. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad

Nie kosztuje fortuny, ale w sklepie rybnym leży w cieniu dorsza i łososia. To pyszna, biała ryba, która wspaniale sprawdzi się na piątkowy obiad. Można ją piec, smażyć i zachwycać się smakiem.

To idealna ryba na piątkowy obiadTo idealna ryba na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Miruna to ryba, której zdecydowanie warto dać szansę. Do gustu przypadnie nawet osobom, które ryby jadają raz w roku podczas urlopu nad Bałtykiem. Jej delikatne mięso, bogactwo składników odżywczych oraz łatwość przygotowania sprawiają, że warto wprowadzić ją do codziennego menu. To prawdziwy skarb z morza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Miruna - właściwości odżywcze

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie każdy jednak stosuje się do tej zasady. Miruna może sprawić, że po morskie skarby będziemy sięgać częściej. To niskokaloryczna, niespecjalnie tłusta ryba, która urozmaici zdrową i zbilansowaną dietę.

Miruna - Pyszności
Miruna - Pyszności © Licencjodawca | terrasprite

Miruna jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu nerwowego. W mirunie znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę D, selen, żelazo i potas – minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak przygotować mirunę?

Miruna ma delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina dorsza. Jej mięso jest białe, chude i soczyste, a przy zawiera mało ości, przez co jedzenie jej jest czystą przyjemnością.

Składniki:

  • 600 g filetów z miruny ze skórą,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z miruny podziel na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmroź ją wcześniej.
  2. Dopraw solą, białym pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące z obu stron, a następnie tylko stronę bez skóry w roztrzepanym jajku i ponownie w mące.
  4. Tak przygotowane filety od razu układaj na rozgrzanym oleju, stroną panierowaną w jajku i mące do dna patelni, skórą do góry.
  5. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 4 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę, zwiększ ogień i smaż kolejne 4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca.

Usmażoną rybę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟