Zapiekane roladki z kurczaka z żółtym serem i lekką, wiosenną surówką. Przepis na szybki obiad

Genialne roladki z kurczaka najpierw wysmarowaliśmy musztardą i majonez, a następnie nadzialiśmy żółtym serem. Do tego dorzuciliśmy lekką surówkę i pyszny obiad gotowy.. Jakie składniki użyć i jak długo je piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

roladki z kurczaka
Ewa

Przepis na obiad. Pieczony kurczak z surówką i frytkami - wideo

Roladki z kurczaka z serem i musztardą – przepis

Filety z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Jeśli brakuje Ci pomysłów, co dobrego możesz przygotować – spieszymy z pomocą, podając przepis na roladki z kurczaka z serem żółtym. Do całości dorzuciliśmy pyszną i chrupiącą sałatką.

Obrazek

Surówka do obiadu

Nie wyobrażamy sobie obiadu bez porcji warzyw. Wiosenno-letnia aura sprawia, że coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa. Warto przemycić je do swojej diety. Zamiast klasycznej mizerii ze śmietaną przygotowaliśmy lekką surówkę z ogórków i rzodkiewki z dodatkiem koperku. W przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

  • 300 g żółtego sera - tartego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Lekka surówka z ogórków- składniki

  • 3 ogórki zielone
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/4 szkl. posiekanego świeżego koperku
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Roladki z kurczaka z serem- przepis

Zacznij od przygotowania sera. Zetrzyj go na tarce i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Najlepiej sprawdzi się tutaj żółty ser typu gouda czy morski, ale możesz użyć również mozzarelli. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Połóż je na desce do krojenia i przekrój w poprzek na dwa płaty. Dopraw je z dwóch stron solą oraz pieprzem i przykryj folią spożywczą. Rozbij przy pomocy tłuczka na cieńsze porcje.

W miseczce wymieszaj ze sobą majonez oraz musztardę i rozsmaruj powstały sos na rozbitych kawałkach piersi z kurczaka.

roladki z kurczaka

Zwijanie i pieczenie roladek z kurczaka

Na wysmarowanych majonezem i musztardą roladkach połóż z jednej strony żółty ser z natką pietruszki i zawiń w roladkę. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu i posmaruj z wierzchu dodatkowo sosem musztardowo-majonezowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie wysuń z urządzenia naczynie żaroodporne i posyp roladki dodatkowo żółtym serem. Zapiekaj przez kolejne 10 minut.

roladki z kurczaka

Przepis na surówkę do obiadu

Kiedy roladki są w piekarniku przygotuj szybką i lekką surówkę. Ogórki i rzodkiewkę umyj. Pokrój je w cienkie plasterki. My pomogliśmy sobie robotem kuchennym marki Philips.

Obrazek

Pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj oliwę, posiekany świeży koperek i sól. Całość wymieszaj.

Serwowanie

Upieczone roladki z kurczaka podawaj w towarzystwie pysznej, lekkiej sałatki wiosennej. Dodaj do nich pieczone ziemniaki lub frytki i gotowe.

roladki z kurczaka

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości