Zapiekane roladki z kurczaka z żółtym serem i lekką, wiosenną surówką. Przepis na szybki obiad

Genialne roladki z kurczaka najpierw wysmarowaliśmy musztardą i majonez, a następnie nadzialiśmy żółtym serem. Do tego dorzuciliśmy lekką surówkę i pyszny obiad gotowy.. Jakie składniki użyć i jak długo je piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

roladki z kurczaka
Ewa

Przepis na obiad. Pieczony kurczak z surówką i frytkami - wideo

Roladki z kurczaka z serem i musztardą – przepis

Filety z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Jeśli brakuje Ci pomysłów, co dobrego możesz przygotować – spieszymy z pomocą, podając przepis na roladki z kurczaka z serem żółtym. Do całości dorzuciliśmy pyszną i chrupiącą sałatką.

Obrazek

Surówka do obiadu

Nie wyobrażamy sobie obiadu bez porcji warzyw. Wiosenno-letnia aura sprawia, że coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa. Warto przemycić je do swojej diety. Zamiast klasycznej mizerii ze śmietaną przygotowaliśmy lekką surówkę z ogórków i rzodkiewki z dodatkiem koperku. W przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

  • 300 g żółtego sera - tartego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Lekka surówka z ogórków- składniki

  • 3 ogórki zielone
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/4 szkl. posiekanego świeżego koperku
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Roladki z kurczaka z serem- przepis

Zacznij od przygotowania sera. Zetrzyj go na tarce i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Najlepiej sprawdzi się tutaj żółty ser typu gouda czy morski, ale możesz użyć również mozzarelli. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Połóż je na desce do krojenia i przekrój w poprzek na dwa płaty. Dopraw je z dwóch stron solą oraz pieprzem i przykryj folią spożywczą. Rozbij przy pomocy tłuczka na cieńsze porcje.

W miseczce wymieszaj ze sobą majonez oraz musztardę i rozsmaruj powstały sos na rozbitych kawałkach piersi z kurczaka.

roladki z kurczaka

Zwijanie i pieczenie roladek z kurczaka

Na wysmarowanych majonezem i musztardą roladkach połóż z jednej strony żółty ser z natką pietruszki i zawiń w roladkę. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu i posmaruj z wierzchu dodatkowo sosem musztardowo-majonezowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Następnie wysuń z urządzenia naczynie żaroodporne i posyp roladki dodatkowo żółtym serem. Zapiekaj przez kolejne 10 minut.

roladki z kurczaka

Przepis na surówkę do obiadu

Kiedy roladki są w piekarniku przygotuj szybką i lekką surówkę. Ogórki i rzodkiewkę umyj. Pokrój je w cienkie plasterki. My pomogliśmy sobie robotem kuchennym marki Philips.

Obrazek

Pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj oliwę, posiekany świeży koperek i sól. Całość wymieszaj.

Serwowanie

Upieczone roladki z kurczaka podawaj w towarzystwie pysznej, lekkiej sałatki wiosennej. Dodaj do nich pieczone ziemniaki lub frytki i gotowe.

roladki z kurczaka
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇